Főoldal Baba a házbanHordozás Gyakran ismételt kérdések a babahordozásban

Gyakran ismételt kérdések a babahordozásban

by mamadmin

Sokat beszélgetünk erről a fórumon, milyen megjegyzéseket kap a babáját hordozó szülő családon belül és kívül, akár az utcán idegenektől is. Ez a kis összeállítás a leggyakoribb kérdésekre ad választ.

A fórumon még a frappáns válaszokat is gyűjtöttük egy időben, érdemes beleolvasni, viccesek! ITT találjátok őket.

„Kap levegőt?”

Igen. A helyesen megkötött hordozókendő nem zárja el a légutakat, nem takarja el a baba arcát. Amennyiben a megfelelő hordozót rendeltetésszerűen használod, ilyen probléma nem merülhet fel.

„Szegény! Nem túl szoros neki?”

http://4.bp.blogspot.com/_QHKTuQLzqx0/TUVBw5j0eZI/AAAAAAAACm8/rckj_KQhpsE/s320/hands-front.jpg

Sokszor fejezik ki az emberek így sajnálatukat hordozott babákat látva babák láttán (miközben a babák édesen alszanak). Ha belegondolunk, a babák 9 hónapig nőnek anyjuk pocakjában, ahol a hely egyre kevesebb, sőt a kilencedik hónap végére már igen szűkös. Mégis jól érzik magukat ott. Születésük után is akkor nyugszanak meg, ha szorosan átöleljük, magunkhoz szorítjuk őket.

A hordozókendőben hordozás a babák számára olyan, mint a méhen belüli élet meghosszabbítása, segíti a gyengéd átmenetet a külvilágba. Ne aggódj, a hordozókendőt nem tudod túl szorosra kötni! Egyrészt neked is kényelmetlen lenne, másrészt pedig a babád a tudtodra fogja adni, ha nem érzi komfortosan magát.

„A kisbabáknak jobb vízszintesen, mint függőlegesen.”

A kisbaba születése előtt vajon mennyi időt töltött vízszintesen? Egy percet sem. Hátgerincének és csípőizületeinek kifejezetten rosszat teszük, ha hosszú időn keresztül vízszintes, merev felületen fektetjük.

„Nem árt a gerincének?”

Egyértelműen nem. Számos kutatás cáfolja ezt a feltevést, és bizonyítja a hordozókendők és jó hordozóeszközök pozitív hatását.

A jól megkötött kendő csigolyáról csigolyára támasztja a baba gerincét, eloszlatja a súlyt, a baba számára a méhen belüli „súlytalan” állapothoz hasonlít.

„Nem lát semmit úgy befelé fordulva, miért nem fordítja kifelé?”

A kifelé hordozás, főleg hosszabb távon, káros a baba gerincének, csípőjének, ezenfelül így túl sok inger is érheti fejletlen idegrendszerét, tehát kifejezetten ellenjavalott, még ha a gyártók fel is tüntetik a termékeiken.

Magadra szoktatod, és majd nem tudod letenni!

A baba számára a karban levés a természetes állapot! Sokan sok helyzetben, sokat viszik karjukon gyermeküket, a hordozó pedig megkönnyíti ezt az állapotot. Úgy maradni nem fog, ebben biztos lehetsz! Senki nem látott még felnőtt embert az anyjába csimpaszkodva közlekedni. 🙂 Azzal, hogy babádnak mindaddig biztosítod a testközelséget, ameddig ő igényli azt, pont a magabiztos leválást és önállósodását segíted elő. Idővel automatikusan csökken a hordozással eltöltött idő.

„Sosem fog megtanulni járni!”

Mivel a hordozás a baba izomzatára is jó hatással van, bizonyított, hogy a hordozott babák általában hamarabb tartják meg a fejüket, kezdenek kúszni, mászni, felállni és járni. A hordozás fejleszti a baba mozgáskoordinációját, egyendúlyérzékelését, erősítik izmait. Ezen felül érdemes elgondolkozni azon, vajon a babakocsiban fekvő  babák miért tanulnának meg jobban járni?

„Mekkora kötöttség ez neked! Nehéz lehet!”

Sokan sajnálják a babájukat hordozó szülőket, mert a picit mindenhova magukkal KELL cipelniük és az mekkora teher lehet. A hordozás  – éppen ellenkezőleg, mint ahogy sokan gondolják – borzasztó nagy szabadságot ad a hétköznapi életben. Van két szabad kezünk, de mégis a közelünkben van a babánk. Könnyedén felszállunk bármilyen tömegközlekedési eszközre, felszaladunk akárhányadik emeletre, fellépünk a járdára, beférünk a közértbe az ajtón, a forgó ajtókon, stb. Az “extrém” szituációkban pedig szinte elengedhetetlen, például túrák, nyaralások, tömegrendezvények idején.

„Tönkreteszi a gerincedet, térdedet, ha ekkora gyereket cipelsz!”

Ha babánkat születésétől folyamatosan hordozzuk, akkor a hátunk, izmaink a baba súlyának gyarapodásával párhuzamosan, fokozatosan hozzáedződnek a terheléshez. A súlyos babakocsit lépcsőn fel és le cipelő anyukák gerincéért jobban aggódhatunk.

„Mennyit lehet vagy kell egy nap hordozni?”

Amennyit a baba és hordozója igényel. Fontos, hogy egyensúly legyen a két igény közt, hisz ha számunkra kényelmetlen a dolog, az a babára is kivetül és végül senki nem leli örömét a dologban. A fokozatosság itt is fontos.

„Már fél éves a gyerekem, érdemes még elkezdenem a hordozást?”

Hordozni sosem késő. Persze könnyebb a helyzetünk, ha már újszülött kortól gyakorolhatunk, de nagyobb babáknál is fontos és hasznos lehet elkezdeni!

„Nem szereti a gyermekem a kendőt, sír, ha felkötöm.”

Annak, ha a baba sír a kendőben, rengeteg oka lehet, de nagyon kicsi a valószínűsége, hogy azért sír, mert nem szeret hordozva lenni.
Mielőtt hordozóba tesszük a babát, győződjünk meg róla, hogy nem éhes, nem szomjas, tiszta-e a pelusa, nincs melege, nem fázik és nem túl fáradt-e. Először gyakoroljunk játékbabával, vagy plüssállattal és csak akkor tegyük gyermekünket kendőbe, ha már biztosak vagyunk a mozdulatainkban. A babák ugyanis átveszik az édesanyjuk (édesapjuk, a hordozó személy) minden rezdülését, ha a mama feszült, ideges, nem magabiztos, fél a kötéstől, a baba is félni fog, és ezt sírással adja tudtunkra.
Ha a baba a már megkötött kendőben is sír és nem is nyugszik meg, annak is sok oka lehet. Lehet hogy túl laza a kötés, így nem érzi magát biztonságban. Az is lehet, hogy túl szoros, vágja valahol a végtagjait. Ellenőrizzük ezeket a lehetőségeket is. Ha végigzongoráztunk minden fenti eshetőséget és babánk továbbra is sír, feszíti magát a kendőben, gondohatunk arra is, hogy fájdalmai vannak (pl. feszes izomzat vagy kötött csípő miatt). Ha erre gyanakszunk, forduljunk orvoshoz.
Ha látszólag semmi probléma a babával, akkor napoljuk el a próbálkozást, hisz a babáknak is lehet rossz napjuk, amikor semmi sem jó. 🙂

„Miért kell a kendőt (hordozót) feszesre húzni?”

Egyrészt azért, mert csak a szorosan illeszkedő kendő, hordozó képes csigolyánként megtámasztani a gerincet és levenni a terhet róla.
Másrészt a hordozó személynek is sokkal kényelmesebb. Képzeljük el a következő példát:
Vegyünk a hátunkra egy megpakolt túrahátizsákot. Ha lazák a vállpántjai, úgy érezzük, hanyatt esünk vele, ha nem tartunk ellen, ráadásul, ha sétálni kezdünk vele, a súly tehetetlenül leng ide-oda. Minél szorosabbra húzzuk a pántokat, annál kevésbé kell előredőlnünk, hogy ellensúlyozzuk a terhet. Ugyanez a helyzet a hordozásnál is: minél közelebb esik a baba súlypontja a miénkhez, azaz minél jobban hozzánk simul, annál kényelmesebb a kötés, kisebb (majd teljesen megszűnik) a kilengés.

Összeállítás a mamami fórum beszélgetések alapján

Pozitív beszólások – egyetértő válaszok a hordozásban

Negatív beszólások – frappáns válaszok

Alap hordozós topik kezdőknek

Zöldfülű topik a hordozásról

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.