Főoldal Baba a házbanHordozás Valóban nehéz a baba háton hordozása?

Valóban nehéz a baba háton hordozása?

Ha egy háti kötést tanulnál meg, ez legyen az

by dalma

Idegenkedsz a szövött kendőtől? Vagy éppen tetszene, de nincs türelmed ezerféle kötést megtanulni és begyakorolni? Valahogy én is így voltam vele, és bár voltak próbálkozásaim, a batyu kötés volt nálam a favorit.

A kezdő hurcisok sokszor ódzkodnak attól, hogy hátra tegyék a babájukat (és valljuk be, a laikus ismerős-ismeretlenek sem könnyítik meg a dolgukat a jóindulatú beszólásaikkal). A legtöbbször elhangzó érv szerint attól tartanak, hogy mivel hátul nem látják a babát, nem fogják tudni, minden rendben van-e a gyermekükkel, mennyire kényelmes neki, kap-e levegőt. Pedig ettől nem kell félni: a babák, ha nem érzik magukat komfortosan, elég egyértelműen és főleg hangosan kifejezik a nemtetszésüket.

Emlékszem, az első időkben azért a biztonság kedvéért magamnál hordtam egy pici tükröt, annak a segítségével leskelődtem, hogy a kislányommal tényleg minden rendben van-e. És igen, ha csendben volt, akkor vagy éppen nézelődött, vagy édesdeden szunyókált a hátamon.

A batyu egy kifejezetten kényelmes kötés, ami mozgásszabadságot biztosít az anyának, a baba pedig kielégítheti kíváncsiságát és arra fordíthatja a kis fejét, amerre csak akarja. Nem kell hozzá veleszületett tehetség, de gyakorlás mindenképpen szükséges az elsajátításához. Lehet, hogy tízszer, lehet, hogy huszonötször kell újrakötnöd, mire minden mozdulat magabiztosan ott lesz a kezedben, de abszolút megéri! Youtube-ról az alapokat el lehet sajátítani, de vannak apró mozdulatok, trükkök, amik nem mindig látszódnak a videókon, illetve nem mindig sikerül lekövetni az ott látottakat.

Ezért ha van lehetőséged, érdemes hordozási tanácsadó segítségét kérni – a nagyobb városokban már elérhetőek, sokan közülük vidékre is elutaznak, sőt, akadnak, akik online is vállalnak tanácsadást, tehát ha első blikkre nem találsz a lakóhelyed környékén profi segítséget, ne add fel! Nekem Debrecenben Anikó volt a mentőangyalom, olyan türelmesen még soha senki nem mutatott meg századszorra is mozdulatsort, mint ő!

Kicsiktől a nagyokig

Elterjedt nézet, hogy az egészen kicsi babákat csak elöl hordozzuk, ám ez nem így van, már újszülött kortól bátran szabad hátul hordozni! Ez azért egy kicsit macerásabb lehet, hiszen a legelső mozdulattól kezdve figyelned kell arra, hogy a gyermeked fejét megtámassza a kendő, de ha ez megvan, biztosan mindketten élvezni fogjátok a hátul hordozást! Minél nagyobb a baba, talán annál könnyebb a batyuzás is – de persze ez sem általános szabály.

Jól is néz ki, a hátadat is kíméli

A batyu mellett szól, hogyha sikerült alaposan megtanulnod, a kendő melyik szárát melyik után és hova kell vezetni, megvolt a sikerélmény is, tovább lehet cifrázni, vannak különböző kötés befejezések, amelyek tényleg nagyon mutatósak! A kendő szárait többféleképpen lehet elvezetni, csavarni, fonni, masnizni, a kendő színeivel variálni, a lehetőségek tárháza tényleg a végtelenhez közelít. Ezek nem csak azért nagyon jók, mert divatosak, hanem a különböző típusú kötések ráadásul máshogy vezetik el rajtad a gyermek súlyát. Ami egy 6-7 kilós gyereknél még működik, egy 12 kilósnál már nem biztos, hogy komfortos lesz, igaz? Fontos információ még, hogyha egy hordozási módot a hátad nem bír, akkor érdemes egy másik kötésmóddal próbálkozni!

Gyere át fórumunkra is, olvass, kérdezz, beszélgess a hordozásról! Ha pedig mindez nem lenne elég, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Babák testközelben című könyvet!

Somló-Bakos Dalma

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.