Főoldal Baba a házbanHordozás Hogyan hathat a hordozás a szülés utáni depresszióra?

Hogyan hathat a hordozás a szülés utáni depresszióra?

by dalma

Nem mindenkit vesz körbe a rózsaszín felhő szülés után – és szerencsére ma már egyre többen mernek beszélni arról, hogy a baba érkezése nem a tökéletes boldogságot és kiegyensúlyozottságot, hanem egy lelkileg rendkívül megterhelő időszakot hozott az életükbe. Vannak bizonyos nehézségek, amelyekre előre fel lehet készülni, és ezek talán segíthetnek megelőzni a gyermekágyas depresszió kialakulását. Kiss Anikó hordozási tanácsadó segítségével azt jártuk most körbe, hogy ezen az állapoton tud-e segíteni a hordozás, és ha igen, akkor hogyan.

A Semmelweis Egyetem honlapján egészen meglepő adatra bukkantunk: a cikk szerint ugyanis a nők 50-85 százaléka egy rövidebb ideig tartó, enyhén lehangolt állapotba kerül szülés után. Ez egy teljesen természetes állapot, amely a szülés utáni héten jelenik meg, és általában néhány óráig, esetleg pár napig tart. Azonban előfordul, hogy nem múlik el ez a hangulati érzékenység, instabilitás, hanem tovább tart: ekkor beszélünk szülés utáni, vagy postpartum depresszióról, ami már a nők 10 százalékát érinti!

A jelenségről, a felismerésről, a veszélyekről, a kezelésről, de még a megelőzésről is külön-külön akár többrészes cikksorozatot is lehetne írni – mi most egy egészen új aspektusból közelítjük meg a témát, ez pedig a hordozás. Első hangzásra biztosan furcsa lehet, hogy vajon mi is a kettő között az összefüggés, Kiss Anikó hordozási tanácsadó azonban segített ennek a tisztázásában.

“A hordozás segít kapcsolódni a babához, segít abban, hogy anya és baba gördülékenyebben megismerhessék egymást” – fogalmaz a hordozási tanácsadó. Ennek következtében pedig könnyebben élhet át az újdonsült édesanya sikerélményt: hogy boldogul az újszülött gyermekével, el tudja őt látni. Ez azért nagyon fontos, mert a gyermekágyi depresszió mögött húzódó okok között a szakemberek többek között olyan pszichés kockázatokat fogalmaztak meg, mint például az alacsony önbecsülés, amely során az anya azt érzi, nem kellően kompetens a saját csecsemője ellátása során, vagy úgy érzi, nem tud olyan jó édesanyja lenni a kisbabájának, mint amit elvárna magától. Innen pedig már csak egy lépés az, hogy rossz anyának érezze magát a nő, és egyéb, önostorozó jelzőkkel illesse magát.

A gyógyító erejű bőrkontaktus

A Sanford Health egy publikációja a szülés utáni közvetlen bőrkontaktus jótékony hatására hívja fel a figyelmet: már az első órában csökkent az anyák stressz szintje. A hordozás során pedig a bőrkontaktus továbbra sem csupán a csecsemőnek tesz jót, hanem az édesanyának is. Az érintés, bújás során a szülői stressz ugyanis nem csupán szülés után, hanem ilyenkor is csökken, ami által javul az egészség, a kötődés, de még a szoptatás sikerességét is pozitívan befolyásolhatja. Ezek szintén adhatnak egy olyan magabiztosságot az anyának, amely a postpartum depresszió kialakulásának kockázatait csökkenthetik.

Szabadság!

Az anyák jelentős részének ront a hangulatán, érzelmi hullámvasútra helyezi a bezártság érzése. Az, hogy a csecsemő mellől nehéz kimozdulni a négy fal közül, a folyamatosan változó napirend pedig szinte béklyóként nehezedik a mindennapokra. A szociális élettől ilyenkor gyakran elvágva érzik magukat az anyák, és a baba miatt nehéz tervezni – hol a hangulata, hol egy “váratlan” alvás, hol pedig egy hasfájás miatti vigasztalhatatlan sírás húzhatja keresztbe a dédelgetett kimozdulási terveket. Ez, vagyis ezáltal az, hogy az anya szinte teljesen elszigetelődik a külvilágtól, szintén közrejátszhat a szülés utáni depresszió kialakulásában vagy elmélyülésében.

A hordozás azonban itt is segíthet. A baba ugyanis hordozóeszközben is tud aludni, ha szükség van rá, diszkréten szopizni is tud, de még a hasfájást is enyhítheti. Ha ezeket a faktorokat kiiktatjuk, az édesanya már kevésbé lesz a gyerek napirendjéhez kötve és a szabadságérzete kiegyensúlyozottsághoz vezethet.

Fontos! A szülés utáni depresszió nagyon komoly dolog, ha felmerül a gyanúja, mindenképp szakemberhez kell fordulni!

Somló-Bakos Dalma

Kapcsolódó cikkeink:

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.