Főoldal ZöldülünkZero waste Mosipelus a rádióban…. Mamami tippek

Mosipelus a rádióban…. Mamami tippek

Azért mi mégis tennénk Földünk megóvásáért…

by maja

A napokban egy rádióadásban véleményünk szerint átgondolatlan és bántó mondatok hangzottak el a tudatos és környezettudatos életmód kapcsán. Bár tudjuk, hogy az ember egyéni szinten óriási változásokat nehezen tud elérni ebben a témában, mégis hisszük, hogy apró lépésekkel igenis tehetünk azért, hogy óvjuk Földünket. Nem azért, mert ehhez van kedvünk, hanem azért mert azt szeretnénk, ha a gyermekeink, unokáink számára is biztosított lenne például a tiszta levegő vagy a tiszta víz.

A Mamami Fórum „Ökomamik háztartása” topiknál, közel 300 oldalon keresztül olvashatjuk az évek alatt felgyűlt beszélgetéseket, melyekből rengeteget tanulhatunk a tudatosabb életmódról. A sok-sok bejegyzésből kirajzolódik, hogy igenis lehet vegyszermentesen tisztaságot tartani és mindenféle feldolgozott mű dolgok helyett, egészségesebben, tudatosabban élni.

Bizonyára vannak közöttünk batikolt nadrágúak (bár esküszöm ezzel a kifejezéssel akkor találkoztam utoljára, amikor 20 éve elkezdtem az egyetemet a bölcsészkaron) és biztosan vannak olyanok, akik használnak füstölőt, de azt hiszem a legtöbben józan gondolkodású, a világban zajló változásokat követő emberek, nők, anyukák vagyunk, akik a jövőben, nem szeméthegyeken szeretnének kirándulni az unokáikkal.

A tudatosabb életmód az elején macerásnak tűnhet, de pár dolog hamar rutinná válik és a későbbiekben jóval egyszerűbbé is teszi a mindennapjainkat. Készülő podcast sorozatunkban azt szeretnénk megmutatni, hogy nem kell „tökéletes” zero wasternek lenni (korábbi cikkünk erről itt), elég pár apró, de megtartható lépéssel elindulni a tudatosabb életmód felé.  

Kezdeti tippek, apró lépések:
 • Ne folyasd feleslegesen a vizet! Az ember különböző igényeit kielégítő dolgok előállítására vannak alternatívák, így például az energia vagy a talaj előállítására, de a vizet nem tudjuk semmilyen más módon helyettesíteni. A környezetváltozás miatt egyre nagyobb a szárazság és egyre jobban apadnak az édesvíz készletek. Érdemes belegondolni abba, hogy például a WC lehúzásakor, alkalmanként 5 liter ivóvizet használsz el, míg vannak olyan települések, ahol a napi vízadag 3 liter ivóvíz. Becsüld meg azt az ivóvíz készletet, ami rendelkezésre áll!
 • Kapcsold le a villanyt, ha kilépsz egy helyiségből! A vízhez hasonlóan az áramot se pazarold!
 • Gyűjts szelektíven! Ehhez nincs szükség másra, mint egy szelektív hulladékgyűjtő zsákra, ahová külön pakolhatod a papírt, műanyagot, üveget és fémet. DE ennek akkor van értelme, ha az előírásokat betartva, csak azokat a dolgokat gyűjtjük szelektíven, melyeket a szelektív hulladékgyűjtőbe elhelyezhetünk. Így például a műanyaghoz nem dobjuk be a hungarocellt vagy az üveghez nem dobjuk be a sík üveget (ablaküveg, tükör, ha eltörik). A szelektíven gyűjtő konténereken fel van tűntetve, hogy melyikbe mit dobhatsz és mit nem, vedd ezt figyelembe!
 • A kommunális hulladékod mennyiségét próbáld meg csökkenteni azzal, hogy a szelektíven gyűjthető, a komposztálható és a veszélyes hulladékot elkülönítve gyűjtöd!
 • Vigyél magaddal mindig egy vászontáskát, ami semmivel nem nehezebb, mint a mobilod.
 • Legyen saját kulacsod. Ezt mindig újra tudod tölteni csapvízzel.
 • Ha van lehetőséged, saját megunt, vagy gyermekeid kinőtt ruháit add tovább! A Mamami Fórum adok-veszek csoportja évek óta ezt hirdeti. Ha családon belül nem tudod továbbadni, vagy nem akarsz bajlódni az eladással, bármelyik segélyszervezet szeretettel fogadja ezeket!
 • A háztartásodban lépésről lépésre cseréld le a vegyszereket! A mosószóda nem átverés, az ecetet pedig nyugodtan használd ruhák öblítéséhez, nem fogod érezni az illatát. Sőt a hajadra is használhatod! Emellett használj természetes alapú, bőrbarát kozmetikumokat!
 • Ha van rá lehetőséged, használj tömegközlekedési eszközt vagy biciklit (akkor is, ha nem vagy gyerek;-)), rollert! Pár nap után észre fogod venni, hogy valami jobb benned! A mozgás felszabadít!:-)
 • Biztos, hogy szükséged van mindarra a termékre, amit az áruházban a bevásárlókocsidba pakolsz? Igyekezz csak annyi ételt vásárolni, amire valóban szükséged van! Lehetőleg ne pazarolj! Ha többet főztél, oszd meg a barátaiddal! A mindennapok sűrűjében mindig jól esik egy nem várt finomság! Ennek az alapja az, hogy vásárolj tudatosan!
 • Ha van rá módod, komposztálj! Ez nem boszorkányság, hanem természetes körfolyamat, melynek során elsősorban a konyhai zöldhulladékot visszajuttatjuk és abból értékes termőtalaj képződik. Élj együtt a természettel!
 • Zöldítsd a környezeted növényekkel, akár kert nélkül is, ha teheted, segítsd a hasznos élőszervezeteket (pl. darázsgarázs, madár etető- és itató). Ebben te is örömödet fogod lelni!
 • A sütőolajat kezeld veszélyes hulladékként, ne öntsd a lefolyóba, hanem töltsd vissza az eredti flakonjába és vidd el egy sütőolaj gyűjtő állomásra.

Hirtelen soknak tűnhet még ez a pár gondolat is és foghatod a fejed, hogy hogyan is kezd el a környezettudatosabb életmódot. Tapasztalataink azt mutatják, hogy azokat a megoldásokat tudjuk beépíteni az életünkbe, amiről magunk is érezzük, hogy jó és elfogadható. Ha a döntés és elhatározás erős benned, hogy elindulsz a tudatosabb életmód útján, nem baj, ha kis lépésekben haladsz, hiszen minden nagynak tűnő előrelépés apróbb változásokból áll össze. Fontos is, hogy ne akarj mindent egyszerre bevezetni az életedbe. Válassz magadnak egy könnyen megvalósítható kezdő lépést, határozd meg az elérni kívánt célt és ha azt már beépítetted az életedbe, lépj a következő lépcsőre!

Köszönjük a Természettár és a Future of Debrecen javaslatait!

BÍró-Polgár Mariann

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.