Főoldal Baba a házbanPelenkázás Textilpelenka a XXI. században?

Textilpelenka a XXI. században?

Interjú Trokán Anna színésznővel

by maja

Világszerte óriási problémát jelent az eldobható pelenkák használata, hiszen kisebb ház méretű mennyiségben kerülnek a szeméttelepekre, a lebomlásuk pedig legalább 450 év. Ha ez a szemét a saját udvarunkon halmozódna fel, biztosan azon lennénk, hogy minél előbb megoldjuk ezt a gondot. Hihetetlen, de igaz, hogy egy édes kisbaba a szobatisztulásáig közel 1 tonna szemetet termel csak az eldobható pelusok által. A Mamamibolt csapata, a Real Nappy Week eseményhez kapcsolódva egy egyedülálló kampányt indított el, a peluscsere garanciaprogramot. A mosipelusok használatáról, az eldobható pelusokról való váltásról beszélgettünk Trokán Anna színésznővel.

Mamami: Hogyan ismerkedtél meg a mosható pelenkákkal?

Trokán Anna: A kisfiam már egy éves volt, amikor áttértem a mosható pelenkák használatára, így mondhatjuk, hogy kifejezetten későn váltottam. Ennek az volt az oka, hogy korábban nem találkoztam ezzel a lehetőséggel, viszont amikor egy számomra kedves anyukás csoportban, a Mommynityben találkoztam a mosható pelenkákkal, egyből elkezdtem használni és bátran kijelentem, nem szívesen térnék már vissza az eldobhatóra. Ha lesz következő gyermekem már újszülött kortól a mosható pelenkát szeretném használni. Nekünk nagyon bevált. Olyannyira, hogy magam is áttértem az eldobhatóról, mosható intim betétekre és menstruációs bugyikra.

Mamami: Mi volt a fő indok, ami miatt váltottál?

Trokán Anna: Elsősorban a környezetvédelem volt az ok. Nem hagyott nyugodni és egyre frusztrálóbbá vált az a sok pelenka, amit kidobtunk. Ezt követte a többi indok. Ma már magamon is tapasztalom a menstruációs bugyi által, amit anno a kisfiamnál, hogy sokkal kényelmesebb ezekben az anyagokban lenni napközben, mint műanyagban. Egészségesebb a bőrnek is, például amikor elkezdtem használni a kisfiamnál a mosható pelusokat, egyből el tudtam hagyni a popsi krémet és nem volt pirosodás. A gazdaságosság is fontos szempont. Mindezek mellett pedig olyan édesek a popók ezekben a gyönyörű mintákban… 🙂

Mamami: Hogyan indultál el a mosható pelenkázásban?

Trokán Anna: Először rendeltem egy kezdő csomagot a mamamiboltból. Úgy gondolkodtam, hogy ha beválik, bővítem a készletet. Szinte már az első napokban éreztem, hogy ez jó lesz, így rendeltem is a többi pelust. Hamar kitapasztaltam, hogy melyik jó nekünk. A pop-in pelust például azért szerettem, mert finom és mobil, szinte rácuppan a gyerekre. Szerettem, hogy a patentokkal tudom a méretét állítani. Többször kölcsön is adtam, miután nekünk már nem volt rájuk szükségünk. Arra emlékszem még, hogy volt egy klassz pelenkatároló zsákom, ha mentünk valahova, ebbe tudtam magammal vinni a csere pelenkát majd a használtat ebbe tároltam. Ma is nagyon hasznos, amikor úszni megyünk, ezt mindig viszem magammal. 🙂 A mosható pelenkákkal együtt érkezett az életünkbe a mosható úszópelenka is, ami nálunk két nyári szezont is megélt.

Mamami: Magunk is meglepődünk, amikor elkezdjük a mosható pelenkák használatát, hogy egyáltalán nem annyira bonyolult, mint előzetesen gondoljuk. Volt benned olyan hiedelem, amitől tartottál, de a használat megcáfolta?

Trokán Anna: A legnagyobb tévhit, amivel találkoztam, hogy macerás. Alapvetően nem foglalkoztam vele, mert hittem és hinni is akartam, hogy ez jó. Megtapasztaltam, hogy egyáltalán nem bonyolultabb a használata, talán eggyel többet kell mosni, de ezt szinte észre sem lehet venni, mert egy kisgyermekes háznál, sokszor megy a mosógép.  A környezetvédelmet viszont komolyabban kellene vennünk, magunkért a gyermekeinkért. A mosható pelenka használatát egyáltalán nem érzem áldozatnak. Egyszerű megoldás és jó érzés, hogy ennyivel is tehettem valamit a bolygónkért, hiszen az eldobós pelenka iszonyú mennyiségű szemetet termel. Ami pedig élénken él az emlékeimben az nem a mosható, hanem az eldobható pelenka szaga. Annál tényleg érződött a kakiszag a lakásban. A mosinál nekem bejött az a praktika, hogy a tároló vödör fedelének belsejére teafaolajat csöpögtettem, így nem volt büdös sem. Amitől még többen tartanak az éjszakai pelusozás, én arra emlékszem, hogy nekem meglepő volt, mennyire sok nedvességet felszívott éjszaka is a pelus, ázásra nem is emlékszem.

Mamami: Annak, aki olvas minket és hezitál, hogy elkezdje-e használni a mosható pelenkát, mit üzennél?

Trokán Anna: Ha nem lenne a peluscsere garancia programotok, én magam ajánlanám fel, hogy kölcsönadom a pelusainkat annak, aki gondolkodik, hogy vegyen-e mosható pelenkát. Így viszont, egy percig sem gondolkodnék tovább, ez egy szuper program, semmi veszítenivaló nincs, nincs min gondolkodni. 🙂

Ha érdekelnek a mosható pelusok és vannak kérdéseid, gyere a Mamami Fórumra!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.