Főoldal Baba a házbanBabaápolás Természetes babaápolás. Lehetséges? Hogyan?

Természetes babaápolás. Lehetséges? Hogyan?

Interjú Harsányi Zitával, a Tellus Manufaktúra életre hívójával

by maja

Rengeteg információval és óriási kínálattal találkozunk a babaápolás terén. Ha korábban nem, gyermekünket várva biztosan megismerkedünk azokkal a kifejezésekkel, hogy biológiailag lebomló, gyengéd és antiallergén babaápolás. Nyugodtan kijelenthető, hogy minden szülő a legjobbat szeretné adni gyermekének, így van ez a babaápolás terén is. Szívesebben használunk ma már olyan termékeket, melyek natúr alapanyagból készülnek. De valóban ez a legjobb megoldás? Mire van szüksége a bababőrnek igazán? Mi, mamamik úgy gondoljuk, hogy nem kell túlbonyolítani a babaápolást sem, sok csábító cikk van, de érdemes ellenállni, hiszen a babaápolás egyszerűbb, mint gondolnánk.

Dr. Harsányi Zitát, a Tellus Manufaktúra megálmodóját, anyává válása, gyermekei születése terelte arra az útra, amellyel célja, hogy a hozzá forduló édesanyák, megtanuljanak a saját szépségükről és gyermekük bőréről egészségtudatosan, környezetbarát módon és örömmel gondoskodni. Vele beszélgettünk a babaápolás témájáról.

Mamami: Amikor kisbabánk születik a legjobbat szeretnénk neki megadni. Így van ez a gondoskodás közben felmerülő popsitörlőknél, krémeknél, fürdetőknél. Segíts nekünk, hogy neked mi a tudásod és tapasztalatod ezekkel a kiegészítőkkel kapcsolatban?

Harsányi Zita: Rengeteg termék van a piacon, különféle minőségben, árban, csomagolásban, összetételben. Mindenki másra esküszik. Mást ajánl a védőnő, gyermekorvos, a gyógyszerész, a barátnő, a sógornő. Nyilván mindenre van valami csodaszer, ami a „leggyengédebb” a bababőrhöz, mert csak kamilla kivonatot meg aloe verát tartalmaz. 

Sajnos egy első gyermekét váró anyukának nagyon nehéz kiiagzodnia ebben a “hangzavarban”, plane ha előtte nem nagyon foglalkozott a kozmetikumok összetételével. 

Egyre több azonban a tudatos édesanya, aki már az anyasága előtt is a természetes kozmetikumokat keresi. Sajnos nekik sincs könnyű dolguk, mert ahhoz, hogy valóban tudatosan tudjanak babakozmetikumot választani, tudniuk kell, hogy egyáltalán mire is van szüksége egy bababőrnek valójában.

Valóban kell-e a babapopsit minden egyes peluscsere alkalmával különböző tenzidekkel tisztítani, cink oxidos popsikrémmel kenegetni? Mi történik, ha a kakis popsit csak sima vízzel mosom? Higiénikus az egyáltalán? Kell -e minden nap fürdetni? Nem lesz koszos, ha nem fürdik minden nap? Ha fürdetem mivel fürdessem? Szappannal, sima vízzel vagy babafürdetőkkel? Egyáltalán mivel teszünk igazán jót a bőrének, ha kenegetjük minden nap vagy ha nem, ha igen akkor inkább babaolajjal vagy testápolóval? Egyáltalán mi a különbség a kétféle kozmetikum között?

Ezek csak a legáltalánosabb, legalapvetőbb kérdéseket, amik sokszor felmerülnek, és még nem is beszéltünk a kozmetikumok összetevőiről, amik között vannak olyanok, amik nagyobb eséllyel allergizálnak (ezért inkább érdemes kerülni) és vannak olyanok, amik kevésbé rizikósak. 

Sőt! A választást tovább nehezíthetik az édesanya esetleges környezettudatos törekvései, mosható – eldobható termék, műanyag vagy üveg/fém/papír, esetleg hulladekmentes csomagolas, de sokan figyelembe szeretnék venni a termék ökológiai lábnyomát vagy a gyártás karbon kibocsátását. 

Mindezek a tényezők csak tovább fokozzák a helyzet bonyolultságát, hiszen sok tudatos édesanya egyszerre a gyermekének és a környezetének is a legjobbat szeretné. Azonban ez nem biztos, hogy minden esetben meg is valósítható, hiszen nem minden egészségtudatos megoldás/kozmetikum környezetbarát és nem minden környezetbarát megoldás/kozmetikum egészségtudatos egyben. 🙂 

Mamami: Ezeket hallva, mit ajánlasz, hogyan ápoljuk babáinkat? Van olyan gyakorlat, amit rutinként csinálunk és egyáltalán nem kellene?

Harsányi Zita: A babaápolási rutinról elég nehéz általánosságban beszélni, hiszen rengeteg tényező van, ami befolyásolhatja a kialakítását, például az adott évszak, a víz keménysége, problémás-e a baba bőre, de az is befolyásolhatja, hogy a családban ki az, aki az esti fürdetést végzi, vagy ki az, aki pelenkázni szokott.

Mindenkinek más ugyanis a fogalma a tisztaságról, a higiéniáról, a babaápolás szerepéről, így az is tudja befolyásolni a rutinunkat, hogy milyen szokásokat hoztunk otthonról, vagy hogy mi magunk hogyan ápoljuk a saját bőrünket. 🙂 

De természetesen azért vannak olyan rutinok, amiket sokan, rendszeresen csinálnak. Ilyen például a rutinszerű nedves törlőkendős popsi tisztítás, vagy popsi kenegetés minden egyes pelenkacsere alkalmával, illetve a mindennapos szappanos/babafürdetős fürdetés. Ezek a rutinok teljesen feleslegesek, és hosszútávon inkább negatív következményekkel járhatnak, amikről még fogok beszélni.

Az, hogy hogyan ápoljuk a babánk bőrét megint főként egyéni preferencia kérdése, hiszen ebben is sok édesanya és szakember véleménye ütközik. Én személy szerint – anyaként és natúrkozmetikum készítőként is – a megelőzés, az egészség- és környezettudatosság fontosságát, a kevesebb több, és a szükségesség – arányosság elvét, tartom mindig szem előtt. 

Éppen ezért inkább a minimalista összetételű, multifunkciós, prémium minőségű kozmetikumokat részesítem előnyben, és a kiváló minőségű, ha lehet hazai gyártású kozmetikai alapanyagokat, melyekre egy összetevős kozmetikumként tekintek, például zabpehelyliszt, levendula aromavíz, napraforgómag olaj. 

Az általam képviselt slow szemléletű babaápolási rutin célja a bababőr természetes egyensúlyi állapotának a fenntartása, aminek fontos része a megelőzés. 

Ennek az a lényege, hogy a babaápolasi rutin során kerüljük, illetve minimalizáljuk azokat a tényezőket (szokásokat, kozmetikumokat, összetevőket), amelyek hátráltatják a bababőr természetes, egészséges fejlődését, és növelhetik a nemkívánatos bőrállapotok kialakulásának kockázatát. Ezért vagyok híve a kevesebb több, és a szükségesség – arányosság elveinek. Ez alatt azt értem, hogy mindig tudatosan (a bababőr valódi igényeinek megfelelően) válasszunk kozmetikumot, amit csak akkor és annyi ideig használjunk, ami a kívánt bőrállapot eléréséhez feltétlenül szükséges. 

Vagyis, ha maradunk a piros popsi példájánál, akkor nem kell egyből a tizenkét-féle gyógynövényekből álló, illóolajos popsikrémet bevetni, ha a pirosság foka ezt nem indokolja, hanem elegendő sok esetben például egy jó minőségű hazai lepárlású levendula aromavízzel a popsit befújni, mert van az a pirossági fok, amit ez is képes gyorsan és hatékonyan megszüntetni, és akkor máris sokkal kevesebb potenciálisan allergizáló anyaggal bombáztuk a pici bőrét, valamint a környezetünkkel is jót tettünk. 

Ha ez nem elég, akkor jöhet a levendula aromavizes bőrre a bht- és peszticidmentes lanolin (vegánoknak extra szűz kókuszolaj), ami jó eséllyel két-három nap alatt rendbe kell hogy tegye a piros popsit (klasszikus pelenka dermatitiszt), ellenkező esetben nagy esélyel mással (leggyakrabban gombával) állunk szembe. 

Mamami: Érintetted már, de véleményed szerint mi a jó megoldás újszülöttek, babák esetében?

Harsányi Zita: Minél fiatalabb a baba, annál fejletlenebb, sérülékenyebb a bőre, illetve annál fokozottabb a bőrének áteresztő képessége is. Ez azt jelenti, hogy egy újszülött esetében különös figyelmet kell fordítani arra, hogy mit kenünk rá, illetve mivel érintkezik a bőre, ugyanis minden külső körülményre sokkal érzékenyebben reagál mint egy egészséges felnőtt bőr. 

A másik lényeges tulajdonsága az újszülött bőrének, az a kialakulóban lévő mikroflóra (vagyis a bőrünkön természetesen jelenlévő baktériumok, gombák, vírusok összessége), mely kiemelkedő szerepet tölt be az immunrendszerünk működésében, hiszen a bőrünk az első számú védelmi vonal a patogén kórokozókkal szemben

Éppen ezért, szerintem a legtöbb, amit tehetünk az az, hogy hagyjuk a bababőrt a természet rendje szerint fejlődni, és ahogy fentebb is említettem, akkor és annyira avatkozunk be a természetes működésébe, ami feltétlenül szükséges.

A rutinszerű nedves törlőkendőzést vagy a mindennapos szappanos/babafürdetős fürdetést például azért nem szeretem, mert képes beavatkozni a baba bőr egészséges fejlődésébe, és a természetes mikroflórájának összetételébe.

Hogyan is? A popsitörlő esetében a legnagyobb gondot a tartósítószerek használata jelenti, amit annak érdekében tesznek a törlőkendőkbe, és minden vízalapú kozmetikumba, hogy a termékek mikrobiológiai stabilitását megőrizzék, vagyis meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. 

Ezzel viszont az a gond, hogy a napi többszöri, rendszeres használattal képesek vagyunk negatívan befolyásolni a bőr mikroflóráját, hiszen az ilyen mértékű tartósítószer használat képes elpusztítani a bababőrön természetesen jelenlévő egyes mikroorganizmusokat is. A megváltozott összetételű mikroflóra pedig egyrészt a bőr természetes védekezőképességét fogja csökkenteni, másrészt pedig egy kevésbé diverz összetételű mikroflórával könnyebben alakulhatnak ki különböző nem kívánatos bőrállapotok (mint például száraz bőr, piros popsi, ekcéma). 

Mamami: Milyen fürdetőt ajánlasz, ha mégis valaki szeretne használni? 

Harsányi Zita: A bolti babafürdetők kiváló alternatívái lehetnek az aromavizek, a tejek, a zabpehelyliszt vagy a tengeri só is. Mindezek persze csak akkor “működnek” jól, ha megfelelő mennyiségben és minőségben használjuk őket. Erről is szól egyébként az egyik most induló online előadás-sorozatom, Slow babaápolás címmel, amit novemberben készülök ismét megtartani.

Mamami: Én alapvetően mosható törlőkendőt használok, ha itthon vagyok akkor kaki után lezuhanyoztatom a popit és mosipelust használok. Ezekkel kapcsolatban mi a véleményed?

Harsányi Zita: Az eldobható nedves törlőkendők helyett valóban kiváló alternatíva a sima vizes lemosás, melyet ha mód van rá, akkor a csap alatt is el tudunk végezni, de ha nem, akkor érdemes egy mosható vagy eldobható száraz törlőkendőt benedvesíteni közvetlenül a popsi tisztítását megelőzően, és azzal is tisztára törölhetjük a babapopsit. 

Mosható törlőkendőket sok helyen lehet kapni, de otthon is lehet könnyen gyártani például nem használt pamut pólók feldarabolásával. 

Eldobható száraz törlőkendőkkel is sok helyen lehet már találkozni, csak lehet, hogy az ember nem gondolja, hogy popsitörlésre is alkalmasak. Ilyenek a nagyobb drogériákban is kapható négyzet/téglalap alakú vattalapok, de be lehet vetni a mosipelusosok által jól ismert puhább típusú kakifogókat is erre a célra, melyeket célszerű használat előtt félbe vágni, és úgy magunkkal vinni. 

Sok anyukában felmerül a kérdés, hogy egyáltalán higiénikus – e tényleg csak sima vízzel mosni a babapopsit. A válaszom az, hogy abszolút higiénikus, nyilván akkor, ha valóban tisztára tudjuk törölni a popsit. De ha valakit mégis zavarna a sima vizes lemosás, annak (de csak annak) érdemes lehet kizárólag a kakis peluscsere alkalmával egy pumpányi (jó minőségű, lehetőleg bio minősítésű, és hazai lepárlású) levendula aromavizet a benedvesített törlőkendőre fújni, és azzal a popsit tisztára törölni. 

A mosipelusokat én is szeretem, bár nem vagyok az a fekete öves mosis anyuka, mivel például estére, vagy ha utazunk, akkor eldobhatót szoktunk használni. A mosható pelenka használatánál szerintem arra érdemes figyelni, hogy gyakrabban kell cserélni, mint az eldobhatót, hiszen nem rendelkezik olyan mértékű nedvszívó tulajdonságokkal, mint egy eldobható. Tudom, hogy vannak szárazon tartó betétek, boosterek, amik tudják fokozni a pelenka szárazon tartó/nedvszívó képességét, de a természetességük miatt én például jobban szeretem a sima pamut prefoldokat és tetrákat önmagukban használni.

Mamami: A babáknak jól esik ebben az időszakban a babamasszázs, amihez szükséges olajat használni. Te milyen olajakat javasolsz?

Harsányi Zita: Több kutatás is szól arról, hogy a magas olajsav tartalmú olajak (mint amilyen például az olivaolaj is) képesek roncsolni a bőr védőrétegét. Ezért különösen fontos, főleg babáknál, hogy megfelelő zsírsav összetétellel rendelkező olajat használjunk. 

Babamasszázshoz leginkább az olyan olajakat szeretem, amik körülbelül egyenlő arányban tartalmaznak olajsavat és linolsavat is. Ilyen például az egyik kedvencem, a zabolaj, de ha hidegen sajtolt napraforgó olajat, és mandulaolajat fele-fele arányban összeöntünk, akkor szintén kapunk egy jól tolerálható masszázsolaj keveréket. Ennél a keveréknél is, mint minden más kozmetikumnál, arra kell nagyon figyelni, hogy az alapanyagunk valóban kiváló minőségű legyen. Erre azért van szükség, mert az alapanyag minősége nagyban befolyásolja a kozmetikum hatékonyságát, hiszen óriási különbség van egy hidrogénezett és egy hidegen sajtolt növényi olaj között. Az egyikből teljesen hiányoznak azok a bőrre jótékony hatóanyagok, amelyek a másikban megvannak. A masszázsolajnál maradva tehát válasszuk mindig a hidegen sajtolt, bio minősítésűt, amikor csak lehet, és inkább a hazait, mert így valóban minimalizálni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat!

Sajnos jó minőségű, megbízható forrásból származó alapanyagokat valóban nehéz találni a piacon, és általában nem is tudunk mindent beszerezni egy helyről. Nem is beszélve, arról a rengeteg időről, amit a megfelelő kozmetikumok keresgélésére lehet ilyenkor fordítani. Többek között azért is hoztuk létre a a Tellus Manufaktúra webshopját, hogy egy helyen elérhető legyen minden olyan szakmai szemmel válogatott és kipróbált prémium minőségű kozmetikum, amire az édesanyáknak a saját- és a babájuk, egészség- és egyben környezettudatos bőrápolásához szüksége lehet. 

A masszázsolaj használatánál érdemes arra figyelni, hogy azt mindig nedves bőrbe masszírozzuk, mert így jobban érvényesül az olaj hidratáló hatása, és nem fog szárítani. A masszázsolajat se használjuk rutinszerűen minden nap, hanem legfeljebb heti két-három alkalommal. Amikor használjuk, akkor pedig figyeljünk a használt mennyiségre is, vagyis arra, hogy ne tocsogjon se a baba, se a kezünk az olajban, hanem éppen csak annyit használjuk, amennyi feltétlenül szükséges a masszázs kivitelezéséhez.

Emlékezzünk arra, hogy a babánk bőre az első egy évben még folyamatosan fejlődik, érik, így azzal teszünk neki a legjobbat, ha minél kevésbé avatkozunk be annak egészséges fejlődésébe.

Harsányi Zitával, a Tellus Manufaktúra életre hívójával, Bíró-Polgár Mariann beszélgetett.

Kapcsolódó cikkek:

Textilpelenka a XXI. században
Leszámolunk az eldobható popsitörlőkkel
Ayurvédikua szemléletű babamasszázs
7+1 aromakeverék a Mamami patikájából

A mosható pelenkáról és sok-sok beszélgetés elérhető a Mamami Fórumon. Klikk ide!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.