Főoldal Minden másGasztromami Édes fánk

Édes fánk

by maja

Sütöttetek már fánkot? Megvallom nálam ez most következett be először, és mivel nem vagyok valami ügyes a konyhában, aggódtam rendesen. Jó lesz-e a tészta állaga? Megkel? Van itthon minden hozzávaló? 🙂 De nem volt idő a gondolkodásra, mert két fiú gyermekem, akik hétvégente azt hiszik, hogy valamiféle gasztonómiai körutazáson vesznek részt (ahol engem gondolnak szakácsnak, cukrásznak 🙂 ), határozottan kijelentették, hogy márpedig ők fánkot szeretnének, mint a Lengemesékben Pumpedli, a harácsvezér.

Találtam egy jó receptet a Mamami Fórum sütik, torták topikjában és utólag kijelentem bátran, mint a mosipelusnál is anno 🙂 , hogy ha tudtam volna, hogy ez ennyire egyszerű, már rég használtam volna. A recept egyszerű, gyors. A tésztával könnyű volt dolgozni. Egy óra alatt szépen megkelt, majd bő olajban, gyorsan kisült. Amire érdemes figyelni, hogy magas legyen az edény fala, amiben megsütitek a tésztát.

Recept:
  • 50 dkg liszt (eredetileg, de nekem kicsit több kellett)
  • 1 kávéskanál só
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 7 dkg margarin (eredeti recept szerint, de én 10 dkg margarint használtam)
  • 2 ek porcukor, majd az elkészült fánkok tetejére
Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben, cukorral együtt felfuttajuk. A többi, „száraz” hozzávalót összekeverjük, majd ehhez hozzákeverjük az élesztőt, a tojás sárgáját és a margarint. Összedolgozzuk, majd melegbe betekerve, egy órát hagyjuk kelni. Amikor megkelt, kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval apró fánkokat formázunk belőle. Ekkor jöhetnek a dolgos gyerekek, akik kis ujjacskáikkal lyukat fúrnak a tészta közepébe. 🙂 Amikor kész van, felforrósítjuk az olajat és közepes lángon megsütjük a kiszaggatott tésztákat. Nagyon gyorsan sül.

Nálunk otthon még nyáron eltett málnalekvár volt, így mi azzal ettük, de alapvetően sárgabaracklekvárral tálalják. A Mamami Fórumon még sok recetet találsz. Kukkants be!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.