Főoldal Baba a házbanHordozás Babahordozás ikrekkel: hogyan csináljam?

Babahordozás ikrekkel: hogyan csináljam?

by dalma

Fotó: Magánarchívum

Amikor az első csíkokat meglátjuk a terhességi teszten, sok minden átszalad a fejünkön. Aztán amikor az ultrahangon két szívhang is dobog, az valahogy mindent felülír. Kétségtelen, hogy ikrekkel teljesen máshogy telnek a mindennapok, máshogy kell szervezni, talán több vagy más segítségre is van szüksége az újdonsült édesanyának. De mi a helyzet a babahordozással? Hogy lehet ezt kivitelezni két pici babával? Ikres édesanyákat kérdeztünk erről.

Sike Lilla az ikreivel- egy kendő, két baba (Fotó: Magánarchívum)

“Még várandósan kaptam egy hosszú 7-es kendőt, amivel egyszerre fel tudtam kötni őket, de hamar kiderült, hogy nem túl praktikus, mert nem lehet csak az egyiket kivenni belőle, míg a másik éppen aludna. Az élményért megérte, egyszer ki kellett próbálni” – meséli a mamami.hu-nak Sike Lilla. Az édesanya felidézi, hogy két karikás kendőben sokkal kényelmesebben tudta hordozni az ikreit, ha kellett, akkor csak az egyik babát is le tudta tenni, viszont a kezeit már nehezen tudta használni.

És hogy mi volt számukra a legpraktikusabb megoldás? “Az egy elől, egy hátul hordozások voltak (batyu és elől zsebes), később pedig csatosban raktam hátra őket a praktikum és gyorsaság miatt. Plusz szempont volt, hogy szopiztak és amíg az egyik rajtam aludt, a másiknak hozzáférhető kellett legyen a cici, így viszonylag hamar hátul kezdtem őket hordozni, a rugalmas kendő pl ki is maradt emiatt. Rengeteget mászkáltam hátul egy meg elől cicin egy babával” – meséli Lilla. Az ikergyermekei már elmúltak 1 évesek, de édesanyjuk még mindig csatos hordozóban altatja őket.

Sike Lilla az ikreivel – az ideális megoldás (Fotó: Magánarchívum)

“Mivel a nagytesóval volt már rutin igy nem volt nehéz őket hordoznom. Aki ikrekkel próbálja először, annak mindenképp tanácsadót javasolnék, ők tudnak segíteni megtanítani a tandem babahordozást. Csak és kizárólag pozitív hozzászólásokat kaptam, mindenki olvadozott tőlük” – árulja el Lilla.

Hozátette azonban, hogy náluk a gyermekek édesapja is sokat hordozott, mint fogalmaz, “ikrekkel óriási segítség ha apuka is nyitott erre és begyakorol egy kötést szerintem. Még anyukám is hordozta karikásban néha az egyiket, hogy nekem könnyebb legyen”.

Amikor a gyakorlat felülírja az elképzelést

Tarjányiné Lencsinek két gyermek után születtek meg az ikrei, a nagyobb gyermekekkel átélt tapasztalatai alapján úgy gondolta, hogy a két picit még többet fogja hordozni, sőt, egyszerre is szerette volna őket magán tudni. “Nem számoltam bele, hogy akkor a 2,5 évessel mi lesz, így az csak esztétikailag volt jó, a gyakorlatban nem ment. Ikres kocsival alig jártunk, akkor is azért, hogy a nagyobbat hordozni tudjam. De alapvetően olyan testvérbabakocsival közleked(t)ünk, amiben alul van a plusz ülés a nagytesónak, az ikrek egyik fele a sima ülésben, a másik rajtam” – mondta.

Altatás hátibabával, ikerbabákkal Tarjányiné Lencsiéknél (Fotó: Magánarchívum)

“A legnagyobbnak (6) van egy kapaszkodó heveder, amit ügyesen fog, ez azért így egyben elég látványos. Leginkább megcsodálják, hogy a négyből egy se sír, és egyet se hagyok el” – teszi hozzá viccesen.

Megterhelő a tandem

Az ikres családok hétköznapjait alapjaiban könnyítheti meg a babahordozás, vallja Kiss Anikó hordozási tanácsadó. Azt ajánlja, hogy már várandósan érdemes felkészülni az ikres létre és minél több információt gyűjteni, többek között a babahordozásról. A hurcizás az első időkben sokat segít a gyerekek ellátásában, de totyogós korban is hasznos lehet, ha van egy babahordozó, amit a szülők rutinosan tudnak használni. Tapasztalatai alapján a tandem babahordozást csak kivételes esetekben használják a családok, mert nagyon megterhelő.

Ezt erősíti meg Orosz Judit is, hozzátéve, hogy tartott attól, hogy az extrém megterheléstől csak tönkretenné magát. Ő megpróbálta a hurcizást egy hosszú kendővel, Youtube-on található videók alapján úgy, hogy mindkét baba abban volt csípőn, de külön eszközökben is. Ilyenkor elől volt az egyik baba, a másik meg hátul, de mint mondja, így nem ment ki velük az utcára. “Ennek több oka is van, például ha ennyire kicsikkel kimozdulok és egyik vagy másik szopizni szeretne, akkor irtó macerás lesz minden, le kell vennem mindkét gyereket, de nem tudom letenni őket akárhova. Szóval ilyen helyzetbe inkább nem is kerültem”. 

Az otthonukban viszont más volt a helyzet, ott akár egy nyűgösebb napon mindkettőjüket magára tudta tenni, és egyszerre altatni őket. “De rövid az az időszak, hogy ennyire nagyon igényeljenek, nekem meg közben valami nagyon sürgős tennivalóm legyen, szóval ebből nem is lett rendszer. Másrészt én elég apró vagyok és hozzám képest meg pláne nagyon nehezek voltak elől” – tesz hozzá Judit egy nagyon fontos szempontot.

A hordozási tanácsadó egyébként inkább két külön eszközt ajánl: vagy a csípőn legyen mindkét baba, vagy az egyikőjük a szülő mellkasán, másikójuk pedig hátul.

“Nem akartam kihagyni magát a hordozást, úgyhogy mindkettő babát hordoztam külön-külön és az apukájuk is, a kicsiket a mai napig napi szinten hordozzuk. Így kijár nekik is a jóból, még akkor is, ha ketten vannak. Amúgy is sok minden másban igyekszünk válaszkészek lenni, már amennyire sikerül” – fogalmaz Judit.

(Kiemelt kép: Tarjányiné Lencsi az ikerbabáival)

Somló-Bakos Dalma

Gyerek fórumunkra, beszélgessünk a hordozásról ITT!

Kapcsolódó cikkeink:

ÍGY GYÓGYÍTHATOD A GYERMEKEDET HORDOZÁSSAL

HOGYAN HATHAT A HORDOZÁS A SZÜLÉS UTÁNI DEPRESSZIÓRA?

HORDOZNI, DE MEDDIG?

!KÖNYVAJÁNLÓ! A testközelség létfontossága, a hordozás tudományos alapjai, hasznos tanácsok, eszközök és útmutatók. A babahordozás különlegesen érthető módon kerül új megvilágításban Dr. Eveiln Krikilionis segítségével. Gyönyörű fotókkal, kivehető melléklettel! A könyvet a Mamamiboltban megvásárolhatod. Klikk ide.

Kapcsolódó cikkek