Főoldal Szül(et)ésOtthonszülés MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – GÖRBICZ ADRIA

MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – GÖRBICZ ADRIA

by dalma

Görbicz Adria, független bába lexikográfusnak készült, majd Geréb Ágnes szülésfelkészítője és a saját otthonszülése(i) utána érezte, hogy neki is a szüléskíséréssel kell foglalkoznia. Nem érzi azt, hogy bábaként különösebben “fontos” lenne a szülésnél. A szülő nőket királynőnek tartja, akik föléjük magasodnak. A kötelező kórházi gyakorlatán tapasztalt megrázó emlékeiről is őszintén mesélt Somló-Bakos Dalmának.

 • Nem készült tudatosan a szüléskísérésre, eleinte a tudományos pálya vonzotta.
 • Vízben szülésre készült, egy nagyon kacifántos “véletlennek” köszönhette, hogy eljutott Geréb Ágnes szülésfelkészítőjére. Itt találkozott először az otthonszüléssel, ami egy kicsit ijesztő volt a számára, a férje volt az, aki biztatta, hogy szerinte nagyon rendben voltak az ott elhangzottak és csinálják végig a tanfolyamot. Végül minden gyermeke otthon született, de egyszer sem szült vízben.
 • “A rugalmasság a szülésben és a szülés körül az egyik legfontosabb tulajdonság.”
 • A bábaság számára életforma, sose tudja, mi fog történni. Megtanulta, hogy nem a múltban kell élni, vagy a jövőt fürkészni, hanem a jelenre kell fókuszálni, abban kell lenni.
 • Ingeborg Stadelmann német bába “A bába válaszol” című könyvének a második magyar kiadását, Görbicz Adria fordította. Személyesen is találkoztak, Adria a saját bevallása szerint sokat tanult tőle.
 • Utolsó éves bölcsészhallgatóként Amerikában tanult és tanított. Mindenki arra számított, hogy kint “ragad”.
 • Bölcsészként nem látta, hogyan tudna belekapcsolódni a szüléskísérésbe. Először dúla lett Geréb Ágnes mellett, majd 2002-ben indult egy olyan szülésznő képzés, ahol nagyon sok, jelenlegi bába is tanult. Itt ugyanis “elfelejtették beleírni a kiírásba, hogy egészségügyi előképzettség szükséges. És akkor ott mindenki, aki arra várt, hogy szülésznő lehessen, de nem volt egészségügyi előképzettsége, az ráugrott erre a képzésre.”
 • A 2011-es, otthonszülést szabályozó rendelet több változást is hozott a bábák életébe. Pozitív hozadékként elismertté tette a bábák működését, “nem lehet azt mondani, hogy mi valami illegális mutyinak a része vagyunk”. Szerinte a legnagyobb hibája az a rendeletnek, hogy bebetonoz olyan szakmai álláspontokat, amik azóta változtak, ma már mások az evidenciák. Így például a rendelet alapján a Streptococcus B szűrésen kimutatott negatív eredmény kizáró okként szerepel, noha 2014-ben ezt a vizsgálatot kivették a hazai várandósgondozási “kínálatból” is. Úgy véli, a kormányrendelet szakmai részét a mindenkori evidencia alapú tudáshoz kellene kötni.
 • Ideálisnak tartaná, ha a kórházon belül is ugyanolyan szemlélettel lehetne dolgozniuk a szülésznőknek, mint ahogyan a bábák dolgoznak kórházon kívül. Jó lenne, hogyha a kórházakban. Úgy tapasztalja, a Covid és a “vészes szakemberhiány” is ebbe az irányba mutat, hiszen egyszerűen nincs elég orvos.
 • Szülésznő hallgatóként részt kellett vennie kórházi kötelező gyakorlaton, amit nagyon rosszul élt meg. Két dolog segített neki túlélni. Az egyik, hogy naplót írt, a másik pedig az, hogy egy jelenlegi bábatársával volt együtt a gyakorlati helyen, akivel egymást tudták támogatni. Sok diszkriminációt, bántást, előítéletet tapasztalt.
 • “Nekünk gyakorlásképpen például gátmetszéseket is kellett végezni, függetlenül attól, hogy abban az esetben szüksége volt-e annak a nőnek gátmetszésre vagy sem. Nekünk volt egy ilyen rubrika, hogy ki kellett pipálni, hány gátmetszés, és ez például egy máig ható, nagyon nehéz történet, hogy én ott 30 nőnek csak azért vágtam át a gátját, mert nekem gyakorolnom kellett… Bocsánat.”

Somló-Bakos Dalma

Korábbi Bábastaféta beszélgetéseinket itt hallgathatod meg:

MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – OSZTHEIMER-KÖKÉNY CINTI

MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – BÉRES EDINA

MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – VASS GABRIELLA

Otthonszüléssel kapcsolatos cikkeink:

“HÁBORÍTATLANUL, BÉKÉBEN ÉRKEZETT AZ OTTHONUNKBA A KISBABÁNK”

GERÉB ÁGNES: “HIRTELEN VÁGTAK EL MINDENTŐL”

OTTHON SZÜLNÉK – DE HOGYAN?

Hazai bábák bemutatkozása és elérhetőségük:

BÁBÁK – BEMUTATKOZÁS

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.