Főoldal ZöldülünkHáztartás Hogyan szabaduljunk meg a ruhamolytól

Hogyan szabaduljunk meg a ruhamolytól

Természetes anyagok rajongói tuti találkoztak már a problémával

by mamadmin

Ruhamoly (Tineola bisselliella) apró kis lepke, amelynek mérete körülbelül 4-8 mm. Annál nagyobb fejtörést tud okozni, ha bekerült a szekrényünkbe. Mivel azonban szeretjük a természetes anyagokat, összeszedtük, hogyan lehet mégis ellenük védekezni.

A ruhamolyok meglepő módon nem táplálkoznak miután kifejlődtek, párzanak, a nőstény petét rak, és elpusztul. Alapvetően a lárváktól kell féltenünk a gyapjú és egyéb természetes textilből készült szőnyegünket, ruháinkat, babatakaróinkat, vagy a tesónak eltett gyapjú pelenkakülsőinket.

A moly lárvája, amely képes fehérjét nyerni bármilyen kreatintartalmú anyagból – így gyakorlatilag az állati anyagokból készült ruhákból is. A túléléshez az apró lárvák gyakorlatilag bármilyen természetes anyagon képesek átrágni magukat.
A kedvenc ételeik közé tartozik a gyapjú, a kasmír, a selyem, a pamut, a len, a prémek, a tollak, bármiféle szőr, szöszök, szőnyegek, a fésű sörtéi vagy akár a háziállatok szőre is.

Meddig élnek?

Bár a kifejlett moly nem él tovább két hétnél, a lárvák hónapokat, akár egy évet is eltölthetnek lárvaként, folyamatosan zabálva fel a szőnyegeinket, ruháinkat, méghozzá meglepő gyorsasággal. Mert enni ugyebár kell…

A többi moly fajtától eltérően a ruhamoly nem szereti a fényt. Sötét és zárt helyet keres magának a lárvák lerakásához. Szekrények mélye, fiókok, dobozok a legkedveltebb rejtekhelyei.

Ruhamolyra utaló jelek, amikre érdemes figyelni:

  1. Kis lyukak vagy logó szálak a ruhán vagy textilen
  2. Elhagyott lárvaházak, vagy még lárvás gubók
  3. Ragacsos fehér peték és pici fehér lárvák

Sajnos ezeket az apró állatokat nehéz kiirtani a -8 vagy a +50 Celsius-fok meg sem kottyan nekik rövid távon. Ha azonban legalább fél órán keresztül hűtjük vagy melegítjük őket, már nem élik túl.

Ruhamolyok – megelőzés és kezelés

1. Tisztaság és Rendszeres Takarítás:

A molyok számára ideális a nedves, sötét és meleg környezet.A legjobb megelőzés az, ha a ruhákat rendszeresen tisztítjuk és szellőztetjük. A szennyeződések és por kedvez a ruhamolyoknak. Ha szeretnénk extra védelmet nyújtani, használjunk olyan tárolózsákokat, amelyek kifejezetten ruhamolyok elleni védelemmel rendelkeznek. Ezek általában légmentesen záródnak és tartalmazhatnak ruhamolyok ellen hatékony anyagokat.

2. Levendula és más Illóolajok:

Az illóolajok, mint például a levendula, citromfű vagy menta, hatékonyak lehetnek a ruhamolyok elűzésében. Ezeket az olajokat permetezhetjük a ruhák közé vagy csepegtethetjük ruhatároló zsákokra is.

3. Fagyasztás:

Az érintett ruhadarabokat lezárható tasakokba helyezhetjük, majd egy éjszakára a fagyasztóba tehetjük. A hideg megöli a ruhamolyokat és lárváikat.

4. Ruhamolyok elleni termékek:

Számos kereskedelmi forgalomban kapható termék létezik, amelyek ruhamolyok ellen hatékonyak lehetnek. Ezek lehetnek permetek, füstölők vagy úgynevezett kazetták amiket kiakaszthatunk.

5. Professzionális segítség:

Súlyos ruhamoly problémák esetén érdemes szakember segítségét kérni. Professzionális rovarirtó szolgáltatások segíthetnek a probléma kezelésében és megelőzésében.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.