Főoldal CsaládEgészség A fogamzásgátló tabletta rendszerezi a ciklust. Tényleg?!

A fogamzásgátló tabletta rendszerezi a ciklust. Tényleg?!

Tények és tévhitek Tornai Ildikó termékenységtudat-oktató összefoglalójában

by maja

@ciklusmentor

NEKED IS AZT MONDTA A NŐGYÓGYÁSZOD, HOGY A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA “RENDSZEREZI” A CIKLUSODAT? ELÁRULOM, HOGY EZ MIÉRT HATALMAS CSÚSZTATÁS.

Naponta beszélek olyan 20-as 30-as éveik elején járó fiatal nőkkel, akik 10-15 éve tablettát szednek. Eredetileg nem családtervezési céllal kapták. Nem. 15-16 éves korukban az édesanyjuk elvitte őket a nőgyógyászati rendelőbe, mert kamaszlányként nem volt rendszeres a ciklusuk vagy éppen fájt a menstruáció, és szenvedtek ettől a fájdalomtól. Irány tehát az orvos. Aki mit csinált? Gyorsan felírta a tablettát megoldásként. Voila, probléma elintézve, két legyet egy csapásra: innentől rendszeres vérzések lesznek, amik nem fognak fájni. Hát nem csodálatos? Egyvalamit azonban az orvos elfelejtett közölni a tinédzser lányokkal és az értük aggódó édesanyákkal. Azt, hogy a fogamzásgátló tabletta nem rendszerezi a ciklust, hanem megszünteti azt.

Tegyük fel, hogy fáj a lábad. Kitartóan fáj, megnehezíti az életedet, szenvedsz. Elmész az ortopéd orvoshoz, aki azt ajánlja, hogy bead egy bénító injekciót a lábadba: ezután nem fogod használni, hanem helyette a csípőcsontodra kerekeket csavaroznak, hogy azokkal közlekedj. Bolondnak néznéd, és futva menekülnél az őrült orvos rendelőjéből. Netán még fel is jelentenéd a megfelelő fegyelmi bizottságnál.

Vajon miért van mégis az, hogy ha mindez a nőgyógyászati rendelőben történik, akkor az teljesen normálisnak, társadalmilag elfogadottnak számít?

Azért, mert a tabletta valódi hatásmechanizmusával csak nagyon kevesen vannak tisztában. Ez az egyetlen gyógyszer, amit nem gyógyításra, hanem egy egészséges testi működés megszüntetésére fejlesztettek ki. Ráadásul a tablettát 30%-ban olyan nőknek vagy tizenéves lányoknak írják fel, akik nem családtervezési céllal fogják használni: aknéra, rendszertelen menszeszre, menstruációs fájdalmakra. Gyors és instant eredményt hoz a használata, csak az vele a probléma, hogy valójában semmit nem old meg. Maximum elfedi a problémákat, mint egy ragtapasz, de a gyökérokok, amik miatt eleve ehhez a megoldáshoz fordultak, továbbra is ott pihennek a mélyben, végig a szedése alatt.

Lehet, hogy a menstruációs fájdalom egy kezdődő endometriózis jele lett volna. Lehet, hogy a rendszertelen ciklus hormonális eltéréseket jelezne, melyeket még időben kellene kezelni. De ahelyett, hogy ezeknek a gyökérokoknak nőgyógyászati vagy endokrinológiai eszközökkel utánamennének és megoldanák őket, felírják a fogamzásgátlót. Mert az egyszerűbb. Mert összesen ezt az egy gyógymódot tanították az egyetemen.

Nem csoda, ha ezek a tünetek a tabletta szedésének abbahagyása után újból előjönnek, sokszor hatványozott erővel, újabb és erősebb szenvedéseket okozva.

Nem véletlen, hogy az endometriózis és a policisztás ovarium szindróma (PCOS) átlagos diagnosztizálási ideje Magyarországon 2,5-3 év (!!!)

Réka tavaly keresett fel. 20 évesen írta fel neki a nőgyógyásza a fogamzásgátló tablettát “menstruációs fájdalom és görcsök” miatt. 10 éven keresztül szedte, 30 éves koráig. 10 éven keresztül egyetlen orvos sem mondta el neki, hogy a problémáját nem szüntette meg ezzel, csak elfedte, senki nem figyelmeztette arra, hogy mi lesz, ha abbahagyja. Réka migrénes tünetek miatt végül abbahagyta a fogamzásgátló szedését. Gyermeket nem tervezett még szülni, de nem viselte már el a 10 éve tartó hormonszedést. Egyszerre keresett élhető, hormonmentes védekezési módszert és megoldást a ciklikus, bénító menstruációs fájdalomra, mely visszatért az életébe. Azt mondta nekem, hogy ha tudja 20 évesen, hogy mit tesz a testével a tabletta, soha el sem kezdte volna.

De lássuk, mit is csinál a hormonális fogamzásgátló tabletta a testünkben!

1. Megszünteti az ovulációt

2. Sűrűvé, áthatolhatatlanná teszi a méhnyaknyákot, megakadályozva ezzel a spermiumok bejutását a méhbe (minden év tablettaszedés 2 évet öregít a méhnyak nyáktermelő sejtjein)

3. Elvékonyítja a méhnyálkahártyát, beágyazódásra alkalmatlanná téve azt.

Mindhárom pont külön beszélgetést érdemel, de most csak az első pontot fejtem ki. A női ciklus agyi irányítás alatt áll, az agyalapi mirigy hormonjai (LH, FSH) folyamatos kapcsolatban vannak a petefészekkel. A tabletta megszünteti a kommunikációt az agyalapi mirigy és a petefészkek között, mesterséges hormonok bevitelével. Ennek az az eredménye, hogy nem jöhet létre az ovuláció, amely a női ciklus központi eseménye. A menstruációs vérzés az ovuláció következménye. Ha nincs ovuláció, nincs menstruáció sem. A vérzés, amit a tabletta szedése alatt tapasztal valaki, nem menstruáció, hanem ún. megvonásos vérzés, melynek semmilyen élettani indoka nincs és valójában nincs is rá szükség.

Akkor miért van mégis beépítve a rendszerbe?

Azért, mert amikor a 60-as években az első fogamzásgátló tablettát, az Enovidot nincstelen puerto rico-i nőkön tesztelték, ők arra panaszkodtak, hogy megrémíti őket a rendszeres vérzés hiánya, attól félnek, hogy terhességet jelez, azaz azt, hogy a tabletta nem működik. Ezután a visszajelzés után építették be a havi egy hetes kihagyást a szedésébe, hogy akkor ún. megvonásos vérzés jelentkezzen.

A mesterségesen létrehozott, mesterséges hormonok (progesztin, levonorgesztrel) által irányított megvonásos vérzés NEM menstruáció.

Fontos különbség, mégis naponta találkozom ezzel a tévhittel. Hogy tehetné helyre a tabletta a menstruációt, amikor valójában megszünteti azt? Mióta megoldás a gyógyításban a valódi okok felkutatása és megszüntetése helyett a teljes női reproduktív szervrendszer “lekapcsolása”?

Réka a cikluskövetés segítségével ma már pontosan tudja, hogy hogy működik a szervezete, milyen terméketlen és termékeny fázisokon megy keresztül a teste minden egyes ciklusban. Tudja, hogy mikor van a Csúcsnap, a legtermékenyebb nap a ciklusában és ebből következtetni tud arra, hogy mikor tapasztalja majd meg a következő vérzést. A vérzésre már nem mint “nem várt”, szenvedéssel teli eseményre tekint, hanem mint az egészsége fontos jelére, a folyamat egy logikusan következő részére.

Réka látja a teljes képet: azt, hogy a ciklusban az ovulációnak és a menstruációnak is megvan a maga meghatározott szerepe, egymástól elválaszthatatlanok. A menstruációs fájdalmai étrend és életmódváltás hatására csökkentek, megszűnőben vannak.

A megszerzett tudást pedig védekezésre is tudja használni teljes magabiztossággal egészen addig, amíg a párjával úgy nem döntenek, hogy megérkezhet az első kisbabájuk. A cikluskövetés segítségével egy placebo helyett valódi tudást, valódi megoldásokat kapsz az egészségvédelemre és a családtervezésre is. És nem csak saját magad, hanem a lányaid számára is. Soha többet nem fogod magad tudatlannak érezni a nőgyógyászati rendelőben, akinek a kezébe nyomhatnak egy receptet “megoldás” címszóval. Ki fogsz tudni állni a saját egészséged és a lányaid egészsége érdekében is.“

Az igazság szabaddá tesz, de előtte még jól fel fog dühíteni.”

/Gloria Steinem/

Ha kérdésed van a témában, és szeretnél róla beszélgetni, írj rám nyugodtan, és kötelezettségek nélkül ránézünk a helyzetedre.

Tornai Ildikó
„Billings Ovulációs Módszer ® oktató

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.