Főoldal Minden másAlkotó Mamami körkép – Török Kati

Mamami körkép – Török Kati

Interjú Török Katival (Kattix), a Mamami fórum alapítójával

by maja

Fotó: Magánarchívum

2008-ban, Török Kati, Kattix gondolataiban megszületett a vágy, hogy legyen egy fórum, ahol alternatív babás témákban tudnak támogatóan együtt lenni anyukák, apukák, családok. A Mamami fórum életre kelt. A kezdeti erős kis mag részvételével és sok-sok új csatlakozóval olyan óriásira nőtte ki magát, hogy ma már több mint két millió bejegyzéssel, hús-vér nők és anyák tapasztalataival van tele.

Azóta rengeteg „mamamis” gyermek cseperedett kamasszá, miközben szüleik a fórum biztonságos közegében, egymást segítve és támogatva váltak anyává és apává.

A támogatás mellett pedig élő kapcsolatokat, erős barátságokat, klubbokat, üzleteket és rengeteg elismert szakembert is köszönhetünk a Mamami fórumnak. Itt olvashatjuk még ma is például Dékány Ágnes szülész, nőgyógyász vagy Shimcsig Nóra, Csörgőné Polgár Andrea gondolatait is.

Jó megmártózni ezeknek a korábban úttörő nőknek a gondolataiban, jó megmártózni a Mamami világában.

A tisztelet és hála mindig bennünk van az alapítók, kezdő „mag” felé, így arra jutottunk, hogy ebben az évben hat interjút készítünk a Mamami fórum kezdetén jelen lévő indító tagokkal. Kíváncsiak vagyunk az akkori motivációra, emlékeikre és természetesen arra, hogy mi történik velük manapság.

Az interjúsorozat nem kezdődhet mással, mint az egész Mamami fórum megálmodójával és létrehozójával, Török Kati, Kattixszal. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, nekünk nagy öröm volt a beszélgetés.

Mamami: Te hívtad életre a Mamami fórumot. Mesélsz nekünk a kezdetekről?

Kattix: Amikor készültem az interjúra, kicsit nosztalgiáztam és magam is felidéztem a kezdetet, megdöbbentő kimondani, de már 14 év telt el azóta, hogy 2008-ban életre hívtam a Mamami fórumot. Két ok volt, ami miatt megszületett a fórum, az egyik, hogy engem mindig is érdekeltek az online terek abból a szempontból, hogy hogyan lehet ezt a személytelen teret megtölteni emberi kapcsolatokkal úgy, hogy azok valóban működőképesek legyenek. A másik ok pedig az volt, hogy amikor vártam az első gyermekem magam is infókat kerestem például a babahordozással kapcsolatban, de nagyon nehezen bukkantam hasznos beszélgetésekre, pedig több online közösség tagja voltam már akkor.

Megnéztem a külföldi fórumos közösségek működését és azt tapasztaltam, hogy babahordozással kapcsolatban kint óriási fórumok vannak. Amikor az amerikai hordozós közösség fórumát megtaláltam, az adta az utolsó lendületet, hogy én is létrehozzak egy ilyen közösséget itthon. Számomra fontosak és hasznosak voltak az ott talált infók, beszélgetések és úgy éreztem erre hatalmas szükség van az itthoni anyukáknak is.

Külföldön nagy szakirodalma volt és van annak, hogy hogyan lehet online közösségeket jól működtetni, így beszereztem pár könyvet, elolvastam őket és létrehoztam a Mamami fórumot. A tudatos építésnek köszönhetően nagyon hamar egy szerethető, önműködő közösséggé vált, ami önmagát moderálta.

Az évek során számomra is megdöbbentő volt, mennyi kis közösség és esemény nőtte ki magát a fórumból, pedig „csak” azért indult, hogy beszélgetni tudjunk babás témákban. Életre kelt. Közösségünkben volt jótékonykodás, egymás megajándékozása, használt dolgaink kereskedelme. Környezettudatosság szempontjából sem elhanyagolható, hogy milyen rengeteg dolog cserélt gazdát a piactéren. Nálunk alap volt, hogy ha valamit kinőtt a gyerek, azt továbbadom és erre a legjobb fórum a Mamami volt.

Élénken él az emlékeimben például az is, hogy az első hazai nemzetközi babahordozós hét programsorozat tisztán a mamamis anyukák önkéntes szervezésében valósult meg, pusztán csak azért, mert láttam a babywearingen, hogy van ilyen esemény és bedobtam az ötletet a közösségbe, hogy csinálhatnánk valamit. De őrületes élmény volt az is, amikor a mamami közösség egy emberként fogott össze és tüntetett Geréb Ágnes szabadon engedése mellett. Velőnkig hatolt az igazságtalanság ebben az ügyben.

A felidézett emlékeket kicsit újra átélve, csak ismételni tudom magam, nagyon sok kezdeményezés indult útnak ebből a jó közösségből.

Mamami: Volt egy kezdő „magja” a Mamami fórumnak. Őket ismerted korábbról vagy mindenki csatlakozott magától és vált alapemberré a fórum működtetésében?

Kattix: Nem. A szakkönyvekből olvasottak alapján tudtam, hogy az első tagok, akik elindítanak egy fórumot meghatározóak, így én is tudatosan hívtam be az online térbe olyan embereket, akiknél éreztem, hogy hasonlóan gondolkodunk és van tapasztalatuk a mamami témáiban, amit készek is megosztani. Így hívtam meg például Kamcsatka Orsit, akihez személyesen is jártam a babahordozós klubba. De így volt ez a mosipelus vonalon is. A „magot” jobban ismertem, találkoztunk is többször a különböző klubbokban. A többiek pedig csatlakoztak. Egy idő után persze már nem ismertem mindenkit. 🙂

Mamami: Ezt nem csodálom, hiszen végtelen számú beszélgetések voltak korábban. 🙂 Ma is fontos összefoglaló, értékálló gondolatokat olvashat, aki szülés és születés, válaszkész nevelés, babahordozás vagy mosipelus témában tájékozódna. Te meddig voltál aktív?

Kattix: Amikor a gyerekek kicsik voltak, akkor napi szinten jelen voltam, hiszen nekem is az volt az aktualitás, hogy milyen hordozót, milyen mosipelust használjunk, melyik ovit vagy sulit válasszuk. De ahogy megnőnek a gyerekek és másra kerül a fókusz, akaratlanul is kivonódsz ezekből a témákból és kevesebb a motiváció újra és újra visszatérni ezekhez. Nehéz megmondani nálam mikor volt az a pont, hogy egyre inkább távolodok a közösségtől, de jó pár éve nem vagyok már aktív.

Mamami: Hiányzott?

Kattix: Ez párhuzamosan zajlott azzal, hogy aktívabban foglalkoztam egy Waldorf iskolaalapítással, így az egyik közösség helyét átvette a másik. 🙂 Ez egybeesett azzal az időszakkal is, amikor a facebook letarolta a világot és ezek a kisebb fórumok, közösségek visszaszorultak és maga az érdeklődés is megcsappant. Az azért még bennem van, hogy a kamaszokkal kapcsolatban indítsunk egy alfórumot, úgy hiszem érdekes beszélgetések indulnának el. 🙂

Mamami: Amikor én a Mamami fórumon szörfölök és olvasgatom a 2008-ban történt beszélgetéseket, mindig az van bennem, hogy sokan, a fórumon beszélgető anyukák közül úttörő nők voltatok,vagytok, hiszen akkoriban nem volt annyira természetes, hogy válaszkész nevelés, mosizás, babahordozás. Így utólag is bennem nagy adag hála van, hogy létrehoztad a mamami fórumot.
Van olyan történet, ajánlás, támogatás, recept (🙂) bármi, amit ezen a fórumon kaptál és a mai napig jó szívvel őrzöl?

Kattix: Több szép barátság is alakult az évek során, akikkel évente egyszer beszélgetünk, de az olyan, mintha egy nap sem telt volna el, ugyanonnan tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk. Amit viszont mindenképpen kiemelnék, hogy számomra a Waldorf pedagógia volt az, ami egy időre az életem meghatározó részévé vált és ezt valóban csak a Mamami fórumnak köszönhettem és köszönhetem.

Abban az időben nagyon nehéz volt ezzel kapcsolatban hiteles és első kézből származó információt találni, mert egy viszonylag zártabb világról van szó, ami az online térben nem igazán aktív. Én a mamamin találkoztam először a Waldorf irányzattal. Csatlakozott a fórumhoz több olyan család, akik gyermekei Waldorf óvodába és iskolába jártak, így általuk ismerkedhettünk meg közelebbről ezzel a világgal. Nagyon szimpatikussá vált ez az egész és a megszerzett tudás hatására a saját gyerekeim is Waldorf oviba jártak. Az ottani szülőtársakkal alapítottunk Budapesten egy új Waldorf iskolát, ami mára teljesen kiépült és nyolc osztálynyi gyermek és családja otthona. Nagyon fontos pontja volt ez az életemnek.

A teljes történethez hozzátartozik, hogy mi időközben elhagytuk a Waldorf utat, de ennek ellenére mondom, hogy a mi a családunknak nagyon sokat adott, hogy megismerhettük ezt a világot. Hatalmas ajándék volt. Szoktuk mondani, hogy van olyan család és gyerek, akinek a Waldorf iskola nem való, de szerintem nincs olyan család és gyerek, akinek a Waldorf ovi nem való.

Mamami: A fórum főbb topikjai a szoptatás, szülés, babahordozás és mosipelusozás köré szerveződnek. Hogyan látod, hogyan viszonyulnak ma ezekhez a témákhoz az emberek?

Kattix: Meglátásom szerint hatalmas a különbség ahhoz képest, ahogy mi indultunk. Abban az időben például elvétve lehetett az utcán hordozott babát látni. Nagyon nehéz volt jó hordozót beszerezni, a mosipelussal kapcsolatban meg egészen egyszerűen azt gondolták, hogy megőröltem. Mára ezek mindennapos dolgok lettek.

Abban az időben, ha egy hordozós anyuka szembejött velem, megismert és megköszönte, hogy a Mamami fórumon megismerkedhetett a babahordozással és megmutattam nekik ezt az utat. Ismertük egymást, mert nagyon kevesen voltunk. Ma pedig gyönyörködöm benne, hogy ennyire elterjedt a babahordozás.

A természetes szüléssel kapcsolatban is sokkal több infó van ma. Az látható, hogy ezzel kapcsolatban nem könnyű ma sem a helyzet, de infó szempontjából több a lehetőség. Ma már nem nagyítóval kell keresni a témát és alapvetően tudják a babát váró családok, hogy milyen lehetőségeik vannak.

Mamami: Ma már beszélgetésben nem annyira aktív a fórum, de információkban a mai napig megállja a helyét. Emellett segítő, támogató volt az egész közösség akkor is és ma is. Te hogy élted meg ezt?

Kattix: A családom bár látta, hogy építgetem a Mamami fórumot és azt is tudták mi az alap hozzáállásom a gyermekneveléshez, ennek ellenére nekem is küzdelmes volt elfogadtatni velük az igény szerinti szoptatást, a mosipelusozást, babahordozást. Nehéz volt megértetni velük, hogy ezt nem azért csinálom így, mert ilyen kedvem van, hanem mert ennek megvan a maga szakirodalma és esetekben évszázados hagyománya.

Támaszom volt a Mamami, mert tudtam, hogy ha már nagyon nem találtam máshol, akkor itt mindig kaptam támogatást, biztatást. Amikor nagyon el voltam keseredve egy-egy helyzetben, akkor mindig megnéztem a legutolsó három hozzászólást a fórumon és tudtam, hogy nem én megyek szembe az autópályán. 🙂

Mamami: Kicsit érintettük már korábban a témát, de mesélsz nekünk arról, hogy van-e még kapcsolódásod a fórumhoz?

Kattix: Az online térben már csak úgy van kapcsolódásom, hogy ha például szembejön egy „mamamis” bejegyzés. Ami viszont nagyon jellemző és humoros, hogy különböző, váratlan helyzetekben találkozok össze régi mamamisokkal és mindig rácsodálkozunk, hogy évekkel ezelőtt a mosipelusról beszélgettünk, most pedig teljesen más témában keresztezik az útjaink egymást. 🙂

Mamami: Mesélsz nekünk arról kicsit, hogy mi történt veled azóta, mi a mai valóság körülötted?

Kattix: A Mamami fórum indulása után indítottam el a fonalboltom, az 1001fonal fonalboltot. Először online majd a régi Mamamibolt pesti üzletében kaptak helyet a gombolyagok. Az évek során kinőtte magát úgy, hogy ma már egy egész boltot elfoglal. Az 1001 fonalbolttal való foglalatoskodás tölti ki az időm nagy részét.

Mamami: Hogyan lettél Kattix a fórumon? 🙂

Kattix: Minden becenév foglalt volt már amit szerettem volna, de mindenképpen a nevemből akartam valamit kihozni. Amikor megszületett a kisfiam Félix akkor kombináltam a két nevet. A keményebb hangzás miatt egy idő után nem szerettem annyira, de megváltoztatni már nem akartam.

Mamami: Van olyan „kedvenc” topikod, amit mindenképpen javasolnál várandósoknak, kisgyermekeseknek?

Kattix: A fő hordozós topikok mellett az alter nevelés fórum volt a törzshelyem, ott lógtam a legtöbbet. 🙂 Ott találtam számomra aktuális és érdekes nevelési módszereket- és technikákat és mindig érdekes és tartalmas beszélgetéseket.

Emellett a kis közösségek, korosztályos topikok voltak még nagy kedvenceim. Mindig hasznos és segítő volt, mert egy csomó másik olyan anyukával tudtam beszélgetni az online térben, akik hasonló cipőben jártak és közel is voltak. Élőben nem biztos, sőt biztos, hogy nem tudtunk volna ennyi tapasztalattal találkozni.

Török Katival Bíró-Polgár Mariann beszélgetett.

Ha kedvet kaptatok, látogassatok el a Mamami Fórumra! 🙂

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.