Főoldal Baba a házbanHordozás Babahordozás télen

Babahordozás télen

A hidegben is könnyedén

by maja

Babáink és totyogóink is ölbe vágynak. Így van ez télen is. Sőt. A hordozásban gyakorlott szülők sokan azt vallják, hogy télen, a nagy hidegben gyermekeink még nagyobb biztonságban vannak a kabát alatt hozzánk bújva, a melegből kukucskálva.

A téli időszak a sok-sok öltöztetés miatt nagyon fárasztó és macerás, sok fejtörést okozhat az is, hogy hogyan öltöztessük hordozott babáinkat, totyogósainkat. Néhány alkalom után azonban ez is könnyen rutinná válik. Összegeztünk pár praktikus tanácsot és összegyűjtöttünk pár téli hordozáshoz kapcsolódó kiegészítőt, melyek megkönnyíthetik a mindennapokat.

Pár hónapos babák hordozása

Első és második gyermekemmel is nagyon szép emlék maradt a pici babás, téli hordozós időszak. Elsőszülött fiamnál még nem voltam rutinos hordozó, de támogató barátnőktől tudtam tanácsot kérni, hogy mire figyeljek téli hordozásnál. Hamar automatikussá váltak a mozdulatok, így ebben az időszakban nagyon könnyű volt a hordozás. Imádtam a friss téli levegőn az összebújós hosszú sétáinkat. A babáimnak biztonságos, nekem pedig lélekemelő volt.

Ahogyan minden életterületen, a hordozás terén is nagyon kreatívak az anyukák, számtalan ötlettel találkozunk a mamami fórumon is, ahol egymás között vitatták meg a jobbnál-jobb ötleteiket. Néhány fontos pont betartása elegendő ahhoz, hogy biztonságosan és minden macera nélkül hordozzunk télen is.

Ami a legfőbb tanács, hogy figyeljük meg gyermekünket. Van, aki fázósabb és több réteget igényel, van, aki pedig kevesebb réteggel érzi magát komfortosan. Saját kompetenciánk eldönteni, hogy gyermekünk melyik típusba tartozik, mi a legkényelmesebb, legjobb neki.

Szintén nagyon fontos, hogy a túlmelegedés jelenségére fokozottan figyelnünk kell. Főleg első gyermekes szülőként fordul elő a túlöltöztetés, ami természetes, hiszen nagyon aggódunk babáinkért, nehogy megfázzanak és nincs még elég tapasztalatunk a téli hordozásban. A túlöltöztetés gyakran abban mutatkozik meg, hogy a babák nyűgösek lesznek, feszengenek, mert MELEGÜK van. Amíg a babák kicsik, nem képesek a testük hőmérsékletét szabályozni, így a túl meleg öltöztetés megakadályozza, hogy izzadságuk elpárologjon.

De akkor mit is adjunk gyermekeinkre téli hordozáskor?

Soha ne úgy öltöztessük, mintha babakocsival indulnánk sétálni. Legjobb, ha több vékonyabb réteget adunk gyermekünkre, így könnyebben tudjuk le- illetve visszaadni a ruhadarabokat. Óvjuk a baba fejét megfelelő vastagságú sapkával. Ideális választás lehet a ManyMonths űrhajós sapka, amely védi gyermekünk fülét, nyakát, jó melegen tart, mégsem vastag.

Jó választás lehet egy hordozós overál, ami legtöbb esetben polár anyagból készül, így nem csúszkál, miközben elhelyezzük babáinkat a kendőbe vagy más hordozóeszközbe. Ilyen például a Hoppediz hordozásra tökéletesen alkalmas overálja.

A végtagok melegen tartása is nagyon fontos, praktikus beszerezni hordozós csizmát, baba lábszárvédőt. A Hoppediz puha gyapjú lábmelegítője ideális kiegészítő. Nagyon puha és hőkiegyenlítő hatással bír. Nem csúszik fel a baba lábán és a babacipő is rögzíthető vele.

A MaM hordozós csizmái pedig szintén melegen tartják az apró lábakat. Nem kell attól tartanod, hogy hamar kinövi babád, hiszen könnyedén állítható, így sokáig kísérhet benneteket. Különlegesen rugalmas softshell anyagának és polár bélésének hála igazán ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben

Ha a baba már ki tudja bújtatni a kezecskéit, mindeképpen használjunk kesztyűt is.  

Az anyukánál vagy apukánál is fontos a réteges öltözés, hiszen a ruhadarabok mellett minket is melegíteni fog babánk teste és a hordozókendő is. Az alsóbb rétegeket követi a kabát. Választhatunk hordozós kabátot, ma már nagyon sokféle található, ezek többsége elől és hátul hordozásra is alkalmas.

Nálunk végül a MAM hordozós takaróra esett a választás, így elegendő volt a korábbi téli kabátom. Babámra vastag, szőrmés kezeslábas került, majd beletettem a hordozókendőbe, arra rátettem a MAM takarót végül én is felvettem a kabátom (összehúzni nem tudtam, de nem is kellett, mert a takaró védett engem is) és már indulhattunk is.

Van, aki összehúzza a kabátját és kívülre köti a babát, úgy rá a takarót, ez is tökéletes, ki melyiket szereti jobban, azt használja. Fontos a kezek lábak külön védelme, mert a testét a mi testünk, és maga a hordozóeszköz is védi, de a lábacskáknak jól jön az extra meleg.

Totyogós hordozása

Izgalmas kérdés az öltöztetés, amikor már menet közben le szeretne szállni gyermekünk, hogy a saját lábán is sétáljon kicsit. Ebben az időszakban dönthetünk úgy, hogy

  • külön öltözünk, ami azt jelenti, hogy a kabátunkon kívülre vesszük a hordozót és gyermekünket, vagy
  • együtt öltözünk, ami azt jelenti, hogy amíg hordozunk a mi kabátunk védi totyogósunkat és a „saját lábas” szakaszokon pedig külön kabátot vagy overált kap.

Az első esetben nehezebb a hordozás, egyszerűbb a váltás, a második esetben pedig a hordozás kényelmes viszont a váltás, öltözéssel jár.

Ha a külön öltözős verzió mellett maradunk érdemes figyelni arra, hogy a ruháink támogassák a hordozást. Így például a hordozó anyukánál vagy apukánál a több réteg itt is nagy előny. Van, aki kabát helyett két-három réteg pulóvert vesz fel. Kabátból, ha tehetjük, olyat válasszunk, aminek nem csúszos az anyaga.

Gyermekünkre is olyan ruhát adjunk, amelyben kényelmesen fel tudja venni a hordozós pozíciót (például megfelelően bő, le tud guggolni). Itt is jó megoldásnak bizonyul a hordozós overál. Ha felcsúszik a kis lábakon a nadrág vagy overál, jól jön a már említett lábszármelegítő legs. Ha nagyon zord az idő, akkor egy meleg takarót vagy poncsót is magunk köré tekerhetünk.

Ha a közös kabátban hordozást választjuk, akkor a már megszokott módon, rétegesen öltöztetjük a totyogónkat és magunkkal  visszük a kabátját, amit rá tudunk adni amikor sétálni szeretne.

Amire még nagyon figyelj 

  • Fokozottan figyeljünk arra, hogy semmilyen ruhadarab SOHA NE KERÜLJÖN A BABA ARCA ELÉ. Háton hordozáskor rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem takarja e valami a baba arcát. Vannak anyukák, akik háton hordozásnál, „hordozós tükörrel” ellenőrzik, hogy minden rendben van gyermekükkel. A sál kérdésre pedig zseniális találmány a MaM baba-mama nyakmelegítő, amely elöl és hátul hordozáshoz is tökéletesen alkalmas.
  • Csúszós időben körültekintően válasszuk ki a cipőnket, csizmánkat, bakancsunkat! Győződjünk meg arról, hogy lábbelink több ponton, stabilan tapad a talajhoz és nem csúszkál.
  • Ha betérünk meleg helyre (bolt, posta stb) akkor próbáljunk meg lazítani az öltözéken, figyelve arra, hogy nehogy túlmelegedjen gyermekünk!

Minden további tippet, praktikát, szabásmintát 🙂 szeretettel várunk a mamami fórumon, a hidegben hordozás topiknál.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.