Főoldal Baba a házbanJátékok HOPPA – MICSODA CSÖRGŐK ÉS BABÁK!

HOPPA – MICSODA CSÖRGŐK ÉS BABÁK!

Természetesség, puhaság az apróbbaknak és nagyobbaknak is

by maja

Fotó: Hoppa

Gyermekeink életét egészen újszülött kortól kíséri a játék, mely a lelki, szellemi és testi fejlődésére is hatással van. Játszva tudja megismeri a külvilágot. A baba ilyenkor még csak különböző mozdulatokat végez testrészeivel, kezeivel, lábaival, semmi különleges célzattal, csupán azért, mert jól érzi magát, és ez érdekes a számára. A mozgásos játékok közben tapint, szagol, ízlel, érzékel, hallja a hangokat.

Kezdetben legjobbak a baba- és kisgyermekbarát, egyszerű és puha, több színből és különböző textúrából készült alvókák, rongyik, babalabdák, csörgők.

A Hoppa család bájos csörgői nagy gondossággal, fair trade körülmények között készülnek, száz százalék biopamutból. Horgolt bálna, csillag, süni, octopus. Nekünk az abszolút kedvenc a kis polip, amit a koraszülött programokból már ismerhettek! De bárki megtalálhatja a kedvencét, a babák pedig érdeklődve fognak kalimpálni a kedves figurákkal. Hanguk is finom, nem bántó.

A későbbiekben, ha játékról van szó, jó ha ismerkedünk a szabad játék és a nyílt végű játék fogalmával. Vekerdy Tamás nézetei szerint, a gyermeknek az első öt évben a legfontosabb az,

„hogy érzelmi biztonságban érezve magukat örömmel tudjanak játszani és sokat mozogjanak jó levegőn. A játék ne játékos tanulás és fejlesztő játék legyen, hanem szabad játék.”

Gyermekeinket az őket körülvevő világ érdekli és alakítja, éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen játékokkal játszanak. Vekerdy Tamás véleménye szerint a legjobbak az egyszerű játékok, mint például a fa építőkockák (Grimms), fahasábok, homok, víz, rongyok, labda. Emellett mivel lételemük az utánzás, a szerepjáték és a felnőttek világának megismerése, kész játékok közül a felnőttek mindennapjaiban használatos eszközök is jó választásnak bizonyulhatnak, mint például, kis söprű, kis vödör, kis szék, kiskonyha, főzőkészlet, barkácskészlet, babák.

A játékok válogatásánál, érdemes figyelni arra is, hogy jó minőségű, természetes eredetű alapanyagokból, környezetbarát festékkel készült játékokat hozzunk be gyermekeink életébe.

Érdekes kérdés, hogy mikortól és milyen babák vegyék körül gyermekeinket. A baba fontos játéka a gyermekeknek, akár kislányról, akár kisfiúról van szó. A vele való játékkal utánozzák szüleiket, feldolgozzák a napi átélt élményeiket és bármilyen hihetetlen, de már ezzel is készülnek, az anyaság és apaság szerepére is.

Lehet babát készíteni egy kisgyermeknek, ha egy régi szalvétát összehajtogatunk, két csücskéből lábakat, másik két csücskéből karokat fabrikálunk, egy csomóból feje, tintapacából szemeket, orrot, szájat rajzolunk neki.” /Rudolf Steiner/

A Waldorf pedagógia szerint fontos, hogy életkornak megfelelő babát adjunk gyermekeink kezébe. Az egyévesnek is lehet igénye babára, ez ebben a korban a legjobb egy rongyból csomózott, egyszerű „valami”. Picit később jöhet a puha babácska, majd olyan babák következnek, aminek már van lába is. Az öltöztetős babák az óvodás korosztálynak való babák. Ha a méretet nézzük, ott a kisovisoknak érdemes nagyobb (40cm) babát adni, mert az öltöztetős játék könnyebb velük, míg nagyovis, kisiskolás korban jöhetnek a kisebb méretű (20-30 cm) játékbabák.

A Waldorf-babák természetes anyagokból (gyapjúból, vászonból, selyemből akár) és kézzel készülnek, ezért puhák, jó érzés megölelni őket. Átveszik az otthon illatát, ami nyugtatóan hathat gyermekünkre, ha például máshol tölti az éjszakát. Emellett a Waldorf-babák tudatosan rendkívül egyszerű külsejűek, semleges arckifejezésű játékbabák, ami erősíti a gyerekek kreativitását és képzelőerejét. A gyermekek az egyszerűségre vágynak, s egy egész világot felépítenek belőle! 🙂 Egy semleges arcú baba sírhat, nevethet, szomorkodhat és mókázhat is, attól függően, épp mit játszik a gyermekünk vele.

A Hoppa mini muszlin babák biopamut külsővel és báránygyapjú belsővel készülnek. Ezek a bájos babák, a csörgőkhöz hasonlóan, szintén fair trade körülmények között, természetes anyagból készülnek, így biztonsággal adhatjuk már pár hónapos apróságoknak is. Akár az első babák is lehetnek gyermekeink életében.

A nagyobbak pedig, a már nekik való, nagyobb méretű és öltöztethető Hoppa babák (úgynevezett karakterbabák) között találhatják meg kis játszótársaikat.

A Waldorf babákat mi magunk is el tudjuk készíteni. Babánkat várva, ha nyitottak vagyunk és az alkotás jó érzéssel tölt el, támogathatja a várakozást, hangolódást, ha magunk készítünk neki egy „életre fogadó” rongyit, babát, de bájos ajándék lehet a kicsik szülinapjára elkészíteni a saját babájukat, ami tele van a mi figyelmünkkel és szeretetünkkel.

A Mamami Fórumon rengeteg anyuka osztotta meg tapasztalatait, varrásélményeit, mintáit a „waldorf-baba varrása” topikban, érdemes olvasgatni, mielőtt nekifogunk és elkészítjük a saját Waldorf babánkat.

!KÖNYVAJÁNLÓ! „Aki jól szeret, az megismer és elfogad „saját világát kitágítja a másik felé. Befogadja őt.” Hogyan lehet jól szeretni? Hogyan lehet ezt (is) jól csinálni? A Jól szeretni könyvben, Vekerdy Tamás, sok sok előadás tapasztalatát írja le, azokra a kérdésekre adott válaszokat, amiket az előadásain hallott, s amikről ott beszélgettek.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.