Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – Régi mesék új köntösben

Könyvajánló – Régi mesék új köntösben

Marék Veronika: A bohóc és a kismajom

by mamadmin

Ki ne ismerné a kockásfülű nyulat, Boribont, a kedves játékmackót vagy Kippkopp, a gesztenyegyerek kalandjait? A szerzőjük nem más, mint Marék Veronika, aki nem csak írta, de grafikusként maga illusztrálta is a könyveit. Ezek a történetek a hetvenes és nyolcvanas évek gyermekkönyvei ugyan, de újra és újra kiadták őket, így a mai gyerekek polcain is ott sorakoznak.

A bohóc és a kismajom egy gyűjteményes kötet. Marék Veronika olyan meséit és verseit olvashatjuk benne, melyek korábban könyvben sosem jelentek meg, csupán újságok hasábjain találkozhattak velük a szerencsés olvasók. A Pagony Kiadó úgy válogatott az elmúlt ötven év meséiből, hogy kifejezetten a kisebbeknek szóló, főként állatos mesék kerüljenek egy csokorba. Az összegyűjtött meséket Pásztohy Panka illusztrációi keltik életre, a kedves kerekded rajzok még kerekebbé, egységesebbé rendezték a kötetet. Azóta a második gyűjtemény is napvilágot látott, 2019-ben Alfa bácsi titka címen. A gyűjtemények szándékosan elkülönülnek már megjelenésben is. A második kötet az eggyel nagyobb korosztálynak, a nagy ovisoknak és a kisiskolás közönségnek szól. A kedves állatok helyett a kíváncsi gyerekek világába csöppenünk, velük nyomozhatunk a titokzatos felnőttek világában. Ezek a mesék nem modernek akarnak lenni, nem trendi problémákat állítanak a középpontba, csupán a gyerekek hétköznapi kalandjainak izgalmát tárja fel előttünk.  A könyv illusztrációit Baranyai (b) András készítette.

Marék Veronika: A bohóc és a kismajom - Hintafa

A bohóc és a kismajom meséi éppolyan színesek és kedvesek, mint a borítón látjuk. Érdekessége a gyűjteménynek, hogy műfajilag nem egynemű a kötet. Két verset is találunk benne, ezek gondosan elrendezve a mesék között kaptak helyet: 5 mese, 1 vers, 2 mese, 1 vers, 4 mese. A mesék hossza is eltérő, vannak egészen rövid, 3-4-5 oldalas mesék, és olvashatunk 12 oldal hosszúságú történeteket is. Mindezek ellenére mégis egységesnek érezzük a mesekönyvet. A cirkuszi téma keretbe rendezi a történeteket, ehhez kapcsolódik a címlap illusztrációja is. A mesék főszereplői pedig szinte minden esetben az állatok, csupán néhányban jelenik meg ember. Ilyen a két cirkuszos mese: az első a kötet címét is adó A bohóc és a kismajom, melyben a felnőttek negatív tulajdonságokat testesítenek meg. Rombolli, a kegyetlen, siker- és pénzhajszoló cirkuszigazgató, akit nem érdekel, hogy beteg a majmocska, azt akarja, hogy fellépjen, hiszen a közönség miatta jön. A bohóc és a majmocska egy asszonynál lelnek menedékre, aki önző és csak a saját boldogsága érdekli, ezért bezárja őket a kertjébe, hogy minden nap neki játszanak. Innen egy kötéltáncos kislány segítségével szabadulnak, majd összetalálkoznak egy cirkuszi oroszlánnal, aki szintén az emberek elől menekül. Végül egy részeges kapitány hajóján maradnak, és megalapítják a hajócirkuszt.

A mese mégis a gondoskodást és az összetartást állítja a középpontba. Mindvégig biztosak lehetünk abban, hogy a bohóc és a kismajom boldogan játszhat majd a szerető közönségnek. Az utolsó mesében (Az embertorony meséje) egészen más szerepet kap az Embertorony, aki korábban sikeres birkózóként élt, a mese elején azonban egy piciny szigeten rejtőzött el a világ elől. Egyedüli barátai az állatok, akikkel egy véletlennek köszönhetően cirkuszt alapítanak, majd bejárják az egész világot. A mi kedvencünk Harcsabajusz kapitány (a meséivel diafilmen is találkozhattok), akiről két mesét is olvashatunk a kötetben. A jószívű Harcsabajusz kapitány színes ceruzákat (később játékokat) szállít a hajóján, a Száguldó Kacsán, és nem hagyja, hogy az elefánt szomorkodjon. Játszik vele, ad neki ceruzát és papírt, hogy rajzoljon, sőt ajándékot is hoz neki, egy játszótársat, akivel játszhat egy életen át. (Harcsabajusz kapitány) A többi mesében teljesen az állatoké a főszerep. Megismerjük a kedves süncsaládot, akinek legkisebb csemetéjük eltűnik. A szélfútta szerelő véletlenül, tudta nélkül vitte el autókázni a kis Cuppogót, akire a cuppogása miatt talált rá aggódó családja. (Mese Cuppogóról)

Együtt izguljuk végig a kismajom kalandjait, aki talált egy kókuszt, és keresett valakit, aki segít neki feltörni. Sajnos nem törte fel sem az óriáskígyó, sem az oroszlán, sem a krokodil, de végül mégis lett kókuszdió-lakoma. (Kókuszdió-lakoma) Megismerkedhetünk egy kicsi, nyafogós oroszlán kölyökkel, aki mégis a legtalpraesettebb kölyke lett a mamájának. (Oroszlánmese) Olvashatunk egy magának való süniről, akiről kiderül, hogy nem is volt mogorva, csak szeret egyedül lenni. Viszont a bajban az ő forrása menti meg az erdő állatait. (Mese valakiről, aki mogorva és goromba volt) Megszeretjük Pit a kalandvágyó kis pingvint, aki egy jéghegyen ragadt, de a sirályok segítségével rátalált a többi pingvin és megmentették. „Jó volt otthon. Pi befészkelte magát a többi kispingvin közé és elaludt. Arról álmodott, hogy ha egyszer nagy lesz, és tud jól halat fogni, akkor… akkor mit is csinál? Akkor megint útra kel új kalandok felé. Úgy ám!” (Hűsítő mese)

A bohóc és a kismajom óvodásoknak szól és ezt a könyv teljes formájában figyelembe vették. Nem csak a mesék témáját és hosszát, de az illusztrációkat is ehhez igazították. Minden oldalon találhatók rajzok, ami ebben a korban még nagyon fontos, hisz a kisgyerekek kapnak fogódzót, melyhez képest kialakulhat a képzeletükben is a kép a meséről. Ugyanakkor a képek egyszerűek, letisztultak, mellyel teret hagynak a gyermeki fantáziának is.  A mesékben váltakoznak a fekete-fehér és színes képek, ami egy nagyon egyedi és érdekes elgondolás. A koncepció az volt, hogy az egész oldalas képek színesek (ebből minden mesében egy vagy kettő található). A többi rajz fekete-fehér, kisebbek is és csak egy részletet mutatnak, a szövegbe ágyazódnak. Ez segíti a gyerekeket, nem hagyja hogy elkalandozzon a képzeletük, de nem is zökkenti ki őket a szöveg folyamatából azzal hogy teljes mértékben magára vonja a figyelmet színeivel vagy részletgazdagságával. Nekem ezért nagyon tetszett ez a típusú elgondolása az illusztrációknak. Nem emlékszem, hogy találkoztam volna hasonlóval.

Bízunk benne, hogy lesz még folytatása a mesék kiadásának, hisz még sok elfeledett Marék Veronika mesét szeretnénk újraolvasni a gyermekeinknek. Szívhez szóló történetei időtállóak, éppúgy ahogy mi is átörökítjük gyermekkorunk kedves szereplőinek történeteit, így fogják majd mesélni gyermekeink is unokáinknak ezeket a meséket. Könyv rendelés

02kep.jpg

Szerző: Marék Veronika
Illusztrátor: Pásztohy Panka
Megjelenés éve: 2018, Pagony Kiadó, Budapest
Korosztály: 3-7 év
Műfaj: mese és vers
92 oldal

Könyves beszélgetős topik a fórumon: Könyvajánló – gyerekkönyvek

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.