A clafoutis (klafuti) számomra igazi nyári édesség, hiszen a legkülönbözőbb gyümölcsökkel lehet variálni: jól áll neki a cseresznye, a meggy, a málna, a szeder, az áfonya, a ribizli, de a barack is. És akár cukormentesen is elkészíthető.
A gyerekek miatt én igyekszem kerülni a hozzáadott cukrot, ha muszáj édesítenem, azt is sokkal szívesebben teszem banánnal vagy datolyával, hiszen az olyan édesítőszerek, mint mondjuk a xilit vagy az eritrit szóba sem jöhetnek nálunk.
Még tavaly találtam rá erre a csodás, francia édességre, a clafoutisra, amit akkor még csak mi, felnőttek ettünk, így nem igazán foglalkoztam azzal, hogy a receptben írt cukrot helyettesítsem-e bármivel. Most azonban már kipróbáltam, mire tudnám kicserélni, és a fél banán pürésítve nekünk bevált. Nem mondom, hogy nem érezni, de nem is dominálta az egészet (mint ahogyan általában nálunk lenni szokott). Itt lesz a recept, érdemes kipróbálnotok, de nyugi, ha inkább cukrot használnátok, ahhoz is adok mennyiséget.
6 tojás
10 dkg cukor VAGY egy fél érett banán pürésítve
1 vaníliarúd
10 dkg finomliszt
1 púpos kávéskanál sütőpor
1,5 dl tejszín
1 dl tej
Az összes hozzávalót összekevertem egy nagy tálban, majd átöntöttem kivajazott/sütőpapírral bélelt formába. Ebbe a masszába én most kimagozott cseresznyét szórtam – brutál sokat, de tényleg, szinte az egészet elfedte. Ezután előmelegített sütőbe tettem, 200 fokon sütve. 20 perc alatt elkészült.