Főoldal Baba a házbanHordozás Így gyógyíthatod a gyermekedet hordozással

Így gyógyíthatod a gyermekedet hordozással

by dalma

Kevés szívfájdítóbb dolog van annál egy kisgyermekes anya életében, mint az, amikor beteg a babája. Rossz nézni a kicsi szenvedését, hallgatni a fájdalmas sírását, nyöszörgését, és ebben az állapotban még a plusz, vagy hosszabb alvásoknak sem tudsz olyan őszintén örülni. Hogyan tudod támogatni a babádat a gyógyulás folyamatában?

A kisbabák, már pár hónapos kortól hajlamosak lebetegedni. Ezt sokan a fogzáshoz kötik, bár a legújabb nézetek szerint nem közvetlenül a fogzás okozza a betegséget, hanem a fogzás során legyengült szervezet kevésbé tud védekezni a kórokozók ellen. De mit érdemes ilyenkor tenni?

Igen, az anyai ösztönöd a legjobbat súgja: öleld a babádat, bújjatok össze egymással minél többet! Már az újszülötteknél is ezt ajánlják, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) szakmai anyagai is ezt támogatják. A bőr-bőr kontaktus támogatja a picik légzését, a pulzusa egyenletesebb lesz, a keringése pedig stabilabb. A testkontaktus hatására termelődő oxitocin emeli az anya mellkasának bőrhőmérsékletét, így az anya a csecsemőjének a hőmérsékletét is tudja szabályozni. A testkontaktus ezen felül a stresszhormon szintjét is csökkenti. És ezek a jótékony hatások nem szűnnek meg egy pillanat alatt azután, hogy a baba már nem csecsemő.

Arról az elmúlt években egyre többet lehet olvasni, hogy a lázat nem szükséges csillapítani. A láz egy olyan természetes reakciója a testnek, ami a gyógyulást segíti elő, és mielőtt rögtön gyógyszerhez nyúlnál, előbb figyeld meg a gyermekedet. Az orvosok szerint összességében kell a nézni a tüneteket, mint a kedélyállapotot és a hőfokot, ami alapján el tudod dönteni, szükség van-e gyógyszerre. (Ha a láz nagyon magasra felszökik vagy több napig is elhúzódik, mindenképp fordulj orvoshoz!)

Node ideje a lényegre térni: hogyan is jön ez az egész a hordozáshoz? Úgy, hogy ez a legjobb, amit tehetsz. Az ölelés, bújás csökkenti a stresszt, megnyugtatja a babákat, sőt, még fájdalomcsillapító hatása is van. A szoros testkontaktus, a nyugalom segít abban, hogy a baba pihenni, aludni tudjon, ami megint csak hozzájárul a gyógyulásuk támogatásában. A hőszabályozásról fentebb már írtunk, és ahogy céloztunk rá, ami egy újszülöttnél működik, a nagyobbaknál is abszolút bevethető, át tudod venni a kicsitől a hőt, és még ha csak kicsivel is, de tudod csökkenteni a lázat, hőemelkedést. Ez utóbbi hatást akkor tudod a legjobban érvényesíteni, ha szó szerint bőr-bőr kontaktusban vagytok.

A kisgyerekes létben kevés az olyan komplex, és mindenre bevethető módszer, mint a hordozás, ezért is szeretjük annyira ezt az eszközt. Ha valami miatt úgy érzed, mégsem ez a Te utad, ne érezd magad rosszul, ha átölelve, szorosan összebújva, akár az ágyban fekve tudod támogatni a beteg babádat, azzal is a lehető legjobbat teszed vele!

Somló-Bakos Dalma

Korábbi, hordozással kapcsolatos cikkeink:

Gyertek a fórumunkra a hordozásról beszélgetni!

Kapcsolódó cikkek