Főoldal Szül(et)ésGyermekágyas időszak Gyermekágy – Hat tipp, ha látogató vagy ebben az időszakban

Gyermekágy – Hat tipp, ha látogató vagy ebben az időszakban

by maja

Fotó: Magánarchívum

Nagyon fontos időszak a gyermekágy ideje az egész család életében. Az anya előbb kinyílott a szülésre, fizikailag, lelkileg és érzelmileg, most pedig a visszazáródási- és integrálási folyamat finom lépéseiben van. Ekkor fogja föl teste és lelke, hogy anya lett.

A gyermekágy időszaka általában hat hét, 40-42 nap. Spanyolul ezt az időszakot úgy nevezik, hogy „cuarentena”, vagyis karantén. A bent, az otthon világa. Az az időszak, amikor a család zárt, intim közegben, biztonságban van. Így kapcsolódik a gyermekéhez és a család többi tagjához. A szülést követően a megerősödésig sem az anya, sem az újszülött gyermek általában nem hagyja el a biztonságos otthoni közeget.

A mai civilizált társadalmak sok esetben nem törődnek a gyermekágyi időszakkal, sőt elvárják, hogy minél gyorsabban kerüljön vissza az anya a világ sodrásába. Létezhetnek a családokban olyan élethelyzetek is, amik nehézkessé teszik a regenerálódás heteit. Mindennapos gond ilyenkor az, ha az apának sokat kell dolgoznia és nem tud jelen lenni, amikor szükség lenne rá. Rajta kívül nincs más segítő kéz, mert a rokonok távol élnek. Vagy éppen ha már van a családban egy másik gyermek is, aki ugyanúgy igényli anyukája közelségét, mint újszülött testvére.

Akárhogy is van, a szülést követően a testnek és a léleknek is szüksége van időre, amíg visszarendeződik a szülés előtti állapotra. Ezért lenne fontos elegendő segítséget adni az új családnak, hogy legyen lehetőségük megélni a gyermekágy bensőséges, puha és mély időszakát.

Amikor ebben az időben barátként indulunk látogatóba, fontos tudnunk, hogy van pár alapvető szabály, melyek megértésével hatékonyabban tudunk segíteni és könnyebben tudunk kapcsolódni:

  • Emlékezz: ez róluk szól, nem rólad! A friss anyuka óriási átalakuláson megy keresztül mind testileg, mind lelkileg. A testi regenerálódás mellett tombolnak a hormonok, és igyekszik megérkezni az anyaság állapotába. Ne terheld a saját nehézségeiddel! Ebben a szakaszban légy gyengéd és támogató.
  • Ne vedd magadra, ha a család még nem áll készen látogatók fogadására! Az első napokban szüksége van az anyukának és az apukának is arra, hogy magukkal legyenek. A saját érzelmeikkel, folyamataikkal tudjanak barátkozni. Ekkor alakul az új család, és fontos, hogy minél több idejük legyen arra, hogy új családdá szerveződjenek, és ki-ki megtalálja helyét ebben az új helyzetben.
  • Ne feledkezz meg a bacikról – a puszikkal ráérsz még! Az otthoni környezet védelmet nyújt az újszülöttnek a kórokozókkal szemben. Az anya immunrendszerének már ismerős a terep, így könnyen megküzd az itt található baktériumokkal és vírusokkal. Az anyatejen keresztül pedig a baba is megkapja az ezekkel szembeni védelmet, immunitást. Ha belépünk ebbe az intim térbe, kérés nélkül is ügyeljünk arra, hogy mossunk kezet és ne puszilgassuk a babát.
  • Vigyél magaddal ételt. Ebben az időszakban a lassulás, csend, egymással való ismerkedés van a középpontban. Izgatott jövés-menés helyett a pihenés és a szűk család támogató jelenléte nyújt támaszt. Ha mégis beengednek ebbe az intim térbe, a legjobb, amit tehetsz, ha viszel magaddal olyan ételt, amiről tudod, hogy szeretik, és jól esne az anyukának, apukának, és ha van, a többi gyermeknek.
  • Ha teheted, segíts be a házimunkába. Dúlával való szülésfelkészítőkön sokszor elhangzik, hogy a gyermekágyra ugyanúgy érdemes készülni, mint a szülésre. Érdemes átgondolni, hogy az anya kire támaszkodhat, kitől kérhet segítséget a regenerálódás szakaszában. Ilyenkor nagyon jól jön az a barát, aki nem egy kávéra ugrik fel, hanem besegít a házimunkába.
  • Kérdezd meg, hogyan tudod támogatni őket. Minden szülés és minden friss anyuka más, ami így van jól. Vannak, akik vágyják a barátaikat és vannak, akik inkább a babájukkal és a szűk családdal töltenék ezt a csoda-időszakot. Barátként a fenti gondolatok mellett a legtöbb, amit tehetünk, ha megkérdezzük, hogy miben is tudunk leginkább támaszuk lenni.

A gyermekágy érzékeny és mély időszakát a mai pörgésben nehéz megélni az anyukáknak is. Sokan attól félnek, hogy kimaradnak, lemaradnak valamiről, ami soha nem tér vissza. Barátként jó, ha van mellettük valaki, akiben megbíznak, és kendőzetlenül el tudják mondani a valós érzéseiket. Ha te is egy ilyen barát vagy, pusztán azzal, hogy vagy és jelen vagy, át tudod segíteni a friss anyukát az érzelmi hullámvasúton, és mivel az anya és a baba szimbiózisban van, így minden gondoskodás, amit az anya kap, sokszorosan megtérül. Az anyával való törődés éppolyan jó a babának is.

A Születés Hete egyik alkalmán gyermekágyi dúlák beszélgettek erről az időszakról. A videót itt találod.

Robin Lim bába, Gyermekágyról szóló könyvét is szeretettel ajánljuk.

Várandósság és szülés témában hasznos infókat találsz a Mamami Fórumon.

Majamami

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.