Főoldal Baba a házbanPelenkázás TEXTILPELENKA A XXI. SZÁZADBAN

TEXTILPELENKA A XXI. SZÁZADBAN

by maja

Fotó: Pop-in

Világszerte óriási problémát jelent az eldobható pelenkák használata, hiszen kisebb ház méretű mennyiségben kerülnek a szeméttelepekre, a lebomlásuk pedig legalább 450 év. Ha ez a szemét a saját udvarunkon halmozódna fel, biztosan azon lennénk, hogy minél előbb megoldjuk ezt a gondot. Hihetetlen, de igaz, hogy egy édes kisbaba a szobatisztulásáig közel 1 tonna szemetet termel csak az eldobható pelusok által.

Külföldön vannak már arra irányuló kezdeményezések, hogy újrahasznosítsák az eldobható pelenkákat, de ezek eléggé gyermekcipőben járnak, itthon pedig egyáltalán nincs rá lehetőség.

A mosható pelenkák lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Manapság egyre nyitottabbak a családok, hogy ezt a típust használják gyermekük szobatisztulásáig, mégis az esetek többségében még mindig UFO-nak nézik őket. Ha azt halljuk vagy látjuk, hogy valaki mosható pelenkát használ, két kényszerképzet is bekapcsol. Az egyik, amikor azt a képet látjuk, hogy régi asszonyok nagy főzőedényekben mossák a pelenkákat, a másik pedig az, hogy alig tudnak mozogni a gyerekek, akkora rajtuk a textilpelenka.

Textílpelenkázás régen

Ma már jóval könnyebb dolgunk van a mosható pelenkák használatával és tisztításával kapcsolatban, mint egykor. Kényelmes, jó minőségű, szellőző anyagokból készülnek, ami komfortos a babáknak és a totyogóknak is, a mosógép pedig nagy segítség az anyukáknak a mosipelusok tisztításánál.

Mosható pelenka napjainkban

Nézzük meg közelebbről, hogy a mosható pelenkát használók milyen értékek mentén döntenek emellett!

Környezetbarát

Az eldobható pelenkák előállításának víz- és energiafelhasználása komoly terhet jelent a környezetnek. A kisbabás kortól szobatisztulásig egy babánál több mint egy tonna eldobható pelenka (kb. 4500-5000 darab) kerül a szemetesbe, s ezeknek a lebomlásához úgy 4-500 év szükséges. A szemét termelése mellett ezek előállítása is teher környezetünknek.

Giorgia Cozza Ingyen baba című könyvében olvashatjuk, hogy a Greenpeace már 1993-ban felhívta arra a figyelmet, hogy mennyi erdőt irtanak ki a pelenkagyártás miatt. A fent említett pelenkamennyiséghez húsz nagyméretű fa kivágása szükséges. Könnyebben megérthetjük, hogy mekkora problémáról van szó, ha tudjuk, hogy Olaszországban egyetlen nap alatt mintegy hatmillió eldobható pelenka kerül a szemétbe.

A fák kivágása mellett a vízháztartást is terheljük. Egyetlen eldobható pelenka előállításához úgy 35 liter vizet használnak fel, ezzel szemben a mosható pelenka használatakor körülbelül 70 liter víz használatával egy egész adagot tisztára moshatunk.

Bőrbarát

A szülők sok esetben akkor kezdenek mosható pelenkát használni, amikor az eldobós változat bőrirritációt, pelenkakiütést okoz babájuknál. Praktikusnak és könnyebb útnak tűnhet az eldobós pelenka használata, viszont a mi kényelmünknek és a hosszan tartó száraz érzésnek ára van. Az USA-ban vizsgált adatok szerint az eldobható pelenka okozta bőrirritációk aránya 1959-től napjainkig 7,1 százalékról 61 százalékra nőtt.

Jó tudni azt is, hogy az eldobható pelenkák olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, mint például a nátrium-poliakrilát, amit 1985 óta nem használhatunk a tamponok előállításánál, mert felmerült a gyanú, hogy használata kapcsolatba hozható a nőknél tapasztalat toxikus sokk jelenséggel.

Emellett klórral történő fehérítése során dioxin keletkezik, mely bizonyítottan mérgező anyag, így más higiéniai termékeknél a legtöbb országban már betiltották a klórral történő fehérítést. Érdekes kérdés, hogy kisbabák pelenkáinak gyártásánál vajon miért használják továbbra is…

Egyre több család tapasztalja, hogy gyermeke bőre ekcémás, allergiás tüneteket, érzékenységet mutat egyes vegyszerekre vagy mesterséges anyagokra. A mosható pelenka ezekben az esetekben mindig segítség lehet. A pelenkabelsők, melyek közvetlenül érintkeznek a bőrrel olyan természetes anyagokból készülnek, mint a pamut, bambusz vagy a kender. A külső, úgynevezett PUL rész is szellőzik, nem zárja el a baba bőrét. A legtöbben, akik a mosható pelenkák mellett döntenek, krémet sem használnak a babapopsira.

A pelenkák tisztántartása alapvetően természetes anyagokkal, mosószódával, folttisztító szappannal történik, mely nem fokozza a bőr irritációját, így kevesebb pelenkakiütésre lehet számítani, emellett hűvösebben tart. Ez legfőképpen kisfiúknál fontos, hiszen számos tanulmány foglalkozik már azzal a témával, hogy az eldobós pelenka magas hőfoka nem tesz jót a heréknek és a későbbi fogamzásra is hatással lehet.

Pénztárcabarát

Elsőre talán nem ez jut eszünkbe róla, hiszen a kezdő mosipelus csomag ára körülbelül 100.000 Forint, viszont ha alaposabban megnézzük, – a víz és az elektromos áram használati díjait is beleszámítva – a szobatisztulásig komoly összeget spórolhatunk a pelenkázás költségein.  Ha a fenti összeget leosztjuk két-három évre, már jobb számokat kapunk, nem beszélve arról, ha tovább örökítjük unokatestvérnek vagy testvérnek, további összegeket spórolva.

Vannak oldalak, ahol kikalkulálhatjuk születéstől szobatisztaságig a pelenkázás várható költségeit mosható pelenkával és eldobható pelenkával egyaránt.

Mosható pelenka használata egy gyermek esetében, három éves korig kalkulálva (a lenti adatokat érdemes saját családi- és lokális adatokkal kiszámolni):

Mosható pelenka alapkészlet: körülbelül 100.000 forint

Tisztítás:
Víz köbméterenkénti ára: 350/m3
Villamos energia ára: 35/kwH
Csatornadíj: 315,2 Ft/m3

Egy mosás alkalmával elhasznált víz mennyisége: körülbelül 70l
Mosógép fogyasztása átlagosan egy mosás során: átlagosan 1KW

A fenti adatokkal számolva a mosható pelenka tisztítása egy alkalommal:
Vízdíj (70l x 0,35 forint)+ áramdíj (1KW x 35 forint)+ csatornadíj (70l x 0,315 forint)= 81,55 forint

Három éves időtartamra számolva, heti két mosással kalkulálva az összeg: 312 (alkalom) x 81,55 forint= 25.443 forint

Egyéb költségek: Mosószóda, Miofresh fertőtlenítő, kakifogó, lanolin a gyapjúhoz

A mosható pelenkák összköltsége: beszerzés (kb.100.000 forint) +tisztítás (25.443 forint)(+járulékos költségek (kb 40.000 forint)= 165.443 forint

Az eldobható pelenka költsége:

Gyermekek száma: 1
Eldobható pelenka ára: 50 Ft
Napi átlagos felhasználási mennyiség: 6 db
Pelenkás időszak várható időtartama: 3 év
Napi költség: 300Ft

Az eldobható pelenka összköltség: 365 x 3x 300=328.500 Ft.

Fontos tudni, hogy a mosható pelenka használatával akkor tudjuk még inkább óvni a környezetünket, ha alacsony hőfokon, a mosógépet teljesen megtöltve tisztítjuk, és szárítógép nélkül szárítjuk.

Hogyan válasszak?

Ma már számos lehetőség van arra, hogy megismerkedjünk a mosható pelenkákkal. Először bonyolultnak tűnhet, és elveszhetünk a rengeteg információ olvasása közben, de több Facebook csoport is szakosodott arra, hogy segítse a kezdő lépéseket. Nálunk, a Mamami Boltban minden hónapban hirdetünk ingyenes mosható pelenka bemutatókat, ahol átfogó képet adunk a mosipelusok típusairól és használatukról. Lehetőség van mosható pelenka csomag kölcsönzésre is, így mielőtt vásárolnál, ki tudod próbálni, hogy a babádnak és neked melyik a tökéletes választás.

A cikk adatait Szentpéteri-Nagy Veronika, a Future of Debrecen tagja lektorálta.

Forrás:

Giorgia Cozza: Ingyen baba

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Nagy Réka: Ökobaba

Korábbi Pelexikon cikkeink itt és itt a Mamami Fórumról.

Bíró-Polgár Mariann (Majamami)

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.