Főoldal Baba a házbanSzoptatás HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A SZOPTATÁSRA?

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A SZOPTATÁSRA?

by maja

Friss anyukaként sokunkban megfogalmazódik, hogy ha visszatekerhetnénk az időt, akkor a szülésen túl, a szoptatásra is jobban készülnénk. Hiába tűnik olyan egyértelműnek, olykor nem is olyan könnyű ez az út, ami nem csoda, hiszen manapság már nem természetes része a mindennapjainknak, hogy látjuk a körülöttünk lévő nők szoptatását. Rengeteg társadalmi elvárás és tabu övezi ezt az állapotot, így nem sok tapasztalatunk van. A sok-sok kérdésről, ami bennünk megfogalmazódik, Dr. Ádám Borbála neonatológussal beszélgetünk, aki segít nekünk megtalálni a kérdéseinkre a helyes válaszokat.

2:00 SZÜLÉS ELŐTT

A szülés előtt álló nőnek a legnagyobb dolog maga a szülés. Ez érthető. A szülésen szeretne túlesni, könnyedén, baj nélkül, és azt gondolja, ezután „majd csak lesz valahogy”. A szülést követően egy-egy anyukának kevés segítség jut, mert a szülészeten mindenki rohan, egy nővérnek sok anyát kell ellátnia. Egészen más lenne a helyzet, ha az édesanya előre tudná mi miért fontos, és hogyan kell csinálni. Ismereteket szerezni sok helyről lehet, védőnőtől, könyvekből, felkészítő tanfolyamról, internetes forrásból. A nehézség az, hogy sokan sokfélét mondanak, egymással ellentéteseket is, és ez megzavarja a jószándékú édesanyákat. Vegyük például a nagymamákat. Ők a mai gyakorlathoz képest egészen másképpen csinálták.  A mai irányelvek, ajánlások bonyolultnak tűnnek, de valójában egyszerűek. Az édesanya szabadabb lehet, mint régen, és jobban hagyatkozhat az anyai ösztönére.    

4:40 MIÉRT FONTOS AZ ANYATEJ?

Az anyatej a tökéletes táplálék.  Pontosan olyan, amilyenre a kisbabának éppen akkor szüksége van. Változik. Változik a szülés után eltelt időben, napszakonként, az egyes szoptatások alkalmával. Egészen más tej képződik, például a koraszülöttet szült édesanya mellében, mint azokéban, akik rendes időben szültek. Az anyatej könnyen emészthető, ezért másfél- két óránként ürül ki a gyomorból. Teljesen normális tehát, hogy egy szoptatott kisbaba másfél – két óránként kívánkozik mellre, és ez nem annak a jele, hogy kevés a tej.  A tápszer, ami állati, vagy növényi eredetű, nehezebben emésztődik, és tovább időzik a tápcsatornában.

Az anyatej azonban több, mint táplálék!  Élő anyag, tele sejtekkel, ellenanyagokkal, növekedési, érési faktorokkal. Az anyatejben olyan anyagok is vannak, amit még fel sem fedeztek! Az anyatej tudomány számára kimeríthetetlen kutatási téma.

5:40 A MIKROBIOM

Legújabban például a velünk élő, jótékony mikroorganizmusokat, az úgynevezett mikrobiomot kutatják. A mikrobiom véd a káros baktériumok, a fertőzések ellen, erősíti az immunrendszert, de számos későbbi hatása is van, például véd az allergia, az elhízás, vagy a daganatos betegségek ellen.  Ez a jótékony baktériumokat tartalmazó közeg a születés után kezd kialakulni, és ebben az anyatejnek óriási szerepe van. Megállapították, hogy a legértékesebb a mellből egyenesen a csecsemő tápcsatornájába került anyatej, vagyis a direkt szopás. A kifejt tej már gyengébb hatású. Bármilyen eszközhasználat, fejőpumpa, cumisüveg, cumi, ront az anyatej értékén. De az anyatej mindig jobb, mint a tápszer!

7:03 JÓ AZ ANYÁNAK ÉS A BABÁNAK

A szoptatás több mint anyatejes táplálás!  Vannak olyan előnyök, amelyek kifejezetten a szoptatásból származnak. A szájüreg fejlődése például jobb, és ritkább a középfülgyulladás.

Ha megfigyelünk egy éppen szopó kisbabát, azt látjuk, hogy teljes testével koncentrál.  Még a lábujjaival is szopik!  Megdolgozik az anyatejért. Kipirul. Szopás után pedig jólesően elpilled. Szopás alatt figyel, érzi az anya illatát. Keresi a tekintetét, valami nagyon kellemes és biztonságos, szeretetteljes dolog történik vele. Ez a szeretetteljes biztonság az, mire szüksége van. Ez a kötődés alapja. Ez az, ami meghatározza a későbbi pszichés fejlődését, hogy milyen felnőtt lesz belőle.

És mi a helyzet az anyával? Neki is kellemes. Szoptatás során hormonok, és pszichológiailag aktív anyagok képződnek a szervezetében, ami megnyugvással, szeretettel és örömmel tölti el, és ez az érzés, megkönnyíti a kisbabával való, valljuk be, nagyon fáradtságos törődést. A szoptatás segíti az érzelmi kötődést, segíti a családok összetartozását. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nem szoptatott babák nem tudnak kötődni, tudnak, de a szoptatásnál valahogy könnyebben sikerül.

Régen a szoptatás élet és halál kérdése volt. Ha szopott, életben maradt, ha nem, nagy valószínűséggel meghalt. A világon ma is legalább egymillió gyermeket meg lehetne menteni, ha szoptatnák őket.

9.55 EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK

Röviden összefoglalva: Ma, a szoptatott kisbabák egészségesebbek, és okosabbak. A szoptatás előnyei nemcsak a kisgyermekkorban, hanem felnőttként is megmutatkoznak. Kezdetben, az a legnyilvánvalóbb, hogy nem kapnak súlyos fertőzést. Erre sokan legyintenek, hogy nálunk elég jók a higiénés körülmények. A szoptatás előnyei azonban a fejlett országokban is nyomon követhetőek. A hasmenéssel kórházban kezelt esetek közel háromnegyede, a légúti fertőzések több mint fele kivédhető lenne szoptatással.

A szoptatott gyermekek között a középfülgyulladás, és a nagyon súlyos agyhártyagyulladás ritkább. Kevesebben halnak meg a nagyon félelmetes, de szerencsére nagyon ritkán előforduló, hirtelen csecsemőhalálban.  A szoptatott gyermekek nem híznak el, kevesebb lesz közöttük a cukorbeteg allergiás, ekcémás, asztmás. És a szoptatott babák kimutatottan okosabbak.

Arról már kevesebben tudnak, hogy a szoptatás jó hatással van az anya szervezetére is. Közvetlenül a szülés után védi az anyát a gyermekágyi láztól. A szoptatás fogamzásgátló hatású. A természet így oldja meg, hogy két testvér születése között körülbelül két év teljen el.  Ez az ideális. A szoptató nők között kevesebb lesz az emlő-, petefészekrák, csontritkulás. A közhiedelemmel szemben, a szoptatás előnyös az anya alakjára.  A szoptatás jó hatású a családra, a társadalomra, mert az emberek egészségesebbek lesznek. Kevesebb a munkahelyi hiányzás, ezért több pénz marad otthon, és az államkasszában. A szoptatás esélyegyenlőséget teremt. Különösen fontos a nehéz helyzetű családoknál. A szoptatás védi a környezetet, nem kell gyárilag előállítani semmit, és nem termel szemetet!  A szoptatás tehát kiváló befektetés társadalmi szinten, és egyénileg is.

12.20. MIKORTÓL SZOPTATHATUNK?

A nemzetközi ajánlás nemcsak a hathónapos, és a kétéves kort jelöli meg, hanem azt is, hogy a szoptatás kezdődjék meg a szülés után, már az első életórában. Az első életóra különleges alkalom, nem véletlenül nevezik aranyórának. Természetesen erre az ajánlásra is tudományos bizonyítékok vannak. Jó az anyának, mert csökkenti a szülés utáni vérzést, és biztosabb lesz a szoptatás későbbi sikeres kimenetele. Jó azért is, mert a kilenc hónap után az édesanyának jó végre magához ölelni a kisbabáját! Ha az újszülött közvetlenül a születés után legalább egy órán át háborítatlan bőrkontaktusban maradhat az édesanyával, megnyugszik, nem sír. Ezzel jelzi, hogy nagyon jó helyen van. Rövid ideig pihenget, majd megélénkül, és képes magától megtalálni a mellet, és szopni kezd. Sok anya azt gondolja, hogy ilyenkor még nincs teje. De ez nem így van. A mell már a szülés előtt készül, és rendkívül fontosak ezek a korai szopási ingerek. Az előtej, a kolosztrum, ami ilyenkor képződik, csupa sejt, csupa ellenanyag. Lehet, hogy csak néhány csepp, de pontosan az, amire az újszülöttnek szüksége van, amikor a világra jön.

16:40 ELÉG AZ ANYATEJ?

Az anyatej étel és ital egyszerre. A szoptatás elején inkább ital, a szomjúságát oltja a babának, és a szoptatás végén, mikor az anya már azt gondolja, hogy üres a melle – ez egyébként soha sem következik be, mindig van valamennyi tej-  olyan sűrű, tápláló tej jön, mint a tejszín. Ha hagyják, addig szopik, amíg jól nem lakik, amíg el nem jut a desszerthez, a tejszínhez! Ha meleg van, és szomjas, gyakrabban kívánhat szopni. Ha ő irányítja a szoptatást, akkor annyi, és olyan tej lesz, amilyenre szükség van. A kisbaba maga állítja be, hogy mikor milyen tej legyen.  A tej mennyisége is a kereslet-kínálat törvényét követi. Ha többre van szükség, többet szopik, több lesz az inger, és ettől lesz több a tej is. 

Régebben azt javasolták, hogy csak három óránként, legfeljebb húsz-húsz percre szoptassanak, és éjszaka ne. Ez volt a szokás a mai nagymamák idején. Ma azt mondjuk, ha az édesanya gondtalanul akar szoptatni, igazodjon a csecsemő igényéhez. Ez a legjobb, mind az édesanyának, mind pedig a kisbabának. De van egy feltétel. Akkor képződik annyi és olyan minőségű tej, amire szükség van, ha a kisbaba pontosan ki tudja fejezni a szopási igényét a mellen, és nem dugnak cumit a szájába ehelyett. Az egyik unokám azt mondta, a cumi – „átverés”! A cumi árt. Megzavarja az egyensúlyt. Lecsökkenti a mellen töltött időt. Kevesebb az inger.  Az anya szervezete azt tapasztalja, hogy felesleges annyi tej, és valóban kevesebb lesz. A cumi emellett megzavarhatja a szopást. A baba könnyen szokik hozzá a cumihoz, ami azzal jár, hogy később sírós lesz, és már többé nem fogadja el a mellet. Az is figyelemre méltó, hogy cumit nem lehet tisztán tartani, ezért könnyen lehet fertőzés, például szájpenész forrása.

23:34 A BABA ÉHSÉGJELEI

Síró, nagyon síró babákkal nehéz boldogulni. Ha sír, már késő. Szoptatás előtt, meg kell nyugtatni, és utána próbálkozni. Ezért az anya ne várja meg, hogy sírjon! Az édesanya a kisbaba viselkedéséből már látja, hogy éhes. Kezd nyugtalankodni, forgatja a fejét, keresget, próbálja a kezét a szájába venni, szopó mozdulatokat tesz, kereső, nyöszörgő hangokat ad. Nyugodtan tegye mellre, akármennyi idő telt el! A legtöbb anya ösztönösen így cselekszik! Az persze magától érthetődik, hogy kisbaba finom jelzéseit, az édesanya csak akkor látja meg, ha a baba közelében van. Ezért is fontos, hogy a szülészeten állandóan együtt legyenek nappal is, éjjel is. A kisbaba az édesanyja mellett érzi magát biztonságban, nem sír. Ellenben a csecsemőosztályon, távol az anyától veszélyt sejt, stresszhelyzetben van, kétségbeesetten sír.

25.40 KELL MÉRNI A BABÁKAT?

Egy egészséges kisbabánál fölösleges a mérés. A régi gyakorlatban, amikor három óránként szoptattak, javasolták a mérést, és ha a baba nem kapta meg a kívánt mennyiséget bepótolták. A szopási teljesítmény stresszelte az anyákat. Ha kevesebbet mértek elkezdtek aggódni, hogy kevesebb a tejük. A baba igényeihez igazodó szoptatás azonban nem egyeztethető össze az egyes szopások mérésével. Nincs is erre szükség. Felesleges izgalom.  De ha már ott a mérleg, elegendő a súlygyarapodást ellenőrizni. Ha a baba hízik, viszonylag nyugodt, jókat pisil, kakál, nincs miért izgulni.

27.56 KELL FERTŐTLENÍTENI A MELLET SZOPTATÁS ELŐTT?

Nem kell fertőtleníteni a mellet. Természetes védelem van. A bimbóudvar körül lévő úgynevezett Montgomeri mirigyek olyan váladékot termelnek, ami fertőtlenítő hatású, és ápolja, puhán tartja a bimbó bőrét. A lemosás megzavartja a természetes védelmet. Mellnek elegendő a szokásos tisztálkodás.

29:00 A MELL TÚLTELÍTŐDÉSE

A képződő anyatejnek ki kell ürülnie.  Egy jól szopó csecsemő ezt automatikusan elintézi.  A képződés és a kiürülés között kialakul egy egészséges egyensúly. Ha az elfolyás nehezített, a mell túltelődik, fájdalmas lesz, és könnyen alakulhat ki félelmetes mellgyulladás. Túltelítődéskor a mellben rekedt tej olyan ingereket közvetít, hogy nincs szükség annyi tejre, és később valóban kevesebb lesz, el is apadhat. A gyakori szoptatás az anyának is érdeke.   

A szülés utáni időszakban túltelítődés rendszerint akkor következik be, ha az anya éjszakára elküldi a kisbabáját, és hosszú órákig nem szoptat. Hasonlóan hat a cumi is. Baj lehet abból is, ha az édesanya sokáig nem érezte meg, milyen a jó, a hatékony szoptatás. Hatékony, azt jelenti, hogy a tej ürül, és átjut a kisbabába. Ha a mellre tapadás jól történt, az anyatej áramlik, semmi nincs az útjában. Ha rosszul sikerült, a tejelfolyás akadályba ütközik. A kisbaba hiába erőlködik, nem jön ki a tej.

Ha a mell túltelítődött és fájdalmasan feszül, az édesanyának nemcsak, hogy szabad szoptatnia, hanem egyenesen kell is. Ha lehet, szoptasson még gyakrabban, és a kisbaba megoldja a problémát!

Ha az anyának szoptatással nem tudja kiüríteni a tejet, például azért mert beteg a kisbabája, és nem tud szopni, vagy azért, mert még nem megy jól a szoptatás, akkor bizony fejnie kell, hogy a képződés – elfolyás egyensúlyát megtalálja, és hogy kisbabája megkaphassa a tejét.

31:23 SZABAD SZOPTATNI, AMIKOR BETEG AZ ÉDESANYA

A lázas állapot általában fertőzés következménye. Ilyenkor attól félnek, hogy az anya megfertőzi a kisbabáját, és ő is beteg lesz. Az anya és csecsemője olyan szoros kontaktusban van egymással, hogy a fertőzés egészen biztosan be is következik. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy szoptatott csecsemők nem, vagy alig betegszenek meg, míg például a nagyobb, óvodás testvér igen. A szoptatott csecsemő, védelmet kap. Ezért nyugodtan szoptathat, de fertőző betegségeknél néhány szabályt jobban be kell tartania. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kézmosásra. Ha légúti fertőzése van, viseljen maszkot, és lehetőleg ne köhögjön, tüsszentsen a babára.

33:45 MEDDIG SZOPTASSUNK? VAN ERRE SZABÁLY?

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF tudományos bizonyítékokon alapuló ajánlása az, hogy a csecsemők fejlődését az segíti legjobban, ha életük első hat hónapjában, az első száznyolcvan napban csak és kizárólag szopnak. Vagyis az első félévben nincs szükség semmi, de semmi másra, sem vízre, sem egyéb táplálékra. Az azonban lényeges, hogy a szoptatás úgy történjen, ahogyan a kisbabának a legjobb. Elegendő legyen! Elég gyakori! Hagyják, hogy a kisbabák határozzák meg, ők irányítsák a szoptatást. Ne szabják meg sem azt, hogy hányszor, sem azt, hogy mennyi ideig „szabad”.  A kisbabák tudják, hogy mire van szükségük!

Bár a világon mindenütt ez az ajánlás, Magyarországon is, nagyon zavaró, hogy mást és mást értenek hat hónap alatt. Vannak, akik négy-öt hónapot. A nemzetközi ajánlás világos, száznyolcvan nap, azaz betöltött hat hónap. Gyorsan eljön! Nem kell siettetni!

Féléves kor után érik meg a kisbaba arra, hogy kóstolgasson, és fokozatosan térjen át a család étrendjére. A szoptatást azonban továbbra is érdemes folytatni. Egyre több tudományos bizonyíték van amellett, hogy a hosszú ideig tartószoptatás mennyire fontos. A szopott anyatej segít az új ételek emésztésében, elfogadásában. Arról nem is beszélve, hogy a szoptatás véd a fertőzésektől! Az ilyen korú gyermek mozgékony, felfedezi a világot, mindent megkóstol, mindent a szájába vesz.

Érdemes a szoptatásra gondolni akkor is, ha a kisgyermek közösségbe megy, bölcsődés lesz! A szoptatás jótékony hatásai egyébként dózisfüggőek.  Általában véve, minél többet, hosszabban szoptat az anya, az eredmény annál gyümölcsözőbb.

Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy féléves kor után is folytassák a szoptatást, körülbelül kétéves korig. Itt is megjelenik az időpont: 24+, vagyis több mint 24 hónap. A plusz jel arra utal, hogy szoptatás addig folytatható, amíg valamelyikük, vagy az anya, vagy a kisded azt nem mondja, hogy elég volt. Ez az idő a legtöbb esetben, úgy kétéves kor körül szokott bekövetkezni.

Dr. Ádám Borbálával Bíró-Polgár Mariann beszélgetett.

További cikkek a témában, itt.

A Mamami fórumon sok-sok anyuka beszélgetéséből tájékozódhattok a témában. Gyertek ide!

!KÖNYVAJÁNLÓ! A szoptatás női művészete és a Babák testközelben, két alapvető könyv, ami most együtt is megvásárolható, egy csomagban kedvezményesebb áron. A testközelség és hordozás alapvetői kérdéseiről és a szoptatásról értékes tudást sajátíthatsz el belőlük. A könyveket itt éred el.


Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.