Főoldal Szül(et)ésOtthonszülés MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – OSZTHEIMER-KÖKÉNY CINTI

MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – OSZTHEIMER-KÖKÉNY CINTI

by dalma

Osztheimer-Kökény Cintia független bábát már a gyermekei születése előtt is érdekelte a szülés-születés témaköre. Először a dúlaképzőt, majd a szülésznő szakot végezte el, 2021-ben lett bába. Mentorától az alábbi mondatot kapta útravalóul, amibe a mai napig gyakran kapaszkodik: „majd átmegyünk a hídon akkor, amikor odaérünk”. Osztheimer-Kökény Cintivel Somló-Bakos Dalma beszélgetett.

  • Egy német, szülésről szóló műsort nézett rendszeresen, amiben kórházi- és otthonszülés, valamint születésházban történő születésről is volt szó, ezután tudatosan kezdett el készülni a saját várandósságaira.
  • Az első gyermeke kórházban, míg a második otthon született. Érdekesség, hogy a második gyermeke születésénél annak az Életfa Bábapraxisnak a bábái voltak ott kísérőként, akikkel jelenleg együtt dolgozik.
  • Azt mondja, segítség nélkül, a férje támogatás hiányában nem tudta volna végigcsinálni sem a szülésznő képzést, sem pedig magát a bábaságot.
  • Eredetileg szociológus végzettségű, de ezen a területen sosem dolgozott.
  • Az édesanyja egészségügyi dolgozó, és mint fogalmaz, “végtelenül utáltam azt gyerekként, hogy nincs hétvége, nincs ünnepnap, éjszaka is dolgozik. Soha, a fejemben meg nem fordult, hogy egészségügyben dolgozzak, egészen addig, amíg nem szültem két gyereket, két különböző módon, illetve helyen… Sokat beszélgettünk erről anyukámmal… Azt mondta, nagyon büszke, ez nagyon öröm számomra”.
  • Elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani, szigorú, illetve kiszámíthatatlan szabályok is egyre több várandós nőt terelnek az otthonszülés felé, hiszen nem biztos, hogy a kórházban szülés alatt bent lehet az édesanyával a kísérője, de az se biztos, hogy egyáltalán látogatni lehet-e éppen őket. “Bizonytalanná tette a dolgokat, hogy nincs szabad orvosválasztás a hálapénz kiiktatásával kapcsolatban” – mondja.
  • Bár egyre több az érdeklődő, de nem tudnak több várandóst elvállalni, mint néhány évvel ezelőtt, hiszen a bábák száma nem nőtt ezzel egyenesen arányosan.

Hallgasd meg a korábbi Bábastaféta beszélgetésünket is!

Bábastaféta Béres Edinával

Bábastaféta Vass Gabriellával

Nézd meg alábbi cikkünkben, kik azok a bábák, akik jelenleg vállalnak szüléskísérést Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.