Főoldal CsaládEgészség A szülés utáni regenerálódás fontossága – RTM módszer

A szülés utáni regenerálódás fontossága – RTM módszer

by maja

Manapság igen gyakran találkozunk a szülés utáni regeneráció fontosságának hangsúlyozásával, leginkább a szétnyílt hasizom problémájának megjelenésével. Évtizedekkel ezelőtt ez nem volt még ilyen módon benne a köztudatban, a nők szülés után megmaradt pocakjára a szülés természetes velejárójaként tekintettek. Mára viszont szerencsére előtérbe került az egészséges életmód, a testünk regenerálódásának elengedhetetlenül fontos szerepe.

A várandósság során számos átalakulás következik be a női testben, amely egyébként csodásan képes ezekhez alkalmazkodni, ugyanakkor szülés után szüksége van a testünknek a megfelelő regenerációra ahhoz, hogy maximálisan egészségesen, fájdalommentesen és biztonságosan tudjunk hosszú távon „működni”.

Aki fiatalon szül, aktívabb életmódot folytat, sokat mozog, várandóssága problémamentes, általában könnyebben és gyorsabban regenerálódik. Viszont manapság nem ez a tendencia, hiszen a nők nagy része később vállal gyermeket, leggyakrabban ülő munkát végeznek és szülés után nagy nyomásnak érzik, hogy korábbi alakjukat mihamarabb visszanyerjék.

Szerencsére létezik olyan módszer, amely teljes odaadással, elhivatottsággal és megszámlálhatatlan pozitív tapasztalattal rendelkezik a női test egyensúlyának visszaállításában, a has regenerálásában. Ez az RTM, a Rectus Tréning Módszer, amely egy komplex szülés utáni regenerációs program. Kidolgozói a szakma leghitelesebb, elismert képviselői: Szalai Renáta pre- és posztnatális fitness specialista, valamint Dr. Kerekes Tímea szülész-nőgyógyász, pszichológus.

Olyan edzésprogramot állítottak össze, amely különlegessége a hasonló módszerekhez képest abban rejlik, hogy a fokozatosság, a személyre szabottság, a folyamatos kontroll mellett figyelembe veszi az úgynevezett posztnatális (szülés utáni) tényezőket is, a szült nők testi-lelki változásait. Rendkívül hamar érezhető és szemmel látható eredményeket lehet elérni ezzel a tornával, az anyukák nagyon szeretik, mert a gyakorlatok nem nehezek, a mindennapokba beépíthetők, a testük újra megerősödik, önbizalmuk visszatér a gyakorlás során.

Hosszú távon elengedhetetlen, hogy megfelelően regeneráljuk a testünket, újra aktivizáljuk a mély izmokat, és ezt komplexen, biztonságosan végezzük, a teljes testre nézve. Az RTM így nem csupán a hassal foglalkozik, hanem a törzstartó izmokkal, gátizmokkal, légzőizmokkal is. Egy élvezetes, szerethető program, nagyon lelkes oktatókkal, akiknek célja, sőt küldetése, hogy a nők erős, egészséges hassal rendelkezzenek akár már várandósság előtt, felkészülve a változásokra, akár szülés után újra, vagy akár évekkel a gyermekek születését követően.

Hasznos tippek:
  • a helyes testtartás gyakorlásával kezdjetek;
  • a testetekkel szemben legyetek nagyon türelmesek;
  • mindig törekedjetek a biztonságra, fokozatosságra;
  • a speciális gyakorlatokat a test meghálálja, a kerülendő gyakorlatok, mint például a felülés, hasprés rontanak a regenerációra vágyó test állapotán (fokozzák az egyenes hasizmok közötti eltávolodást);
  • a mozgás legyen az életmód része;
  • az egészséges, jól funkcionáló has legyen az első cél, ne a kockák elérése;
  • a szülés utáni hormonális hatások miatt lazábbak, sérülékenyebbek az ízületek, ezért óvatosan mozogjatok;
  • a gát védelme érdekében az ugrálást, futást még kerüljétek!

Az országban számos városban elérhetők személyesen a tréneri csapat képviselői, emellett már online is van lehetőség csatlakozni az edzésekhez.

Weisz-Kovács Andrea

Weisz-Kovács Andrea (Andi)
andidebrecen@kangatraining.hu

RTM (Rectus Training Módszer) hivatalos oktatója, Okleveles Kanga-tréner, PreKanga (kismama torna) tréner, KangaKids (gyermek élménytorna) oktató, Aerobic sportedző, Kinesiotape terapeuta, 3 gyermek édesanyja 😊

A módszerről bővebben tudtok tájékozódni itt.

Korábbi cikkünk a várandósság és mozgás fontosságáról, itt.

Kapcsolódó cikkek