Főoldal CsaládEgészség Hogyan változik a gyermekek fogazata az évek során

Hogyan változik a gyermekek fogazata az évek során

by mamadmin

Tudtátok, hogy a csecsemők teljes fogazattal születnek meg? Habár eleinte még nem látszódik, valójában mind a 20 tejfoguk ott rejtőzik a fogínyükben. Az emberek fogazata látványos átalakuláson esik át a gyermekkor során. Szülőként nagyon hasznos tisztában lenni ezekkel a változásokkal, és azzal, hogy hogyan óvhatja meg gyermeke fogainak épségét ezekben az időszakokban.

Hirdetés

A tejfogak

A tejfogak a csecsemők velük született fogai, amelyek eleinte a fogíny alatt rejtőznek. Általában a metszőfogak jellenek meg elsőként közülük, nagyjából 6-12 hónapos korban. Életük első 30 hónapjában a gyermekek összes tejfoga megjelenik: 8 őrlőfog, 4 szemfog és 8 metszőfog.

Egy csecsemőt legkésőbb hat hónappal az első tejfog megjelenése után (vagy mielőtt eléri a 12 hónapos kort) ajánlott fogorvoshoz vinni. A fogorvos ekkor alaposan megvizsgálja a gyermek fogait, fogínyét és állkapcsát is.

Ha megbízható gyermekfogorvost keres, akkor a Móricz Dental fogászati rendelője igazán remek választás, hiszen türelmes és empatikus gyermekfogorvos várja Önt és gyermekét! 

A tejfogak általában 6 éves kor körül kezdenek el kihullani, hogy helyüket az maradó fogak vehessék át. A legtöbb esetben legkésőbb 12 éves korra az összes tejfog kihullik a helyéről. Ebben a nagyjából 6 évig tartó időszakban a gyermeket érdemes rendszeresen fogorvoshoz vinni, illetve akár már 7 éves korban megvizsgáltatni egy fogszabályozó szakorvossal, aki segít időben felfedezni és korrigálni az esetleges helytelenül növekedő fogakat. A gyermekek csontozata ilyenkor még növekszik, ezért ebben a korban sokkal egyszerűbben és hatékonyabban lehet kijavítani a fogproblémákat.

A maradó fogak

Egy felnőttnek 32 maradó foga van, habár egyeseknek huszonéves korukig kell várniuk harmadik őrlőfogaik (a bölcsességfogak) megjelenésére. Vannak olyan felnőttek is, akiknek soha nem nőnek ki a bölcsességfogaik.

A gyermekek maradó fogai akkor kezdenek el kinőni, amikor a tejfogak elkezdenek kihullani. Miután a maradó fogak kifejlődnek a fogínyben, elkezdik kinyomni maguk felett a tejfogakat. Mire egy gyermek tejfoga kihullik, annak gyökerei már szinte teljesen tönkrementek (ez egy természetes folyamat), és nem kell sokat várni, hogy a helyén egy maradó fog jelenjen meg.

Egy gyermek újonnan kialakult metszőfogainak éle recés, barázdás lehet – ezek az úgynevezett mamelonok. Ez a fogfejlődés velejárója, és nem kell megijedni tőle – az évek során a természetes kopás hatására kisimulnak és eltűnnek (vagy észrevehetetlenné válnak) majd.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.