Főoldal Baba a házbanHordozás Négy ok, amiért az apának is érdemes hordoznia

Négy ok, amiért az apának is érdemes hordoznia

by dalma

Van egy pofonegyszerű és hatékony módszer, aminek a segítségével az édesapa sokkal könnyebben kialakíthatja a kötődést közte és a kisbabája között, ez pedig a hordozás. Összegyűjtöttük, miért érdemes az apának (is) hordoznia a gyermekét, de annyit elárulunk, hogy ez az egész családra jó hatással van: az apára, a babára, és az anyára is.

1. A kötődés kialakulása

Bár a szoptatás az anyák privilégiuma, az apák a hordozásból kivehetik a részüket. A baba így az édesapja egyedi illatát is könnyebben megjegyzi és beazonosítja a későbbiek során, ami segíthet abban, hogy a kritikus helyzetekben ne csak az édesanya, hanem az édesapa közelsége is megnyugtató, vigasztaló legyen a számára. A babahordozás kiváló lehetőség arra, hogy az apa-gyermek közti kötődés könnyebben kialakulhasson. Az ölelés és a hordozás hatására serken az oxitocintermelés, és klinikai tesztek igazolták, hogy a magasabb oxitocinszinttel rendelkező férfiak fokozott bizalommal és empátiával bírnak.

2. Megerősíti az apát

Szerencsére manapság egyre inkább magától értetődő, hogy az apák minél többet szeretnének foglalkozni a gyermekükkel, a családjukkal. Gyakran, különösen a baba születése után (amikor a csecsemőnek nagy szüksége van az anyára, az anyatejre), az újdonsült apa számára nehéz lehet tudni, hogy hova illeszkedjen az újonnan átalakult családképben. A babahordozás valóban segíthet az apának megérteni, mennyire fontos a családja számára. Ez egy csodálatos eszköz, amely segít neki ténylegesen betölteni a szülői szerepét. Nagyon korán előkészíti a terepet a gyermekével, családjával való szoros és mély kötődésre; amely idővel csak növekedni és erősödni fog. Az anya és a baba nagyon hálás lesz neki ezért!

3. Rugalmasság az egész család számára

Nagyon nehéz megállni és egy helyben maradni huzamosabb ideig, akár van újszülött a családban, akár nincs. Ez különösen igaz akkor, ha több gyermekünk van, nem állhat le az élet, ha kisbaba kerül a családba, ugyanúgy menni kell a nagyobbik gyermekkel oviba, edzésre, játszótérre, vagy csak úgy sétálni, mozogni. A hordozás segít abban, hogy lehet játszani az idősebb gyermekkel, el lehet végezni a házimunkát, kutyát is tudunk sétáltatni, vagy csak tehetünk egy egészségügyi sétát úgy, hogy van két szabad kezünk, és ezalatt a kisbabánk a lehető legjobb helyen, rajtunk pihen. A gyermekágyi időszak alatt még inkább fontos az apa segítsége, ilyenkor ugyanis nem is ajánlott az anya számára a hordozás.

4. A hordozós apa az anyának is jó

Ne hagyjuk figyelmen kívül azt, hogy mennyi előnnyel jár a nő számára is, ha az apa hordozza a kisbabájukat. Az anyák hajlamosak a babák igényeit a sajátjuk elé helyezni, főleg akkor vannak nehéz helyzetben, ha éppen többemberes gyermekük van. Ilyenkor különösen sokat jelenthet az, hogy az anya el tud menni nyugodtan zuhanyozni, vagy tehet egy rövid sétát egyedül a levegőn, amíg kicsit feltöltődik úgy, hogy tudja, közben a babája megkapja a neki járó bújást és ölelést az édesapjától. És ahogy már említettük, egy apa számára igazán megerősítő érzés lehet, hogy tudja, ő is képes vigasztalást nyújtani a gyermekének, ha érzi, a családnak ő is szerves része, hogyha valós és értékes módon tud hozzájárulni a baba és párja szükségleteihez – fogalmaz honlapján Dr. William Sears amerikai gyerekgyógyász, az Éjszakai gondoskodás című könyv szerzője.

SBD

Gyertek fórumunkba beszélgetni a hordozásról, rengeteg témával várunk Titeket, klikk ide!

Kapcsolódó cikkek