Főoldal Baba a házbanHozzátáplálás Szoptatás és kóstoltatás

Szoptatás és kóstoltatás

by maja

„Ahány ház, annyi szokás” – tartja a mondás és nincs ez másképpen a kóstoltatással, hozzátáplálással sem. Az elején nagyon sok kérdés felmerül, például: Mikor áll készen a kisbabám? Hogyan kezdjem el a kóstoltatást? Naponta hányszor és milyen étellel etessem?

Második kisfiammal nálunk most kezdődik ez a kaland, ezért újra elkezdtem tájékozódni az interneten. Böngészés közben rengeteg információval találkozhatunk, vannak különböző „irányelvek” a hozzátáplálással kapcsolatban is.

Ilyen például, hogy a 4. és 6. hónap között elkezdhetjük a hozzátáplálást: ha tápszeres a baba, akkor a 4. hónaptól, ha viszont szoptatjuk, akkor elég a 6. hónaptól kezdeni.

Vannak jól felismerhető jelek is arra vonatkozóan, hogy kisbabánk készen áll a kóstoltatásra, ilyen például:

•      Megszűnik az ún. kilökő reflex. Ahhoz, hogy babánk le tudja nyelni az ételt, le kell zárulnia annak az időszaknak, amikor a nyelvével kilöki a szájából az ételt.

•      A gyermek mindent lenyel, ami a szájába kerül.

•      Kialakulnak a rágó mozdulatok. A baba nyelvének és szájának működése szinkronban fejlődik az emésztőrendszerével. Ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a kóstoltatást, hozzátáplálást, szükséges, hogy babánk a szája hátsó részébe terelje az ételt, majd le is nyelje azt.

•      Egyre növekszik babánk étvágya. Ez nem azt jelenti, hogy többször eszik egy nap, hanem azt, hogy egyre nagyobb adagokat fogyaszt el az etetések alkalmával.

Rengeteg infó van arról is, hogy hogyan kezdjük a kóstoltatást, milyen körülményeket teremtsünk etetés közben, milyen ételeket részesítsünk előnyben a kezdeteknél, melyik ételt mikor kezdjük megismertetni a babánkkal, hogyan ismerjük fel és mit tegyünk, ha kisbabánk allergiás tüneteket mutat.

Egy azonban mindegyik „elvnél” megegyezik, hogy minden kisbaba más, így nekünk szülőknek van nagy szerepünk abban, hogy a megfelelő időben vegyük észre a jeleket, az étel iránti vágyat. Fontos, hogy amikor elkezdjük a kóstoltatást, ne akarjunk hirtelen nagyot ugrani, kisbabánknak idő kell ahhoz, hogy ismerkedjen az új élménnyel. Éppen ezért vannak babák, akiknél nagyon sok türelemre van szükség, míg megérnek erre, de vannak, akik mellett a „kanalazás” mestereivé válnak szüleik, olyan gyorsan kérik a következő falatot.

Én anyaként mindkét utat megélem. Első kisfiamnál nagyon hosszú volt az út, mire „mennyiséget” evett, ő inkább a szopizást tartotta fő táplálékának. A vele kapcsolatos kóstoltatásnál önmagam kellett csak meggyőznöm és erősítenem mindig, hogy ez így rendben van, szépen fejlődik, gyarapodik, mozog. Nem erőltettem, hanem türelemmel kóstoltattam és kóstoltattam. Végül másfél éves kora körül kezdett el szilárd ételt nagyobb mennyiségben enni, ettől függetlenül két és fél éves koráig szopizott is.

Második kisfiam jelenleg hét és fél hónapos, komótosan haladunk a kóstoltatással, de nála azt vettem észre, hogy jóval nyitottabb az ételre, étkezésre. Már négy hónapos kora óta figyelem, hogy a „család az asztal körül” nagyon érdekli és intenzíven kapkod is az ételek utánJ.

Nekem sokat ad a mamami fórum, ahol anyukák egész csapata segíti egymást ebben az élethelyzetben is. Hoztam néhány példát a fórumról:

  • sokszor tanácstalanok vagyunk a hozzátáplálás alatti szoptatás kapcsán a sok-sok ajánlás miatt, a mamamik egyöntetűen azt javasolják, hogy először szopi (amennyiben szoptatod a babád) és utána a kóstoltatás
  • a kóstoltatás lényege, hogy ne kiváltani akarjuk a szoptatást, hanem kiegészíteni, egy idő után a „kiváltás” megtörténik
  • ha kezdetben nem jön be a babánknak a gyümölcs, zöldség, a kóstoltatást kezdhetjük gabonapépekkel is, kevés gluténtartalmuk miatt a kölest, hajdinát, zabot főzik a mamamik (elkészítéskor háromszoros vízzel főzzük, hogy minél nyákosabb legyen a könnyebb elfogyasztás miatt). Jó minőségű gabonapépek a Holle cégtől kaphatók.
  • amikor kóstoltatunk, ne mondjunk le egy gyümölcsről vagy zöldségről sem az első visszautasításnál, hagyjunk ki pár napot és kóstoltassuk később babánkkal újra
  • amennyiben lehetséges idénygyümölcsökkel kezdjük a kóstoltatást, almát ehet később is babánk
  •  ha lehet, ne bonyolódjunk bele a hozzátáplálási táblázatokat útvesztőibe, hanem saját belátásunk és a baba igényei szerint kezdjük és haladjunk, persze betartva néhány főbb szempontot, pl. hogy tejtermékek, tojás csak később adunk babánknak.

Még több hasznos beszélgetést olvashatsz a témában, kattints ide a mamami fórumon.

Majamami

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.