Főoldal Szül(et)ésOtthonszülés MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – VASS GABRIELLA

MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – VASS GABRIELLA

by dalma

Vass Gabriella, független bába, öt gyermek édesanyja, aki 2014 óta kísér szüléseket. Visszamentünk vele a kezdetek kezdetére, 1988-ig, az első lánya születéséig, amikor megfogalmazódott benne először, hogy szüléssel, születéssel szeretne foglalkozni. Majd a második lánya világra jövetele erősítette meg, hogy ezzel kellene foglalkoznia, de még újabb évek teltek el, mire beiratkozott a Pécsi Egyetem szülésznő képzésére. Vass Gabriellával Somló-Bakos Dalma beszélgetett.

  • Kórházban és otthonszüléseknél is dolgozott, és már a szakmája elején tudta, hogy az intézményen kívüli szüléskísérés lesz az útja.
  • Arról is beszélt, milyen lemondásokkal jár bábának lenni, milyen példát mutatott a gyerekeinek: vajon örömmel fogadták, vagy kevésbé lelkesedtek, ha szülésre indult?
  • Egyre több kismamának, családnak kell azt mondaniuk, hogy nem tudják vállalni a szüléskísérést. Mi ennek az oka és milyen érzés bábaként visszautasítani a kismamákat?
  • Kitért egy nagyon fontos dologra: mi kell ahhoz, hogy valaki bába legyen? És ami szintén nagyon fontos: mitől is lesz valaki jó bába?
  • Ha nem tudnánk szülni, már kihalt volna az emberiség. Bálint Sándor doktornak van egy elmélete, azt mondja, hogy a szülés képessége egy kincsesládikóban van a tenger alján, és amikor valaki várandós lesz, mire eljön a szülés ideje, ez felemelkedik és ki tud nyílni. Az, hogy ezt a kis ládikót mennyi minden fogja vissza, mennyi hínár, inda kapaszkodik rá, húzza vissza és nehezíti a felemelkedését, ez mindannyiunknál különböző… Ezt hozhatjuk transzgenerációsan magunkkal, benne lehet a gyerekkorunk élménye, a saját megszületésünk élménye, tapasztalatai.”
  • A saját unokája születésénél is jelen volt. Azt mondja, nagyon érdekes volt látni a lányát vajúdni szülni. Még most is meghatódik, amikor felidézi ezt az eseményt.
  • Magyarországon a ’40-es, ’50-es években került át a szülés a kórházakba, és a 2011-es, intézményen kívüli szüléseket szabályozó rendelet előtt a szakemberek számára nem volt meg a keretrendszer, hogyan is segíthetik az otthonszülő kismamákat. Ugyanakkor a világon több olyan országban, például Hollandiában sem ment végbe az a folyamat, hogy egy időben mindenki kórházban szül.

Otthonszüléssel kapcsolatban alábbi cikkeinket ajánljuk:

H.O.M.E. ALAPÍTVÁNY – AZ OTTHONSZÜLÉS KÖLTSÉGEINEK TÁMOGATÁSÁRA

“HÁBORÍTATLANUL, BÉKÉBEN ÉRKEZETT AZ OTTHONUNKBA A KISBABÁNK”

“HIRTELEN VÁGTAK EL MINDENTŐL”

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.