Főoldal Baba a házbanBabaápolás 7+1 AROMAKEVERÉK A MAMAMI PATIKÁBÓL

7+1 AROMAKEVERÉK A MAMAMI PATIKÁBÓL

Babáknak, gyermekeknek

by maja

A növények használata testi, lelki bajaink kezelésében évszázadok óta ismert és elismert. Van, amikor a terméseit, van, amikor a gyökérzetét, szárát vagy virágait hívjuk segítségül problémáink kezelésében. Egyre nagyobb nyitottságunk van a növények által kibocsátott illatanyagok mindennapi életünkben való alkalmazására is. Sok helyen olvashatjuk, hogy a növényekből kinyert illóolajok jó hatással vannak a testre és a lélekre is. Ezeket a jótékony hatásokat használja fel az aromaterápia. 

Egyre többeket érdekel a növények mint természetes gyógymódok alkalmazása, de anyává válva talán még nyitottabban fogadjuk mindazokat a kincseket, amelyeket Föld Anya kínál nekünk.

Szerencsére ma már olyan készítményekkel, illóolajokkal, aromakeverékekkel, hidrolátumokkal lehet találkozni, melyeket bizalommal, mindenféle előképzettség nélkül használhatunk otthon. Van pár olyan alapvető aromakeverék, amit ha megismerünk, nélkülözhetetlenné válik a házi patikánkban, mert babánk növekedését követve többféle élethelyzetben segítséget nyújt.

Pocakfájás – Stadelmann „Négy szél olaj”

A kisbabás korszakban szinte nincs olyan család, aki ne találkozna a babát kínzó pocakfájással, ami rejtélyes módon a harmadik, negyedik hónapban megszűnik. Amennyiben a baba jól fejlődik, nem látható rajta, hogy a megszokottól eltérne a hangulata, akkor ez egy természetes velejárója ennek az életszakasznak. Ebben az időszakban ismerkedik a kisbaba a világgal, tanulja a szopizást, táplálkozást, fejlődik az emésztőrendszere, mindez együttesen, hozzájárulhat a pocakfájáshoz.  Szokták is mondani, hogy a születést követő első három-négy hónap a negyedik trimeszternek felel meg, amikor a babánk már velünk van a világban, de még kicsit bent is az anyaméh puhaságában, és még nem alkalmazkodott maradéktalanul a kinti léthez.

Segítségünkre lehet ebben az időszakban a babahordozás, mert a függőleges tartás segíti a gázok könnyebb távozását, az édesanya testközelsége pedig nyugtatóan hat a babára. Emellett hasfájáskor a baba hasának masszírozása és a finom tornáztatás is hatásos lehet. A babamasszázsnál hívhatjuk segítségül a Stadelmann-féle, „Négy szélolaj” néven ismert édeskömény olajat, amivel az óramutató járásának megfelelően, óvatos, körkörös mozdulatokkal tudjuk simogatni a baba pocakját, majd a lábacskákat térdben behajlítva, óvatosan a pocak felé nyomva kicsit tornáztatni. Az olaj melegítő hatású, ügyeljünk arra, hogy jól masszírozzuk a bőrbe, és a keletkező hőt borogatás vagy nem szellőző papírpelenka ne akadályozza. Tapasztalatunk az, hogy ilyenkor hamar jelentkezik a masszázs eredménye, vagyis egy textilpelenkát érdemes a baba alá teríteni. 🙂

Fogzás – Stadelmann vagy NaturaMia Fogolaj

Alighogy túl vagyunk a pocakfájás időszakán, újabb mérföldkőhöz érkezünk, hiszen körülbelül a negyedik hónaptól kezdve elindul a fogzás. Alkat kérdése, hogy kinél milyen tüneteket okoz ez az időszak – ha okoz. Vannak babák, akik könnyedén átvészelik ezt az időszakot, mások viszont nehezen élik meg a fogak kibújását. A babák fogzáskor a duzzadt, viszkető fogíny miatt nyűgösek, csorog a nyáluk. Jó, ha ebben az időszakban több olyan rágóka kerül a kezük ügyébe, ami enyhítheti a viszkető érzést.

Emellett segíthetünk nekik azzal, ha van otthon Stadelmann vagy Natura Mia fogolaj. Mindkét fogolaj használata által csökken a fájdalom, megnyugszik a baba, és könnyebben viseli ezt a nem könnyű állapotot. A Stadelmann fogolajjal a baba arcát kívülről tudjuk bedörzsölni, ezáltal hatékonyan csillapítjuk a fájdalmat, emellett pedig ez az intenzív gyógynövényes-fűszeres illóolajkeverék elősegíti a vérellátást és kellemes melegítő hatása van. A NaturaMia fogolaj is fájdalomcsillapító, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, amit belsőleg, az íny azon területén használjunk, ahol a fog kifelé törekszik.

Megfázás, nátha – Stadelmann Megfázásolaj, NaturaMia Lázmanó olaj, Angyalgyökérbalzsam

Aki egyszer használta, biztosan visszatér Stadelmann megfázásolajához, ami antibakteriális és vírusölő hatású aromaolaj. Az enyhe nátha is kellemetlen lehet a gyerkőcnek, főleg éjszaka, mert megnehezíti az alvást. A megfázásolaj megkönnyíti a légzést, és segíti a hurut oldódását. Használhatjuk zsíros olajba keverve mellkasolajként, zsebkendőbe cseppentés után orrba dugva, textilzsebkendőre cseppentve pedig könnyítheti az éjszakai alvást, ha a párnára tesszük. Láz esetén jól jöhet a Lázmanó olaj, amivel a talpacskák közepét bemasszírozva (egy éves kor alatt 2-2 csepp, egy éves kor felett 4-4 csepp) könnyíthetjük meg a lázas gyermek állapotát.

Szintén csodaszer a náthás időszakban az angyalgyökérbalzsam. Intenzív, gyógynövényes és földszagú balzsam, amely jó szolgálatot tesz orrdugulás és orrfolyás esetén. Ápolja az érzékeny, náthás orrot. Torokfájás vagy duzzadt nyirokcsomó kezelésekor felnőtteknek és gyerekeknek is alkalmazható borogatásként.

Stadelmann: Aromaterápia a várandósságtól a szoptatásig
Mindenkor jó- NaturaMia SOS-olaj, Stadelmann Rovarcsípés olaj

Attól kezdve, hogy gyermekünk elindul, mindig történhet apró vagy nagyobb baleset. Ilyenkor a NaturaMia SOS olaj, vagy ahogy a gyerekek becézik, „bibi olaj” jó, ha velünk van. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatású. Akár tisztán a nyílt sebbe is cseppenthető. Sebre, vágásra, égési sérülésre, zúzódásra és csípésre is alkalmazható.

Szintén nélkülözhetetlen útitárs Stadelmann Rovarcsípés olaja. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású, nem csak rovarcsípés okozta sérüléseknél. A szúrásra cseppentve enyhül a fájdalom, és nem vörösödik be, nem dagad fel a csípés.

+1 Stadelmann – Rózsahidrolátum

A rózsahidrolátum olyan varázsszer, amit szintén érdemes beszerezni, mert nagy segítségünkre lehet a mindennapokban. Gyengéd ápolást biztosít az irritált, érzékeny bőrfelületnek. Kisbabák esetében akár a bőrápoláshoz nélkülözhetetlen alapfelszerelés részének is tekinthető, hiszen segítség a kisebesedett popsi esetén, a szoptatás időszakában pedig az érzékennyé vált mellbimbókra is alkalmazható. Emellett rovarcsípés esetén vagy ekcémás, irritált bőrfelületen is enyhíti a kellemetlen, viszkető érzést.

A Stadelmann és NaturaMia aromakeverékek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek. Az illóolajok ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak.

Ha érdekel a téma, érdekes könyv lehet számodra Ingeborg Stadelmann: Aromaterápia a várandósságtól a szoptatásig könyve.

Bíró-Polgár Mariann (Majamami)

Kapcsolódó cikkek