Főoldal Baba a házbanHozzátáplálás BLW – Hozzátáplálás kicsit másképp

BLW – Hozzátáplálás kicsit másképp

by mamadmin

A csecsemő számára az a legoptimálisabb, ha fél éves koráig csak anyatejet kap. Hazánkban hagyományosan pépekkel, gyümölcslevekkel kezdjük a hozzátáplálást fél éves kor körül, viszont világszerte egyre népszerűbb egy másik megközelítés, a BLW.

Gill Rapley 2008-ban adta ki könyvét a Baby-Led Weaning (BLW) erről a táplálási megközelítésről.

Rapley egy angol védőnő, aki a munkája során azt vette észre, mennyivel könnyebb és feszültségektől mentesebb, ha a hozzátáplálás ritmusát a baba irányítja.

A BLW az angol baby-led weaning rövidítése, magyarul igény szerinti hozzátáplálás, vagy válaszkész nevelési mód egy részének is mondhatjuk. Lényege, hogy bízunk a babában, hogy képes az anyatej igény szerinti táplálását követően, vagy mellette az első időkben maga szabályozni a hozzátáplálás ütemét, ritmusát, természetesen a szülők segítségével. A hangsúly nem azon van, használhatunk-e pépeket, vagy kanalat az etetéshez, hanem a tápláláshoz való hozzáállásunkon és a baba saját táplálkozási képességeihez (ismét hasonlóan az anyatejes tápláláshoz).

A BLW egyik alapelve, hogy a baba az első falatoktól ugyanazt eszi, mint a család és együtt eszik minden esetben a családdal.

A babát megkínáljuk többféle, darabos étellel, a baba pedig kedvére kóstolgathat, ismerkedhet az ízekkel. A hangsúly az ételek ízének, textúrájának, színének és illatának felfedezésén van.

Ideális esetben az ételt magunk készítjük lehetőleg helyi és szezonális alapanyagból. Étkezéseinket az asztalnál ülve nyugodt körülmények között fogyasztjuk. Legalábbis erre törekszünk. Az étkezési szokásainkkal is példát érdemes mutatni már a kezdetektől. A BLW akár az egész család szokásait is szebbé alakíthatja ami az ételeket illeti.     

Mikor érett egy baba erre?  Ha már viszonylag stabilan ül etetőszékben, figyelmét felkeltik az ételek, nyúl értük, nyitja a száját, önállóan be tudja tenni a falatkákat a szájába. A puhára párolt zöldség falatokat, gyümölcs darabokat a baba elé tesszük, a kóstolást lehetőleg két szoptatás között érdemes megejteni.

Ideális zöldségek, gyümölcsök a kezdéshez: alma(egyben héj nélkül), barack (szintén egyben meghámozva), párolt brokkoli, karfiol (rózsáira szedve), párolt répa, párolt zöldség hasábokra vágva, stb. A babák az olyan ételekkel bánnak a legügyesebben, amelyeket jól meg tudnak fogni. Eleinte a babánál ez csak játékos ismerkedés lesz, de fokozatosan egyre többet fog enni is belőle és egyre kevesebb fog majd a földre kerülni. Remek kis előkéket lehet kapni, így nem probléma ha maszatolnak az elején az étellel, hiszen fontos hogy megfogják, minden érzékükkel megtapasztalják az ételeket.

A baba kóstolgathat amikor a család eszik, ő is ott ülhet a közös asztalnál. A BLW a baba természetes kíváncsiságára épít. Azoknál a babáknál, akik nem szívesen fogadják a pépes ételt, mindenképpen érdemes próbát tenni ily módon.

A lényeg: a kóstolgatás ne legyen kényszer, hanem izgalmas kaland a babának és a mamának egyaránt!

Könyv magukról az ételek elkészítéséről:  Baby-led weaning Cookbook

„BLWiki” – avagy BLW Lexikon a mamami fórumon, klikk ide.

Kapcsolódó cikkek