Főoldal Szül(et)ésVárandósság A LELKÜNKKEL IS SZÜLÜNK – VIII.

A LELKÜNKKEL IS SZÜLÜNK – VIII.

Csodálatosan titokzatos dolog a szülés és születés

by maja

Rendszeresen kísérek olyan kismamákat, akiknek már van gyermekük. Nemrégiben megismerkedtem egy édesanyával, aki már a kapcsolódásunk elején arról mesélt, a kislányának hogyan változott meg a viselkedése az anyukája várandóssága során. Nem testvérféltékenység jelent meg nála, inkább az anyukájának féltése lépett előtérbe. Már a legelején megérintett ez, arra gondoltam, talán a saját születésélménye munkálkodik a kislányban. Amikor ezt említettem az anyának, ő is megérintődött.

A megérzések nagyon fontosak a várandósság és a szülés során. A várandósságnak és a szülésnek az anyák a legnagyobb mesterei, tudói. A megérzéseknek pedig mindig van valamilyen üzenetük számunkra. Sokak által nem ismert jelenség, hogy a babák emlékeznek a születésük élményére. Nekik épp úgy fel kell dolgozni, mint az anyukájuknak. A baba vígasztalhatatlan sírását gyakran kötik a hasfájáshoz, kólikához. Pedig a babák nem csak ettől sírhatnak.

A születés utáni első 3 hónap az adaptációról szól, arról, hogy a kisbaba a méhen belüli, magzatvízben eltöltött létről átáll a kinti létre. Az idegrendszere hatalmas változásnak van kitéve, már ettől is sokat sírhat. Azonban előfordul, hogy a saját születésük élményét sírják el, annak megélését, hogy a számukra ismerős hely, az addigi világuk kivetette őket, kinőtték, és kikerültek valahova, egy teljesen más helyre.

Ahogyan megismertem ennek az édesanyának és elsőszülött kislányának történetét egyre világosabban rajzolódott ki előttünk, hogy a gyermekben születésének körülményei, története dolgozik. Gyakran kérdezgette édesanyját, hogy nem fog-e neki baja esni. Anyukája sokat mesélt neki arról, hogyan születik a kisbaba, hogy a szakemberek vigyáznak majd rá, és biztonságban lesz. A kislány mégis aggódott. Az elszámolt terminus következtében történt szülésindítás, a különféle beavatkozások, kívülről történő siettetés, külső kontroll, végül sürgősségi császármetszés megtette hatását. Előfordul, hogy egy kisbaba félelmet él át a születése közben. És most, amikor kistestvére születik, a sejtszintű és tudatalatti emlékezetből felszínre jön az akkor átélt félelem, és anyukája féltésében ölt testet. Az ilyen félelemeket azonban lehet oldani szülő-csecsemő konzulens segítségével 3 éves korig, majd gyermekpszichológus segítségével.

Azonban nem csak gyermekekre, hanem felnőttekre is kihat saját megszületésük emléke. Ezzel a témával foglalkozik Magyarországon Orosz Katalin. Személyiségünk formálódására, életutunk alakulására is hatással van. Orosz Katalin sorskönyvként tekint születésünk élményére, mely komoly pszichológiai munkával formálható, oldható. Ezek az emlékek különösen is aktivizálódhatnak, a várandósság időszakában, valamint a vajúdás, szülés során.

A várandósság ezen kívül saját méhen belüli emlékeinket is előhívják. A babavárás és szülés ideje alatt gyakran érthetetlen, irracionálisnak tűnő érzetek, érzések formájában ötlhetnek testet: ok nélküli magányosság érzése, hirtelen fellépő végtelen szomorúság, félelem, akár halálfélelem. Ezek az érzések a perinatális időszakban oldhatók dúla, perinatális szaktanácsadó vagy pszichológus segítségével, a szülés óráiban dúla és/vagy bábai támogatással. A szülést holisztikusan szemlélő szakemberek mesterei ennek.

Mikó-Prém Alexandra dúla, gyászinformált lelkigondozó, az Emma Egyesület terepmunkása, egy gyermek édesanyja. Bővebben a Dúlapraxis.hu oldalon tudtok tájékozódni. A Lelkünkkel is szülünk sorozat korábbi írásait itt találod.

Várandósság és szülés témában, a Mamami Fórumon is sok-sok információt olvashatsz, anyukák korábbi beszélgetéseiből. Klikk ide.

!KÖNYVAJÁNLÓ! A szoptatás női művészete és a Babák tetsközelben, két alapvető könyv, ami most együtt is megvásárolható, egy csomagban kedvezményesebb áron. A testközelség és hordozás alapvető kérdéseiről és a szoptatásról értékes tudást sajátíthatsz el belőlük.

A könyveket itt éred el.

!KÖNYVAJÁNLÓ! A születés során a magzat emberré válik, ez életünk első nagy normatív krízise. Ahogy ezt a magzat átéli, az olyan mintázattá válik, amelyet később más helyzetekben is alkalmazni fog. A születés során elszenvedett traumáknak ezért jelentős hatásuk van a személyiség és az életút alakulására, alapvető zavarokat okozhatnak a fejlődésben, az életvezetésben, a kapcsolatokban. Az anyaméhben, valamint a születés során megtapasztalt kellemetlen vagy fájdalmas élmények egyaránt feldolgozást igényelnek, hogy a magzati programozás hatásait felülírva másféle, az életet jobban szolgáló megoldásokra legyünk képesek. Ezen az úton minden nappal ránk köszönthet az újjászületés szabadsága. Orosz Katalin: Klinikai szakpszichológus, terapeuta és S. Nagy Zita PhD: Általános neuropszichológus, egyetemi adjunktus, ezeken az utakon vezetnek minket. A sorsformáló 9+1 hónap könyvet a Mamamiboltban is megtalálod. Klikk ide.

Kapcsolódó cikkek