Főoldal Zöldülünk Ökológiai Túllövés Napja – Te tudod mi az?

Ökológiai Túllövés Napja – Te tudod mi az?

Minden évben van egy nap, ahonnan már túllőttünk a célon...

by mamadmin
tulloves napja

Én bevallom őszintén, nem ismertem az ökológiai túllövés napja fogalmat, de azt persze, hogy rég túllőttünk a célon, ami a lábnyomunkat illeti igen. Hiszen ezen dolgozunk 15 éve itt a Mamaminál, hogy csökkentsük azt a bizonyos ökológiai lábnyomot a pelenkák, női betétek textilre váltásával.

Nos létezik ez a fogalom, angolul Earth Overshoot Day, azaz az Ökológiai Túllövés Napja. Minden évben eddig a napig merítjük ki a természet biokapacitását – azaz az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat. Így az év fennmaradó részében már úgymond hitelre használjuk a Földünket, túlhasználunk, kizsákmányoljuk az ökoszisztémákat, fokozatosan feléljük saját gyermekeink jövőjét.

Az emberiség ma úgy él, mintha 1,75 Föld erőforrása állna rendelkezésére, azaz ennyivel többet használ el. Mondanom sem kell, hogy a nyugati világ ebből kimagaslóan sokkal többet, de az átlag 1,75 is majdnem duplája annak, ami rendelkezésre áll.

Néhány ország, ahol extrém sok a túlfogyasztás:

globális túllövés táblázat

Az erőforrások túlfogyasztása az 1970-es évek elején kezdődött; addig azon a kereten belül fogyasztottunk, amit a Föld biztosítani tudott. Onnan folyamatosan csökkent az időtartam, ami alatt elfogyott a keret. Az elején még csak december közepére költekeztünk ki, évről évre viszont egyre hamarabb.

Tavalyelőtt a vírushelyzet megmutatta azonban, hogy igenis csökkenthető (2020-ban csökent is vissza a 2006 körüli évekre), de drasztikus beavatkozásokra van szükség a tartós visszafordításhoz.

Ti mit tippelnétek mikor fogy el idén ez az erőforrásunk? Én optimistán szeptembert mondtam volna, de sajnos sokkal korábban. Már július végére elhasználjuk a rendelkezésre álló erőforrásainkat! Ez olyan, mintha az éves jövedelmedet felélnéd júliusra. Vagy a havi jövedelmedet már a második hét végén elfogyni látnád… Elég gáz, nem??

Sajnos Magyarországon rosszabb a helyzet mint a globális átlag.

2021-ben a globális túllövés napja július 21. -  Magyarországon június 8. 

Mi itt a Mamamin hiszünk abban, hogy a sok kis lépés is számít és közösen visszafordítható a folyamat. Abban is hiszünk, hogy nem mindig kell óriási dolgokra gondolni, hogy nem szenvedés vagy feltétlenül nagy lemondás néhány alapvető változtatás. A mosható pelenkákra váltóknál például nagyon gyakran halljuk azt a mondatot, hogy

„Oh ha tudtam volna, hogy ez ennyire egyszerű, már korábban váltottam volna / már az első gyereknél is mosipelust használtam volna”

kisvaltozas_nagyhatas_mosipelus

Az az érdekes, hogy sok dolog egyáltalán nem fáj. Nem fáj lemondani sok esetben az autóhasználatról. Mert jólesik sétálni, biciklizni vagy rollerezni akár. Elkezdjük, és rájövünk, hogy jééé még jobban is érzem magam! Nem fáj vinni a saját szatyrunkat, hisz szebbek is, tartósabbak is erősebbek is mint a nylon. Nem fáj a kávénkat a szép bögrénkből inni, amit viszünk magunkkal, sőt jobb érzés. Nem fáj alacsonyabbra venni a lakás hőfokát, mert például egészségesebb is hűvösben aludni. Nem fáj energiatakarékos lámpákat használni, vagy leoltani a villanyokat és nem fáj nem-eldobni a szemetet sem. Rengeteg minden van, ami nagyon kis erőfeszítésbe telik, de ha sokan csináljuk, nagyon sokat jelent a Földnek.

Sorozatunkban (Apró lépések a lábnyomunk csökkentésére – mert minden lépés számít) megmutatjuk mi mindent tudtok tenni, ami tényleg nem nagy lemondás, mégis eszméletlen fontos!

Sok szervezet dolgozik ennek a „hitelből használjuk a Földet” életmódnak a megváltoztatásán.

Például a Global Footprint Network egy olyan nemzetközi fenntarthatósággal foglalkozó szervezet, amelynek célja annak elérése, hogy a Föld rendelkezésre álló keretein belül éljünk, és reagáljunk az éghajlatváltozásra. 2003 óta több mint 60 országgal, 40 várossal és 70 globális partnerrel dolgoznak azon, hogy tudományos betekintést nyújtsanak a nagyhatású politikai és gazdasági döntésekre. Egy olyan jövő teremtésén dolgoznak, ahol mindenki boldogulhat a bolygó ökológiai határain belül.

www.footprintnetwork.org

A #MoveTheDate hashtagre rákeresve pedig számos további motiváló ötletet, jó példát találhatunk ezzel kapcsolatban. Annak érdekében, hogy az Ökológiai Túllövés Napjának dátumát kitoljuk, mindannyian nagyon sok mindent tehetünk, nap mint nap!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.