Főoldal Minden másAlkotó Ültessetek búzát!

Ültessetek búzát!

Vagy zsázsát, vagy babot…

by maja

Az úgy indult, hogy az ovis kapott két szem babot az utolsó ovinapon, hogy ültessük el. Megígértük, hogy visszük, amikor újra megyünk a tavaszi szünet után.

Egyébként minden tavasszal eljön nálunk a búzacsíráztatás ideje. Én a legjobban a búzát szeretem a fentiek közül, mert a zsázsamagok túl picikék, babból pedig nem ültetünk olyan sokat. A búzaszemek éppen megfelelőek a kicsi kezekbe: szépen el tudják szórni, és ráadásul, ahogy kikel, a reggeli mellé mindig eszünk is belőle, így nemcsak megfigyelni tudjuk. Tehát dupla öröm!

Hozzávalók:

  • vatta
  • nem túl magas falú tálka
  • víz
  • búzacsíra vagy zsázsa

A tálkába tépkedjetek vattadarabokat, ezzel fedjétek be a tál alját. (Ezt nálunk már a 15 hónapos csemete is élvezte.) Majd egy másik tálba öntsd ki az ültetésre szánt búzaszemeket, ebből már a gyerkőc magának tud szedni és szórhatja egyedül. De először öntözzétek meg a vattát, úgy hogy vizes legyen mindenhol, de ne álljon rajta a víz (nagyon). Érdemes kicsi vizet locsolni, aztán belenyomkodni a vattát kézzel is, ezt szintén élvezi minden korosztály. Aztán jöhet az ültetés: a búzamagokat szórjátok bele minél sűrűbben a vizes vattába. Kész is van!

Tegyétek az ablakba, minden nap nézegessétek (akár többször is), gyorsan kicsírázik. Nagyon érdekes megfigyelni, ahogy meghasadnak a magok és kifakad belőle a gyökér, majd a szár. Mindig legyen vizes a vatta, különben kiszárad, akár délután újra meg lehet kicsit locsolni. Az alja kicsit penészedhet olykor, de ez nem baj, úgyis a tetejéről vágtok. Nagyon finom, olyan az íze, mint a snidlingnek, csak nem annyira hagymás, inkább édeskés. És rengeteg benne a vitamin!

Ti mit ültettek? Lassan itt a palántázás ideje, lakásban vagy erkélyen is megpróbálkozhattok paradicsom ültetésével, az is szuper élmény egész nyárra. Írjátok meg a tapasztalatokat, ötleteket a fórumon, ültessünk együtt!

Dezső Kinga (emmama)

Kapcsolódó cikkek