Főoldal ZöldülünkKertész leszek Erdőkert projekt, kezdeti munkálatok

Erdőkert projekt, kezdeti munkálatok

by mamadmin

A lelkesedésünk nem hagyott alább, végre van kerítés, állatok elleni védelem 80%-ban letudva. Legalábbis a vaddisznó, nyúl, őzike szintjén. Alig vártam, hogy csemetéket ültethessek, végre eljött az ideje, kedden elhoztuk a gyümölcsfa csemetéket (körte, barack, alma, cseresznye, szilva és dió) valamint a 10 millió fa jóvóltából még som és törökmogyoró cserje is került a földbe, még húsvét előtt.

A teljes „hogyleszebbőlbármi” érzésből kezd kialakulni egy kép, hogy mégis lesz ebből valami erdőkert, titkos kert egyszer. Kicsit a tervezéssel van a baj, az nem az erősségem, eléggé érzésben ültetek, Robira hagyatkozom, hol jó a napjárás, vagy csak megkérdezem a facsemetét hova szeretne kerülni. Ennyit a tudományosságról, de mégis azt érzem jó lesz.

Sokra haladtunk a tereprendezéssel is, rengeteg akác kezdeményt kivágtunk, ebben Levi fiam nagy segítségemre van a macsétájával. A gyökerek kiszedése is kemény meló volt, még nem is sikerült mindenhol, de az útból már sikeresen kiszedtük őket. Én ástam, ő levágta györkérből a törzsököt. A fiúk imádnak kardozni és vágni mindent, amit érnek, szörnyű és csodálatos egyben, mert mostmár hogy nem csak elszáradt vaddohány van, így kicsit rizikósabb. Egy körte csemete bánta eddig :(. Majdnem megsirattam, kissé mérges is voltam, hogy a fiam kinyírt egy körténket, alighogy megérkezett. Tudjátok, a „pedigelmondtam” érzés….

Segített azonban mulcsozni a kis facsemetéket, ugyanis mivel víz nincs még, mindegyik kapott egy kör elszáradt fűréteget, hogy jobban tartsa a nedvességet, ne száradjon ki lehetőleg. Körülbelül 15-20 centire a fa törzsétől kap körben mulcsot. Így néz ki:

mulcs
Mulcsozás a kis gyümölcsfacsemete körül

Mirkóval és kis barátjával pedig elhordtuk a levágott akácokat egy nagy halomba, a szép nagy egyenes ágakat gyűjtjük külön babpiramis építményhez és tipi készítéshez. Ez elég nagy meló és nem is kellemes a tüskék miatt, de a végeredmény biztató. Sajnos nem a legjobb helyre hordtuk, így lehet lesz még egy körünk… Csináltunk egy kisebb halmot is a vaddohány és a szőlő levágott hosszú nyúlványaiból, az úgynevezett nem szúrós halom, ahol kis állatkáknak biztosítunk búvóhelyet.

Halomban a levágott akác, mellette gyűjtjük a szép szál fákat a babpiramishoz és a tipi építéshez

Folytatjuk hamarosan, mert most rengeteg a teendő, szeretnénk még virágokat, nagy fát is, megyek is, szétnézek még a faiskolába… Vigyázat, függővé tesz :).

TM

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.