Főoldal ZöldülünkZero waste Könyvajánló – Levendula és ecet

Könyvajánló – Levendula és ecet

Receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

by mamadmin

Mikor megláttam a könyv megjelenéséről szóló posztot, nagyon megörültem. Számos jó könyvünk van már magyarul a hulladékmentességről, zöld irányzatokról, permakultúráról, de maga a mosás és tisztítás öko megoldásairól kevés. Ilyen szép kivitelű pedig még nem is jött szembe velem.

Munkácsi Brigitta, az írója számomra nem volt ismerős, de az interneten rákeresve hamar rájöttem, hogy igen komoly követőtáborral rendelkezik, nempazar.com blogján számos ötlettel segíti azokat, akik a nem pazarló, zero waste törekvéseket szeretnének megvalósítani életük során.

A takarítás és mosás terén nekem egy idősebb takarító néni segít, hogy a három gyerkőc és munka körforgása mellett is élhető legyen a lakásunk, és őszintén nem érti, miért csinálom ezeket a „furcsa bio” dolgaimat. Nehezen éli meg és mondhatnám, hogy gyakran morog érte, hogy nem veszek erős vegyszereket, írjam rá mindenre, hogy mi a csuda ez, mert ő ezt nem tudja, mi ez a fura kis patentos textil itt a szárítón (a női betéteim), semmit se ér ez az egész szelektív gyűjtés és még sorolhatnám. Egyedül a Sonett súrolószeremet imádja, öko ide vagy oda, ez bejött. De hogy citromsavat kell tegyen a wc-be, és mosószódával mosok, hááát.

Így aztán gondoltam egyet, ez a könyv pont jó lenne Marika néninek, meglepem vele. Majd beszámolok nektek róla. Néhány részt lehet meg is jelölök neki, ami nekem kifejezetten tetszik a könyvben.

Nagyon gyakorlati, tehát környezetbarát megoldásokat, recepteket kínál a mosásra, takarításra, fertőtlenítésre, konyhai tisztításokra, illóolajak variációkkal megfűszerezve, hogy kellemes is legyen. Néhány alapszer szükséges csupán a receptekhez, nem nehezen beszerezhetőek, mint a mosószóda, szódabikarbóna, citrom, ecet, só, szappan. Talán egyedül a bórax, aminek az árusítása nem igazán elterjedt, de a könyvet olvasgatva el is döntöttem beszerzek egy adagot, hiszen pelenka fertőtlenítésre is ez áll a receptben.

A kedvencem mégis a Wc fertőtlenítő bomba, ennél különösen várom Marika néni reakcióját 🙂 és a gyógynövényes füstölő. A fotók a könyvben varázslatosak, ritka igényes nyomdai és fotós munka. Összesen 52 receptet találtok benne, a vegyszermentes otthon minden területéről.

Fűszernövényekből illatos füstölő

Örök kérdés, hogy ez az öko irány drágább-e, és azt kell mondjuk a tisztítószerek esetében ez nem áll fenn, ezek a tisztítószerek olcsóbbak, mint a bolti szerek, így ezen sem kell aggódnunk. Az illóolajok használata az, ami jó minőségben kicsit költségesebb, de abszolút opcionális számos esetben.

Itt is igaz, ahogy a hulladékmentes háztartásban mindig, hogy nagyon sok termékre nincs is szükség, tehát első a szelektálás, valójában mire is van szükségünk. Nagyon sok háztartásban az öblítő az első, amit könnyen elengednek, és egyszerűen némi ecetet tesznek az öblítő fakkba. És nem, nem lesz a ruha ecetszagú, sőt kis illóolaj segítségével még illatos is lehet. Próbáljátok ki, kis lépésekben könnyebb és élvezetesebb.

Forgassátok sok örömmel ezt a hasznos könyvet, ajánljuk szeretettel!

Óvd a Földet – egy van belőle!

A könyvet természetesen felvettük a mamami könyvtárába, így a Mamami boltjában is megrendelhetitek!

tm

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.