Főoldal Szül(et)ésBabakelengye A gyapjú dícsérete

A gyapjú dícsérete

by mamadmin

Reneszánszát éli a gyapjú, mint alapanyag a babaápolásban és babatextíliákban is. Ma már a komolyabban ezzel foglalkozó üzletekben nem a szúrós gyapjú kerül a babapolcokra, hanem a legfinomabb, puha érintést várhatjuk a merino gyapjú termékektől.  Gyapjú ruházat, gyapjú hálózsákok, gyapjú takarók és még sok finom gyapjú holmi. 

A gyapjú természetes anyag, lebomlási ideje nagyon rövid, míg a műszálak sajnos többszáz év alatt bomlanak le. Megújuló alapanyag forrás, így teljesen környezetbarát, amennyiben a feldolgozó üzem is a megfelelő körülmények között dolgozik. Nem nyeli el a port, mint sok más anyag, nagy előnye a magasfokú UV-védelem.

Kezelésétől tartanak sokan, és valóban, a gyapjú igen kényes ruhadarab tud lenni, viszont a kezelésben megmutatkozó hátrányaiért sokszorosan kárpótolhatnak minket a jó tulajdonságai. Alapvetően a legtökéletesebb alapanyag, ha babákról van szó. Selyemmel keverve még különlegesebb anyagot kapunk.

A legkevésbé ismert, hogy gyapjúból remek pelenkakülsők készülnek, amelyek vízhatlanok a lanolintartalmuk miatt (mosáskor újralanolinozva őket). Egy pamut pelenkára egyszerűen ráhúzható kis gyapjú pelenkanadrág távol tartja a nedvességet. De a natúr, természetes gyapjút gyógy-gyapjúként is használják a pelenkába, ha piros a popsi a pelenkakiütéstől. A gyapjú pelenkákról szóló cikkünkben részletesen is olvashattok a pelenkákról.

Jobban alszanak a babák merinó gyapjúban?

A Sydney Egyetem kutatása szerint a babák alvása hosszabb, mélyebb, könnyebb lecsendesedéssel és kevesebb felsírással jár, súlyuk is jobban nő, ha a hőháztartásuk szabályozva van alvás közben. Nagyon érdekes!

Amiért ez „Gyapjú tanulmány” a szülőket érdekelheti: Hőmérséklet szabályozás – azaz nekünk szülőknek nem kell aggódnunk azon, hogy a baba fázik, vagy túlmelegszik, ha gyapjú takaró vagy hálózsák van rajta. A kisbabák (is) jobban alszanak, ha a hőmérsékletük egyenletes. A merinó gyapjú természetből adódó tulajdonságai pedig pontosan ebben segítenek a testnek, hogy megtartsa egyensúlyát a hő és a nedvesség tekintetében. A tanulmányok kimutatták, hogy a természetes gyapjúból készült hálózsákok jobbak a baba kényelmét és  egészségét tekintve, mint a szintetikus anyagú hálózsákok.  

A merinó párafelvevő képessége nyolcvanszor magasabb, mint például egy szintetikus poliészter, vagy polár anyagé. Más szóval a baba nem izzad be a hálózsákba. Légáteresztő képessége alacsonyabb, azaz megakadályozza, hogy a testet körülvevő meleg levegő elvesszen, így a baba kevésbé fázik. Ez a kombinált hatás az, ami melegen tart és megakadályozza az izzadást.

Számunkra, szülők számára ez annyit jelent, hogy ha tudatosan vásárolunk hálózsákot, tudnunk kell, hogy a piacon levő számos szintetikus anyagból készült cuki hálózsák nem biztos, hogy a legjobb választás. Inkább kerüljük ezeket az anyagokat. 

Válassz biopamutot, vagy merino gyapjút a kisbabádnak!

Bio gyapjú (kbT) és selyem keveréke – egy különleges anyagkombináció

Ma már kapható itthon is és egyre népszerűbb az alsóruházat és a babaruházat háza táján a gyapjú-selyem anyag kombináció is, egy igazán nemes alapanyag a bőrünkhöz közel levő ruhadarabok esetében.

Esetünkben nézzük meg miért is előnyös a babáknak ez az anyagkeverék: Nem csupán eszméletlen kellemes érzés a bőrön, de egyedülálló tulajdonságai is vannak e két anyag kombinációjának. A gyapjú lélegző, azaz nagyon jól szellőző és nedvesség-szabályozó anyag, természetesen bio állattartásból, így garantálja a kényelmes viseletet. A luxus selyem pedig bőrnyugtató hatású és nagy puhaságot, selymes érzetet ad a bőrnek. Csodálatos puhasága miatt alkalmas allergiára hajlamos babáknak, vagy ha a bőr valamilyen irritációval küzd.

A gyapjú/selyem tehát minden évszakban egy élvezet.  A gyapjú melegen tart és a hőmérséklet szabályozó tulajdonsága miatt kellemes hőérzetet biztosít. A selyem adja az anyagnak a puha simaságát és kellemes hűvös érzetét.

Vannak azonban neurodermatitisszel küzdő emberek, akik érzékenyen reagálnak a tiszta gyapjúra, nekik is csodálatos megoldás a gyapjú és selyem keveréke. Maga az anyag egy nagyon könnyed anyag, szellős érzetű, így nyáron a melegben is ideális. Magyarországon a Popolini gyárt eszméletlen jó minőségű gyapjú-selyem bodykat, felsőket és még hosszú alsókat is. A selyemről még pelenka témában is írunk, szárazon tartó betét és piros popsi, pelenkakiütés esetén is használjuk.

Minőségi puha gyapjú termékek: Disana, Popolini

Képtalálatok a következőre: iobio wolle seide

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.