Főoldal Minden másEgyszerű élet Szivárvány építő fajáték I. – Egy kis színtan

Szivárvány építő fajáték I. – Egy kis színtan

by mamadmin

A legnépszerűbb és legsokoldalúbb játékunk a Grimm’s szivárvány építő, azonban sokszor felmerül a kérdés: miért, mi a titka? Ennek ásunk egy kicsit a mélyére ebben a sorozatban, itt szeretnénk mesélni nektek a színeiről, a hátteréről, a történetéről, a használatáról és a sok érdekességről, ami ezeket a szivárványokat ilyen különleges játékokká teszi.

Az tiszta sor, hogy a szivárvány építőből fantasztikus építményeket lehet alkotni, néha a gravitációt meghazudtoló kivitelben. A legmagasabb szintet képviselő és talán az első ilyen játék, a Grimms szivárvány építő a nyiltvégű játékok etalonja.

Az eredeti Grimm’s nagy és a kisebb szivárványok természetesen színeikben is a szivárványt idézik. De mit is szimbolizálnak a színek, hogyan hatnak ránk, miért pont a szivárvány színei… Egy kis színtannal kezdjük szivárvány sorozatunkat.

Megannyi tudós és gyógyító kutatta a színek világát. Még ha nem is tudjuk ezekre a kérdésekre a pontos választ, a színek akkor is segítenek nekünk és gyógyítóan hatnak gyermekeinkre és ránk is játék közben.

A teljesség igénye nélkül néhány érdekesség a szivárvány színeiről:

A szivárvány már önmagában is egy szimbólumrendszer. Találkozatunk vele Atlantisz titkos feljegyzéseiben, egyiptomi szertartásokon, bibliai történetekben, Isten és az ember szövetségének jelképeként. De ha megfigyeljük, az emberi csakrarendszer színei is ugyanabban a sorrendben követik egymást, mint a természetben megtalálható szivárvány. Vajon mindez véletlen lenne csupán?

Johann Wolfgang von Goethe 1810-ben alkotta meg a színkört, amely három illetve hat színből állt, s ma is a modern színes képtechika alapját képezi. Azt is vizsgálta, hogy milyen hatással vannak a színek az emberre.

A német költőóriás azt vallotta, hogy az ember és a természet szerves egységet képeznek, és ezt az egységet az emberi elme képes megismerni. Több évtizeden keresztül kutatta a színek világát, színrendszerének polaritásos elmélete a színek lélektani és esztétikai rendszerezéséhez szilárd, tudományos alapot biztosított.

A Goethe alapszínek a sárga, a kék és a bíbor.

A sárga a legfényesebb és a legtisztább szín. A meleg sárga poláris ellentéte a hideg kék. A bíbor pedig a közbülső szín, amely a negatív és pozitív oldalhoz egyaránt tartozik.

Másodlagos színek a zöld, ibolya, vörös. A színkörben ezek az elsődleges színek között helyezkednek el.

Goethe színkörében a teljességet azok a színek adják, amelyek egymáshoz képest 180 fokra helyezkednek el. Ezek részben egyeznek a kiegészítő színekkel. Goethe teljességet adó színpárjai a sárga-ibolya, bíbor-zöld és a kék-vörös.

Goethe sok versében is megjelenik a szivárvány

“Szivárvány a szép költemény
Nem kél, csak felhők hátterén.
A költő víg vagy szomorú,
De eleme a mélabú.”

Rudolf Steiner (a Waldorf pedagógia megalkotója) is behatóan foglalkozott Goethe Színtanával, s többször beszélt előadásaiban a szivárványról.  

Az ő munkásságán alapuló Waldorf iskolák működésében most is fontos szerepet kapnak a színek hatásai a különböző életkorokban. Például a tanteremben a falak színe is fontos szerepet kap, életkoronként más-más minőségben.

A vörös szimbolizálja a földet a talpunk alatt, a kék az eget a fejünk felett, a kettő között pedig ott a sárga, ami a tudatosság fényével beragyogja az egész világot. 

A szivárvány, ahogyan az ember is, olyan mint egy híd, amely összeköti az eget és a földet, az isteni-szellemi világot és a földi-fizikai világot.

Kép forrása Apfelbaeckchen.net

A színek tehát hatással vannak a kedélyállapotunkra, az élettani folyamatainkra és az idegrendszerünkre. Szemünk a színek felfogásakor a totalitásra, azaz a teljességre, egyensúlyra törekszik. Megköveteli a látott szín kiegészítő színét, ez a totalitás pedig harmóniát jelent a szemnek, a léleknek.

A Grimm’s szivárvány alap színeiben követi ezt az egyensúlyteremtési színelméletet, szemet gyönyörködtető a felnőtteknek is, valamint megfigyelhető az is, hogy gyakran nem a gyerekszobában, hanem a nappaliban kerülnek a polcra ezek a játékok. Jó rájuk nézni, megnyugtató és érdekes harmóniát sugároznak, ez bizony a színeinek is köszönhető.

Ezek alapján érthetővé válik a tapasztalat, hogy a gyermekek számára is egyfajta nyugalmat, kiegyensúlyozottságot hoz a szivárvánnyal való játék, hozzájárul harmónikus fejlődésükhöz, és emlékeztet arra az egyetemes igazságra, hogy

ahogy fent az égen, úgy lent a földön, ahogy kint a nagyvilágban, úgy bennünk is ott ragyog a szivárvány minden árnyalata arra várva, hogy felfedezzük őket.

Ebbõl a varázslatból vihetünk egy kis szeletet otthonunkba a Grimm's szivárványokkal

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.