Főoldal Szül(et)ésOtthonszülés MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – BÉRES EDINA

MAMAMI PODCAST – BÁBASTAFÉTA – BÉRES EDINA

by dalma

Béres Edina, független bába sokáig Geréb Ágnes mellett dolgozott, több év “civil” foglalkozás után végül diplomás szülésznő, majd bába lett. A család után a legfontosabb dolog az életében a bábaság. Béres Edinával Somló-Bakos Dalma beszélgetett.

  • Vallja: az dolgozik bábaként, aki nem tud nem bába lenni. „Volt négy nagyon jó szülésem, és szeretnék minél több nőt hozzásegíteni ahhoz, hogy nagyon jó szülésélményük legyen. Nagyon igyekszem mindenkinek a saját útján segíteni abban, amiben kéri” – mondja.
  • A szüléskísérés mindig is jelen volt az életében, de mielőtt végzett szülésznő lett, iskolában is dolgozott, illetve 17 évig dolgozott Ferihegyen. “Már ott, azokban az években is más világból jövőket fogadtam” – hasonlítja össze érdekes analógiával azokat az éveket a bábasággal.
  • Fontosnak tartja, hogy alázattal forduljon afelé a nő felé, aki éppen egy új életet hoz a világra.
  • Az intézményen kívüli szülést szabályozó rendelet alapján szolgáltatóként kellett elkezdeniük dolgozni valamilyen cégformában, így bekerült a pénz is a szülések közelébe, “ami sokunk számára nehezen emészthető dolog volt, hiszen nem ebből jöttünk, nem ezt hoztuk.” Azt mondja, nehéz forintosítani ezt a fajta szolgálatot, egy cégnek viszont vannak fenntartási költségei. Azonban aki szolgáltatást keres, az nála “rossz helyen kopogtat”. Ő szolgálatot nyújt, szerinte aki biztos dolgokat tud ígérni bizonyos pénzért cserébe, az valótlant állít, a szülés körül nem lehet fix dolgot ígérni.
  • Egy-egy ügy kapcsán többször is volt bíróságon, amelyek lelkileg nagyon megviselték.
  • Az otthonszüléssel kapcsolatban szerinte inkább azok reagálnak “rosszul”, akiknek kevés információ áll a rendelkezésükre, ám a tévhiteket tényekkel könnyű eloszlatni. 
  • A várandós nőknek a személyre szabott gondoskodásra, a figyelemre hatalmas szükségük van, éppen ezért nem is tud elvállalni minden kismamát, aki hozzá fordul.
  • Azok közül, akik az otthonszülést választják, majd mégis kórházba kell menniük, elenyésző nőhöz kell mentőt hívni, a többségüknek kifáradás miatt kell végül kórházba menni, őket autóval szokták elvinni. Bábaként mindenképp bekísérik az anyákat az intézménybe, ahol azonban nem mindig fogadják őket kitörő örömmel. “Az otthonszülést kísérő bába a mai magyar rendszerben sajnos nem képes arra, hogy hidat képezzen az otthonszülés és a kórházi szülés között” – fogalmaz. “A jelenlétünk a legtöbb helyen vörös posztó” – teszi hozzá. 
  • Bár ritkán kerül szóba, a szülés, születés körül nem csupán megható pillanatokat lehet átélni, hanem vicceseket is – Edina a podcastben elmondja, hogyan tréfálta őt meg egy nehezen nyíló kertkapu, de arról is beszél, hogy egyszer szüléskísérés közben milyen állat nyalogatta a talpát.
  • A 2021 decemberében megjelent, Maga ki?! című könyvéről is beszélgettünk, amivel kapcsolatban rengeteg pozitív üzenetet kapott, 99%-ban nőktől.

Előző Bábastafétánkban Vass Gabriellával beszélgettünk, ezt ide kattintva tudod meghallgatni.

Anyastaféta Béres Edinával

Otthonszülést kísérő bábák

Kapcsolódó cikkek