Főoldal ZöldülünkHáztartás Mosható pelenka és az energiaárak

Mosható pelenka és az energiaárak

Mennyibe is kerül a pelenka mosása, szárítása? Kiszámoltuk!

by mamadmin

Természetesen erről sok kérdést kapunk az utóbbi hónapokban, hogyan maradjunk gazdaságosak és energiatakarékosak a mosható pelust használva. Kiszámoljuk, megmutatjuk mennyibe is kerül a mosás-szárítás a pelenka tekintetében.

Mosható pelenka mosás költségek részletezve:

Egy teljes textilpelenka készlet, amely elegendő a babának egész napos és éjjeli használatra, 3 naponta mosva, havi kb. 10 mosást jelent. Egy átlagos mosógép vízfogyasztása 45 liter (5kg dob). Ez még csökkenthető speciális programok segítségével akár 36 literre is. A mosógép energiafogyasztása: 0,5-1 kWh. (EU D energiaosztályú mosógép).

A vízdíj csatornadíjjal együtt átlagosan 0,6 ft/l (területenként változhat).

Az áram az Eon honlapján megadott információk szerint: 1 kWh 35 Ft.

A rezsi tekintetében a szárítógép használata jelenti a legnagyobb fogyasztást, de itt az áramfelvétel jelentősen eltér a programok esetében és a szárítás időtartama miatt. Kb. 3-4 kWh fogyasztással számolhatunk a szárítógépek esetében.

Mosószer: Itt egy saját példával számolok, de mindenki kiszámolhatja a saját használatú verzióját. Cleaneco univerzális mosógél, kb. 30 mosásra elegendő a másfél literes változata, azzal számoltunk. kb. 90 forintra jön ki egy mosás. Ennél sokkal olcsóbb verziók is vannak, de mi itt egy minőségi mosószerrel számoltunk Lehet használni még hozzá pelenkafertőtlenítőt, ami plusz 60 forintot jelent még, ha minden mosásnál használjuk.

Havi mosható pelenka mosási költségünk így alakul:

Áram: 35 Ft (1 kWh) x 10 mosás = 350 Ft

Vízdíj: 0,6 Ft/l x 45 liter= 27 Ft x 10 mosás = 270 Ft

Mosószer: 90 Ft x 10 mosás = 900 Ft

1520 Ft, éves szinten: 18240 Ft költséget jelent a mosás

Szárítógép használata: +900-1000 ft / hó

Ez a szobatisztaság eléréséig 60.000 ft körül fog mozogni a mosás költsége. Ma a szobatisztaság elérésének átlag életkora 28 hónap, de ez az idő egyre inkább kitolódik. Lásd szobatisztulásról szóló cikkünket ITT.

Pelenkázás költségei szempontjából egyértelműen nyer a mosható pelenka, még a mosási költségeket hozzáadva is, ezt már sokszor kiszámoltuk. A mosási költségeket kiszámolva tehát jelenleg havi 1500-2000 forinttal kell számolni. (2022.10.hó)

Még ha az áram árak emelkedése nem is jelent óriási különbséget a mosipelusnál az eddigiekhez képest, viszont mégis fontos, hogy mivel tudunk spórolni a mosható pelenka használata során.

  • Ha lehet inkább napon szárítsd a pelenkát, ezzel nem csak áramot spórolsz meg, de a pelenkák élettartamát is növeled. Télen is ki lehet teregetni, ha van terasz vagy kert.
  • Csak időnként mosd magas hőfokon a pelenkákat, szintén hosszabb élettartam is az eredménye. Többnyire elegendő a 40 fokos mosás
  • Használj energiatakarékos és víztakarékos mosógépet és szárítót
  • A külsőket gyakran kézzel is elegendő kimosni
  • Szárítógép használata esetén (külsőket nem lehet!) válassz energiatakarékos programot
  • Gyapjú használata előnyös mosás szempontjából (erről Cikkünk)

Gyakran éri a textil pelust használókat az a vád, hogy a víz és áram fogyasztással ugyanolyan környezetszennyező a mosipelus használat, mint az eldobható. Ám ez az érv nem állja meg a helyét, mert az eldobható pelenkák gyártása során óriási víz és áramfogyasztással készülnek a pelusok.

Csináld egyszerűen, józan ésszel és ne pazarolj. Használd a nap erejét, a szelet és természetes mosószereket!

Fontos, hogy ne csak a költségek miatt takarékoskodjunk az árammal, vízzel, minden erőforrásunkkal. Számomra ha meg tudom fizetni is mindezeket, olyan jó érzés, ha nem pazarolom ezeket a kincseket. Hagyjunk a gyermeikeinknek is!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.