Főoldal ZöldülünkKertész leszek LEVENDULA FOREVER

LEVENDULA FOREVER

5+1 egyszerű tipp a levendula otthoni felhasználására

by maja

Benne vagyunk a levendula szezon sűrűjében. Akinek van otthon akár csak egy kisebb bokor is, már javában gyönyörködhet ennek a csoda növénykének az illatában és színében egyaránt. A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom, fűszeres illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Egyszerre nyugtat és harmonizál. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. Elődeink hozzánk hasonlóan többféleképpen használták, hasznosították: testre kenték, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. A szépségápolás mellett, évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szert.

De ha a fentieket nem is vesszük figyelembe, már az harmonizáló hatással bír, ha megdörzsöljük a levendula virágait, leveleit és hosszan beszívjuk a kezünkön maradt finom illatot. Mi a gyerekekkel minden nap, ahogy elmegyünk a kis levendulabokrocskáink mellett, megdörzsölgetjük a levélkéket. Ez az első élmény, ami fogad minket, amikor hazaérünk.

A csoda látványt nyújtó levenduláinkat, ami több héten keresztül bódított nem csak minket, hanem a méheket is, lassan elkezdtük szüretelni. Nem volt nehéz dolgom, a két kisfiam is segített a maguk módján. Ők voltak a lovagok, a metszőolló a kard és a levendula jobb híján az ellenség. Miután jó részét levágtuk a növénykéknek, elkezdősött az „alkotás”.

Nálunk készült

  • Illatpárnák: Ehhez meg kellett várni, amíg megszárad a levendula. Csodálatos délután volt, amíg a barátnőmmel nekiültünk és beszélgetés közben lemorzsoltuk a virágszemeket a szárról. Még a mondatoknak is illata volt. Mindennek. Anyósom készítette kis zsákokba töltöttük a levendulát, ami azóta ott illatozik a párnák alatt és természetesen a szekrényekbe. Jutott egy zsákocskával a Mamamibolt gyapjú Klippan takaróihoz is.
  • Mézbe levendula: ez sem volt nagy boszorkányság. Kell hozzá egy üveg méz (mi kedvenc helyünkről, a Bodzás Tavi Méhészettől vettünk pár üveggel), melegítsük fel egy marék levendulával, majd hagyjuk egyszerre kihűlni. Igazi ízkavalkád teába keverve (is).
  • Levendulaszörp: A legnagyobb elismerést ez a mű aratta. Nagyon finom lett. Két liter vízbe tegyünk két kilogramm cukrot, majd forraljuk fel. Tegyünk bele egy nagy csokor levendulát és hagyjuk állni tizenkét órát. Ezt követően szűrjük le és tisztára mosott üvegekbe töltsük. Dunsztban engedjük kihűlni.
  • Fájdalomcsillapításra: Tegyünk egy marék levendulát két és fél deciliter jó minőségű olivaolajba, majd hagyjuk pár napig érni a keverékünket. Majd szűrjük le és tegyük kisebb üvegekbe. Fájdalomcsillapítasra, csípésekre használható gyógyír.
  • Fürdősó: Könnyű elkészíteni és többszörösen megtérül a befektetett idő (már ha fel tudjuk használni valaha a gyerekek mellett :-)). Vegyünk himalája sót vagy parajdi sót. Fogjunk egy szép üveget és kezdjük egy rétegesen elrendezni a hozzávalókat. Egy sor só, egy sor levendula. A végén csöppintsünk bele tizenöt csepp levendulaolajat. Dekorációként is használható, amíg el nem fogy. 🙂

+ 1 ötlet

A kedvencünk a virávíz lett. Ehhez nincs szükség másra, mint egy kotyogós kávéfőzőre és morzsolt levendulavirágra. Mindent úgy teszünk, mintha kávét főznénk, csak kávé helyett levendulával töltjük meg a filtert. Kis lángon hagyjuk, hogy „lefőjjön” a levendula virágvíz. Majd pumpás üvegcsékbe töltjük. Már elkészítés közben is bódító illat lesz a konyhába, később pedig testpermetként is kísérhet minket a finom, aromás illat.

Tea percek

Nyugalom: 3-4 teáskanál szárított levendula leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.


Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10
percig lefödve, majd szűrjük le. Az esti órákban, lefekvés előtt igyunk belőle, egy-két csészével.

!KÖNYVAJÁNLÓ! Nagyon hasznos könyv a gyógynövényekről, hiszen évezdrek óta használatos gyógyító hatásuk elvitathatatlan.  A Növényi antibiotikumok című könyv a jól bevált gyógynövények hatóerejével foglalkozik, valamint azzal, hogy hogyan kezelhetők az enyhébb fertőzések a növények segítségével, mellékhatások nélkül. A növényi hatóanyagok gyengéd védelmet és ápolást biztosítanak az emberi szervezetnek, ebben a könyvben mindezek jótékony hatásairól olvashatunk.  Otthoni alapkönyvtárunk része. A könyvet itt is eléred.
Kapcsolódó cikkek