Főoldal Szül(et)ésBabakelengye TOP 10 – Babatakaró lista

TOP 10 – Babatakaró lista

by mamadmin

Csontos Lea - Marcipánfoto

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy rajongunk a szebbnél szebb takarókért, azon belül pedig különösen a babatakarókért. Azon felül, hogy cukik, tulajdonképpen egy tipikus emléktárgyunk is. Emellett persze elengedhetetlen kellék a babakelengyében. Összeállítottuk a babatakaró 10-es listánkat!

Azon kívül, hogy melegen tartják, körbeölelik kisbabáinkat, gyermekeinket, több funkciót is ellátnak: vannak újszülött fogadó takarók, útközben használós, éjszakára valók, nyunyókák, amit alváshoz, megnyugtatáshoz szeretnek ölelgetni, de vannak a pólyázásra is alkalmas úgynevezett swaddle takarók is.

Sokféle stílus és anyag közül választhatunk, határt csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat. Átgondoltuk, mit érdemes figyelembe venni a babatakaró vagy babapléd vásárlásakor, hogy a számotokra tökéletes kerülhessen a babaágyba.

Milyen anyagból legyen a babatakaró?

A babák érzékeny bőre miatt válassz vegyszermentes, lehetőleg ökotex vagy bio minősítésű anyagból készült babaplédet, mivel ezeknél minimális a bőrirritáció esélye. A műszálas takarókba beleizzad a baba és az izzadsággal a bőrén keresztül felszívódhatnak a ruhájában, vagy a takaróban lévő vegyszerek, mérgező kemikáliák. Ha ajándékba viszed a takarót, erre különösképp figyelj, sose tudni mire allergiás a baba.

Az újszülötteknél és a csecsemőknél a hőszabályzás még fejletlen, ezért olyan anyagot keressünk, amely lélegzik, így nem izzad bele a baba, engedi a levegő áramlását. Ilyen anyagok például:

  • pamut (lehetőleg biopamut vagy ökotex minősítésű)
  • bambusz rayon
  • géz jellegű
  • gyapjú (lehetőleg bio)

Mire figyeljünk babapléd választásakor?

Vásárláskor tarts néhány szempontot szem előtt:

  • Légáteresztő, jól szellőző anyag. A babatakaróknál hogy állapítod meg? Nem is annyira nehéz. Tartsd a takarót egy ventillátor elé, és ha érzed a levegő áramlását, akkor ideális lehet melegebb szobába is. De alapvetően a fenti anyagösszetételek légáteresztőek.
  • Anyagösszetétel. Gondold át, hogy milyen éghajlaton éltek, milyen a szoba hőmérséklet, kint, bent, télen vagy nyáron használjátok elsősorban. Általában van téli, átmeneti és nyári könnyű takarója is a babának.
  • Biztonság. Kerüld az olyan babatakarókat, amin lóg valami, gombok, gumik bármi kiálló van rajta. Minden, ami potenciálisan leeshet, leszakadhat, fulladásveszélyt jelenthet.
  • Méret és vastagság. A babatakarók mérete ma már elég széles skálán mozog, a fogadó kistakaró mérete 80×80, vagy 60×90 cm között mozog, de találunk nagyobb vastagabb kivitelű babaplédeket is. A különböző célokra használt takarók különböző méretűek, egy ölelős nyunyóka takaró kisebb, míg egy babapléd 60x95cm általában. A pólyázásra szánt gézes anyagból készült „takarók” 100×100 és 120×120 cm méretűek általában.
  • Stílus. Ez természetesen tőled függ. Gondold át mi illik legjobban hozzátok, a baba többi kis holmijához. Inkább semleges színt szeretnél vagy a lakás színeihez igazítanád, esetleg a babakocsihoz, hordozóhoz, netán az baba nevéhez.

Egy biztos, a babatakaró szimbolikus, én még jóleső érzéssel látom édesanyámnál az én egykori babaplédemet, egy vastag gyapjú, anyagában mintás örök darabot.

És akkor lássuk a listát:

Legjobb gyapjú babatakaró: Disana gyapjú kötött babatakaró

Hát egy álom ennek a takarónak a könnyűsége, szinte felhőszerű érzet mégis oly meleg és puha. A gyapjú, mint minden Disana terméknél a legfinomabb, abszolút nem szúrós, a bőrön finom érintésű igazi első takaró. Bio minősítésű, tehát semmi káros anyagot nem tartalmaz. Babakocsiba, otthonra vagy ajándékba újszülött érkezésekor egyaránt klassz választás.

Disana gyapjú könnyű takaró, mégis meleg
Legjobb mindenes babatakaró: Klippan vékony, puha biopamut babatakaró

Igazi fogadó takaró, újszülöttet pihe-puhán belecsomagolhatjuk az első perctől. Természetes biopamut, úgynevezett kefével puhított felületű vagy szálcsiszoltnak is hívják, (tapintása extra puha ezáltal) anyaga kellemesen vékony ahhoz, hogy akár pólyás jelleggel is betakarjuk a babát.

Legjobb tetra anyagból készült babatakaró: Xkko bambusz muszlin swaddle takaró

No ha igazán könnyű nyári, tengerparton is betakarós, gyerek alá tevős, újszülöttnél pólyázásra is alkalmas kifogóra gondolunk, ez a Xkko 120×120 cm muszlin anyagból készült gyönyörűség lesz a befutó. Kapható egyszínű és mintás változatban is.

xkko muszlin takaró 120x120cm
Legjobb ár-érték arányú babatakaró: Disana Molton kistakaró

Natúr szín, teljesen természetes anyagösszetétel (100% biopamut) és kellemes vékony, puha babatakaró, amit ágyra a baba alá is tehetsz, hogy jó puhán feküdjön. Fogadó takarónak is nagyon népszerű. Alap babakelengye része, mindenkinek, aki a minőséget és a természetességet. Létezik a Disananál vízhatlan Molton is, ami ágybetétként funkcionál, a babák alá tesszük pelenkázáskor, vagy éjszakára.

Legjobb állatos takaró: Klippan Buddies babaplédek

Nos, itt nehéz volt a választás, mert kedvencünk több színben is jelölte magát, s mivel döntésképtelenek voltunk ez ügyben, megmutatjuk mind. Biopamut svéd dizájn, Klippan a neve, mint annak a bizonyos kanapénak, ez az igazi babapléd, amit anyaként elteszel még az unokáknak is. Puha, vastag, tartós és tündéri mintákkal érkezik.

Legjobb babyplüss babatakaró: Sophie la girafe Minky takaró

Babyplüss, azaz simogatós takaró az egyik oldalon, kellemes pamut a másikon. Klasszik szürke, mérete 90×70 cm, újszülött ajándéknak biztos befutó lehet, mert egy Sophie zsiráf rágókát is kap hozzá a vásárló.

Sophie zsiráf – a baba első játéka jár emellé a takaró mellé
Legjobb újrahasznosított babatakaró: Klippan Wave gyapjú babatakaró

Itt a nyertes egyértelműen a Klippan legújabb gyapjú babatakarója, a Wave, aminek 50 %-a újrahasznosított gyapjúból készült.

Legjobb zero waste babatakaró: Klippan Miami babapléd

Itt ismét a svéd Klippan gyártó jött ki nyertesnek, Miami takaróját megmaradt fonalakból szövik, időtálló, szép kivitelben. Babaméret: 65×90 cm vastagabb chenille biopamut, létezik felnőtt méretben is.

„Legjobb lenne ajándékba kapnunk” babatakaró: Disana merino gyapjú babatakaró

Kötött finom vékony gyapjú babatakaró, legújabb dizájn több színben elérhető, egyszerűen gyönyörű. Babakocsiba, otthonra egyaránt használhatjátok.

Legjobb itthon készült babatakaró: Popolini biopamut babatakaró

Egyszerűségében rejlik a szépsége. Tudtátok, hogy a Popolini itthon, Magyarországon gyártja termékeit? A Popolini öko termékei több, mint tíz éve itthon készülnek. A vállalat prioritása az ökológiai szemlélet, természetes anyagok használata és a letisztult, natúr dizájn alkalmazása.

+1 Legjobb nyunyóka, alvós takaró, barát, vigasztaló és még sok minden más: HUG

Legtöbb gyereknek van, és nélkülözhetetlen társ, megy vele a bölcsibe, oviba, utazásokra, és ha elvész, baj van. Ismeritek ezt a fajtát? Mi is 🙂 Nagy segítség az első elszakadásnál, mert képes a gyerkőcöt megvigasztalni, amikor nincs ott anya-apa. Ezek az alvós rongyik erősítik az öngyógyító folyamatokat, „fogják a gyerek kezét az önállósághoz vezető úton”. Itt a számunkra legkedvesebb, már önmagában a neve is: Hug

Jó válogatást, ez a legjobb része a babakelengye válogatásnak! Ne feledjétek: A jó takaró elkísér egy életen át!

Teljes takaróválaszték a Mamami boltjában: ITT

Kapcsolódó cikkek