Főoldal Baba a házbanPelenkázás Mosható úszópelenka – valóban megéri?

Mosható úszópelenka – valóban megéri?

by maja

Fotó: VIMSE

Nyakunkon a nyár, indul a strandszezon! A babák és totyogók imádnak a vízben hűsölni. Ha lehet, pucéran. De ha nem lehet – például egy strandon – legegyszerűbbnek tűnik besétálni egy drogériába eldobható úszópelenkáért. Vagy dönthetünk másképp is…

Sem az eldobható, sem a mosható pelenka nem tartja bent a pisit. Gondoljunk csak bele, ha nem így lenne, a nedvszívó réteg pillanatok alatt megtelne vízzel, és kisbabánk úgy festene, mintha egy felfújt lufi lenne a feneke körül! Az úszópelenkákban éppen ezért nincs nedvszívó réteg. Alapvetően arra hivatottak, hogy a nagydolgokat bent tartsák.

Kényelmes

Az úszópelenkák szellőző, jó minőségű, bőrbarát anyagból készülnek, így a babák bőre nem a műanyaggal érintkezik egész nap. Ezáltal komfortosabb viselni, mint az eldobható verziót.

Gazdaságos

A mosható úszópelenka soha nem fogy el. Nem kell minden nyaraláskor vagy strandoláskor újabb adagot vásárolni, így pénzt és időt takaríthatunk meg. Mosása pár percet vesz igénybe, és a napon megszáríthatva rövid idő múlva újra használható. Amikor pedig gyermekünk kinőtte tovább örökíthető testvéreknek, unokatestvéreknek.

Környezetkímélő

A veszélyes hulladékok 30%-át az eldobható pelenkák teszik ki. Ha mosható úszópelenkát használunk, akkor viszont máris tettünk valamit a környezetünkért, jóval kevesebb szemetet termelünk, és gyermekeinknek is jó példát mutathatunk már az első pillanatoktól.

Talán az egyetlen kellemetlen velejárója, hogy mosni kell, de ez pár perces művelet és a napon megszáradva máris használhatjuk a következő úszásnál.

Mosható úszópelusok közelebbről:

Az úszópelusok alapvetően egy vízálló külső rétegből és egy gyorsan száradó hálós vagy polár belső rétegből állnak. Két népszerű fazon van, a kisnadrág forma és az úszóbugyi. Mindkettő megvásárolható különböző méretekben, így könnyen kiválaszthatjuk a babánk számára legmegfelelőbbet.

A kisnadrág fazonnál, mint például a POP-IN, a combnál és a derékrésznél egy biztonsági vízzáró varrás található, így biztosan minden a pelenkában marad, aminek ott a helye. Ez egy úgynevezett egyméretes, nem állítható fazon. A pocakban és combban erős babáknál érdemes felpróbálni a kiválasztott méretet, nehogy túl szoros legyen. Kapható hozzá egy biztonsági betét is. Enélkül is maximálisan megbízható, de – babaúszásnál például – plusz biztonságérzetet adhat.

Pop-in mosható úszónadrág

A mosható úszóbugyi is különböző méretekben kapható. Ezek a típusok, mint például az IMSEVIMSE állíthatóak is. Vannak babaúszások, ahol az eldobható úszópelenkára húzzák rá, hogy biztos legyen a védelem.

ImseVimse mosható úszópelenka

Aki már használ mosható pelenkát, és van használtabb zsebes pelenkája, ezeket is bátran befoghatja, a lényeg, hogy a belseje polár legyen, hogy gyorsabban száradjon. Ekkor természetesen nem kell betét. Viszont ha nem passzol pontosan, felgyűlhet benne a víz és kis potrohos babáink lesznek. 🙂

Praktikus tanácsok:
  1. A tökéletes úszópelus kiválasztásánál fontos a babád aktuális mérete, hogy minél biztosabban zárjon combban és derékban. A jó méret megválasztásával akár két szezont is kiszolgál.
  2. A patentos vagy állítható típusokat könnyebb használni, így ha kakil a gyermekünk, könnyebben leszedhető róla.
  3. Mindig kérdés, hogy mennyi úszópelust használjunk. Alapvetően két váltás mosható úszópelenkával már jól lehet boldogulni, az egyiket a vízben, a másikat pedig a parton tudjuk ráadni a babára. A vizeset gyorsan elöblítjük, és a következő fürdőzésig meg is szárad a napon.
  4. A kicsi babáknál a híg széklet miatt érdemes lehet a plusz úszópelenka betétet használni.
  5. Jól jöhet egy vízhatlan zsák, amibe egyszerűen csak bedobáljuk a vizes holmikat a nap végén, mikor hazaindulunk.
Jól jöhet még…
  • Vizes babák és anyukáik nagy kedvence a poncho, amivel könnyedén bebugyolálhatók a kicsik, miután kijöttek a vízből.  A bambusz vagy frottír anyagból készült poncho alatt gyorsan megszáradnak a babák.
  • Érzékenyebb bőrű gyermekeknél érdemes úszófelsőt használni. Garantáltan nem fognak leégni a kicsik.
  • Nyári napvédő sapka, ami takarja a picik nyakát, így naptól védettebben lehet a vízben pancsolni.
  • Praktikus a strandcipő, ami óv a csúszástól és karcolástól. Vízben és a parton is használható.
  • Végül a strandoló gyerekek kedvencei a POP-IN édes kis labdái, ami kicsire összehajtható, a strandon nem kell más hozzá csak egy lufi és indulhat a játék! 🙂
Pop-in úszófelső

A mosható úszópelusokról a Mamami Fórumon is olvashatsz tapasztalatokat. Klikk ide.

Majamami

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.