Főoldal Baba a házbanSzoptatás Szoptatás rossz érzések szorításában

Szoptatás rossz érzések szorításában

Szoptatás - mini infótár

by maja

A legtöbb embernek a szoptatásról általában olyan szavak jutnak eszébe, mint békés, boldog, nyugodt, meghitt. Csupa, csupa pozitív gondolat. A szoptatás alatt sokféle hormon működik együtt tökéletes összhangban, melynek köszönhetően az anyai szervezet képes megtermelni, és leadni az anyatejet. Ezek közül kettőnek, az oxytocinnak és a prolaktinnak kulcsszerepe van, és talán a szoptatás kapcsán ezekről hallunk a legtöbbet. A prolaktin a tejtermelést fokozza, az oxytocin feladata pedig a megtermelt anyatej emlőből való kiürülésének elősegítése. A fenti hatások mellett mindkét hormonnak van ellazító, nyugtató, euphorizáló hatása is.

Ritkán ugyan, de előfordulhat az, hogy a szoptatás alatt olyan negatív érzelmek kerítik hatalmába az anyát, mint a nyugtalanság, vagy a szorongás. Ezt a viszonylag újonnan felismert, a szakemberek körében is csak kevéssé ismert jelenséget diszfórikus tejleadó reflexnek, D-MER-nek (Dysphoric Milk Ejection Reflex) nevezzük. A diszfória szó elégedetlen, nyugtalan, szorongó hangulatot jelent.

D-MER jelenség

A D-MER, a tejleadóreflex előtt hírtelen jelentkező, néhány percig tartó negatív érzelem, mint egy alattomos betolakodó, megkeseríti a szoptatás örömteli, meghitt pillanatait.

A D-MER kapcsán észlelt érzelmek igen széles skálán mozognak, a súlyosságuk alapján három fő csoportot különböztetünk meg:

  • Az egészen enyhe eseteket általános negatív érzések, jellemzik, mint aggodalom, nyugtalanság, üresség, illetve erős kényszer a helyzetből való kiszállásra.
  • A középsúlyos csoportba sorolható esetekben már sokkal nyugtalanítóbb gondolatok is jelen vannak, mint a szorongás és a rettegés, de akár kényszer- és öngyilkossági gondolatai is lehetnek az anyának.
  • A legsúlyosabb esetben a fenti érzések, gondolatok mellett szinte mindig beszámolnak az édesanyák támadó és öngyilkossági gondolatokról.

Gyakran nem egyértelmű, hogy D-MER-ről van szó, hiszen egy szoptatási alkalom során többször is kiváltódhat a tejleadás, így nem csak a szoptatás elején, hanem végig nyugtalanító érzései vannak az anyának. Tovább nehezítheti a diagnózis megszületését az, hogy a tejleadás nem csak a baba szopási stimulusának hatására, hanem spontán is kiváltódhat, a baba sírása, a közeledő szoptatás, a babára való gondolás hatására is. Így nem csoda, ha első pillantásra nem kapcsolódik össze a rossz érzések áradata a szoptatással. 

A tünetek alapján nem meglepő, ha valamiféle pszichés zavarra gondolunk, azonban a háttérben nagy valószínűséggel egy élettani jelenség áll. Ahhoz, hogy prolaktin szabadulhasson fel a szopási stimulus hatására, párhuzamosan a dopamin szintnek csökkennie kell. A D-MER nagy valószínűséggel túlzott mértékű dopamin szint csökkenés következménye.

Néhány tanács a tünetek enyhítésére, megszűntetésére

A D-MER kapcsán észlelt tünetek megszüntetésére, enyhítésére a súlyosságtól függően többféle lehetőség létezik:

  • A legenyhébb esetben a jelenségről való felvilágosítás, információ átadás elégséges lehet ahhoz, hogy megszűnjenek a panaszok.
  • Mérsékelten súlyos tünetek esetén az információk megosztása mellett a figyelem elterelése, megfelelő folyadékfogyasztás, alvás, illetve a koffein, egyedüllét, stressz kerülése, és természetes gyógymódok alkalmazása javíthatja a tüneteket, három-kilenc hónapon belül.
  • A legsúlyosabb tünetek esetében a gyógyszeres terápiának is létjogosultsága van, azonban a súlyos érzelmek jelenléte miatt ezek az édesanyák nagy valószínűséggel elválasztják gyermeküket.

Számoltál a fájdalmas szoptatás, sebes emlőbimbó lehetőségével, de most olyan érzés kerített hatalmába, ami megkeseríti az örömteli szopizós pillanatokat? Ne szégyelld az érzéseidet, minél hamarabb kérd szoptatástámogatásban jártas szakember segítségét, hogy közösen, a lehető legrövidebb időn belül megtalálhassátok a mindkettőtök számára legmegfelelőbb megoldást.

Dr. Fehér Boglárka
Csecsemő- és gyermekorvos, laktációs szakember

A szoptatással kapcsolatban itt találjátok korábbi cikkeinket.

A Mamami Fórumon olvashattok és beszélgethettek a szoptatással kapcsolatban. Klikk ide.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.