Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

BLW - igény szerinti hozzátáplálás, tapasztalatok

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Varda, sajnos én is feladni készültem több hozzátápis elvemet, köztük a 'csak saját főztöt, amíg nem muszáj az üveges pl utazáskor' elvet is. De majd visszakanyarodunk még mi is a BLWhez szerintem, csak indulásnak máshogy megy. Így eléggé az elején de már némi tapasztalattal azt mondanám, hogy valahol a pépes + BLW hibridje lehet az ideális módszer, legalábbis nekünk. Most ezt szeretném megvalósítani, de még inkább a pép résznél vagyunk...
    Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
    1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

    Comment


      Kati, Varda mi is hasonlóan vagyunk. Alapvetően tetszik nekem a BLW (különösen, hogy hamar önállóan eszik a gyerek), de mi is csak a pép résznél tartunk... Mondjuk Sebestyén is szopizik, úgyhogy ráérünk lassan próbálgatni, ízlelgetni. Szerintem a lényeg, hogy akárhogy is, csak ne váljon görcsös kényszerré az etetés (vagy az etetés formája), mert azt biztos megérzik a gyerekek...
      Egyébként ha mi "előrágnánk" az ételt, ahogy őseink tették, akkor is pépeset kapnának a babák -- szóval szerintem a pépes kaja sem hülyeség. Csak gondolom nem kell túl sokáig csinálni. Szóval babafüggő...
      De vannak itt nagy tapasztalattal bíró BLW-sek, miért nem szólnak hozzá ők is?
      Sebestyén (2007. november 25.) mamija
      http://www.viruglasses.blogspot.com/
      http://davirdogdesign.blogspot.com/

      Comment


        Varda Tintalle eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Nálunk egyelőre még a pép is csak cumisüvegből megy, az igazi BLW-re még várni kell, míg jobban tud ülni majd.
        Pép cumisüvegből? Hogyan? Ezt elképzelni se tudom. Persze lehet, hogy azért, mert sose használtam üveget. Hogy van ez, hogy a tápszeres babáknak KELL már a pép, mikortól is? Ebben nem vagyok túl tájékozott, de kíváncsi vagyok, hogy mi az indok. Félre ne értsd az érdeklődésemet! Nem valami előítélet, csak puszta kíváncsiság. Tényleg érdekel, hogy mit javasolnak a tápszeres babák hozzátáplálásánál, bár lehet, hogy ez itt Off.

        Amúgy nekem a másik oldallal (szopós malacok) van egy 3fős mintán (hihi) végzett kutatásom. Szóval nyolc-kilenc hónapos koruk előtt nem mutattak túlzott érdeklődést az evés iránt. Egyáltalán. Ez mondjuk azt jelenti, hogy egy-egy kanálnyi, falatnyi le le csúszott, de értékelhető mennyiség soha. Az elsőnél még aggódtam, meg próbálkoztam, de így se kezdett előbb enni, mint a kisebbek. Én ugyan eddig nem tudtam mi az a BLW, de a gyerekeim tájékozottabbak lehetnek Valami ilyesmit valósítottak meg maguktól. Olgi előszeretettel vadászik a darabos részekre más levesében, bármijében. Összesen hat foga van, mégse gond az alma se. Annyi csupán, hogy figyelni kell rá, ott kell lenni vele és nem lehet túl sokat rakni egyszerre a tányérjára, mert akkor bizony teletömi a száját. Fuldokolni ilyenkor se szokott. A fölös mennyiséget egy idő múlva kiköpi. Azt akartam csak írni, hogy tapasztalatom szerint a szoptatott gyerkőc nem hal éhen, ha maga dönti el (kézzel ), hogy mit és mennyit akar enni. Legfeljebb nem lesz szumós. Olgi most a 13 hónapja mellé talán már eléri a 8 kilót, de persze ez se biztos. Szóval törékeny alkat, de a doktornénink szerint arányos és ez a lényeg.
        Rita,
        Dani (2002), Bori (2004) és Olgi (2007) anyuja

        Comment


          Rita! Fogalmazzunk úgy, hogy tápszeres babáknál hamarabb jön el az az idő, amikor a tápszer már nem fedezi tökéletesen a szükségleteiket. Nem alakul ugye igény szerint, mint az anyatej . Ezért fontosabb, hogy hamarabb megismerkedjenek más ízekkel is.

          Amúgy én nem erőltetem ezt Rolandnál így se, mert fejlődik rendesen anélkül is, hogy mennyiségeket enne másból. Két dolog van, ami miatt igyekszem viszonylag mennyiséget etetni vele.

          5 hónapos kortól olyan tápszert kap, amit naponta 2-3 alkalommal kéne csak adni, de ugye ötször eszik. Írt fel a dokinéni Sinlacot (Rizs- és szentjánoskenyérpehely keverék), ami Rolandnak nagyon ízlik, de ez egyrész fogja a székletet, másrészt erősebben hízlal azért, mint a tápszer. Ezt naponta elvileg egyszer kéne csak adni. Most még így is kétszer kapja, mert nem eszik meg másból eleget.

          Azért kapja cumisüvegből, mert nehezen eszik még kiskanállal, így hamarabb únja meg, minthogy elég lenne neki. Így felhigítom annyira, hogy folyékony legyen, és ezt bevágja percek alatt cumisüvegből. Miután kanalaztunk is már belőle.
          Varda

          Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

          Az igazságnak sok arca van

          Comment


            Varda Tintalle eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Azért kapja cumisüvegből, mert nehezen eszik még kiskanállal, így hamarabb únja meg, minthogy elég lenne neki. Így felhigítom annyira, hogy folyékony legyen, és ezt bevágja percek alatt cumisüvegből. Miután kanalaztunk is már belőle.
            Azért ezen most elgondolkodtam. Mert ugye az én gyerekeim is viszonylag hosszú ideig, hónapokig, tán egy fél évig is csupán egy-két kanálnyi, falatnyi bármit ettek meg. De valahogy én úgy gondoltam, hogy akkor bizonnyal elég volt nekik maradtunk ennyiben. Pont azt írod, hogy a tápszer amit kaptok jobban hizlal, akkor viszont tutira hozzájut a tápanyagokhoz, nem éhezik. A kóstolgatásban nem az a lényeg, hogy ismerkedjen az evéssel? Ha üvegből kapja, akkor szerintem - már amennyire én el tudom képzelni - nem sok köze lesz már az evéshez, meg hígítva már az íze se olyan. Nagyon sötétzölden gondolkodom? Félre ne érts, nem kötekedés, csupán hangosan gondolkodtam.
            Rita,
            Dani (2002), Bori (2004) és Olgi (2007) anyuja

            Comment


              Nem értelek félre , de nem tudom, hogy kaphat-e a tápszerből jelentősen többet, mint az előírt adag. Vagy hosszú távon a rizsből. Ezek arra épülnek, hogy a tápszer is kiegészítő és a rizs is. Ha úgy tetszik, pont azáltal kap "kevesebbet" enni, hogy hozzátáplálok. De így se képzelj jelentős mennyiségeket, így se eszik többet másból 20-30 grammnál. Szokja az ízeket.

              Ha nincs anyatej, sokminden nehezebbé válik...
              Varda

              Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

              Az igazságnak sok arca van

              Comment


                Jajj, de jó, hogy nem bántódtál meg. Tényleg sokkal nehezebb lehet így. Látod ebbe például bele se gondoltam.
                Rita,
                Dani (2002), Bori (2004) és Olgi (2007) anyuja

                Comment


                  Ma került a kezembe a 2008 februári Anyák lapja. Van benne egy cikk a hozzátáplálásról (állítólag a januári számban megjelent cikk folytatása ez, abban a BLW előnyeit ecsetelték), pontosabban a BLW elleni érvekről. Azt írják, hogy a kizárólagos anyatejes táplálás és a darabos ételek között kell lennie egy átmeneti időszaknak, amikor pépes ételeket kap a baba. A cikk szerint ez azért fontos, mert a pépes ételek könnyebben emésztődnek mint a darabosak, és "nem terhelik meg a kicsik még fejletlen gyomrát'. Azt is írja, hogy a pépesített zöldségeknek, gyümölcsöknek a pépesítés során megsérül a sejtfala, és így "könnyebben elérhető és hasznosítható lesz az értékes laktató sejtnedvük is."
                  Ti mit szóltok ehhez?
                  Azon mondjuk én is elgondolkodtam, hogy mi haszna van a hozzátáplálásnak, vagy hogy tényleg jó-e a babának az, amikor a székletében viszontlátod azt amit megevett, változatlan formában. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

                  Comment


                    Réka, most csak röviden, jövök még később másra is reagálni. Én tartottam majdnem egy hónap szünetet mindenféle hozzátáplálási kísérletben, mikor azt láttam, hogy a pelusban ugyanúgy néz ki a répa, mint a tányérban előtte...szerintem úgy nincs értelme, csak feleslegesen terheljük az emésztőrendszert, ami egyszerűen még nem készült fel. Úgyhogy aggódó védőnő ide, vagy oda, én nem adtam neki inkább még semmit.
                    Varda

                    Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                    Az igazságnak sok arca van

                    Comment


                      És ha pépesíted, honnan tudod, hogy nem azt látod-e viszont?
                      Angéla
                      Huba Márton (2004), Keve László (2007),Hanga Piroska (2010) és Ilka Mária (2013)

                      Eladó vagy zsámbéki, töki ingatlanra cserélhető dobai (Veszprém m.) házunk.

                      Comment


                        Angéla! Szerintem nem tudjuk mi házilag annyira pépessé tenni a kajcsit....legalábbis a botmixeremmel pépesített répa határozottan felismerhető volt. És Roland torkán is fennakadt.

                        Úgyhogy az a sejtfalroncsolás szvsz max. az ipari úton előállított pépekre lehet igaz, de szerintem még arra se.
                        Varda

                        Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                        Az igazságnak sok arca van

                        Comment


                          Szerintem azt.... nem hiszem, hogy ez a darabosságtól függne. Konkrétan alma-banán püré szerintem kb felismerhető volt a végtermékben amikor bement egy kimutatható mennyiségű adag. Ez az áttörjük a sejtfalakat nekem kissé gyanús... azért ahhoz elég jó turmixgéppel kellene turmixolni. Vagy ez csak nekem sántít?

                          Réka, a januári cikket olvastad? Kíváncsi lennék miket írtak...
                          Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
                          1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

                          Comment


                            Rita! Macerásnak nem macerás szvsz annyira, én legalábbis ezt szoktam meg, úgyhogy nekem nem az. De kevésbé lehet az ösztöneinkre hagyatkozni az tény.
                            Varda

                            Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                            Az igazságnak sok arca van

                            Comment


                              galang eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              És ha pépesíted, honnan tudod, hogy nem azt látod-e viszont?

                              Megnevetettél! Szívemből nevettem végre. Köszönöm. Bírom az ilyen provokatív hsz-eket.
                              Rita,
                              Dani (2002), Bori (2004) és Olgi (2007) anyuja

                              Comment


                                Kattix, a januári cikket nem olvastam, ugyanis csak a februári lap van meg (a Brendonban adták ajándékba ). Kíváncsi lennék én is, hogy miket írnak.

                                A sejtroncsolás nekem se valami hihető. Amúgy nem az iparilag gyártott pépekre, hanem az otthon készítettekre vonatkoztatják.

                                Comment

                                Mamami portál footer

                                Összecsuk

                                Friss bejegyzések

                                Összecsuk

                                Cikk a mamami portálról

                                Összecsuk

                                szivárvány
                                Betöltés...
                                X