Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Szoptatási kérdések, tanácsok

Összecsuk
Kiemelt topik
X
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    A káposztát én is hallottam, de egy kicsit más összefüggésben. Az achillesükre szokták tenni atléták ha fáj, gondolom azért, mert megnyugtatja. Ja és mézes káposztát! Van akinek használ.
    "Nehéz dolog a helyes középutat eltalálni: a szívet megkeményíteni az életre, és puhán tartani a szeretetre. "

    Comment


      Ildi, a környékeden őket találtam:

      Dr. Kun Judit Gabriella, IBCLC (2003)
      orvos, laktációs szaktanácsadó, LLL-csoportvezető, La Leche Liga Magyarország alelnöke
      Telefonos tanácsadás: (06-21) 381-3699
      Személyes tanácsadásra Érden van lehetőség.

      Makai Kinga, IBCLC (2006)
      védőnő, laktációs szaktanácsadó
      Munkahely: Védőnői Szolgálat, Felcsút (FEJÉR megye).
      Telefonos tanácsadás: amikor a telefonom be van kapcsolva (ált. reggel 8-tól este 10-ig). Tel: (06-30) 970-8517
      E-mail: makinga@level.datanet.hu
      Személyes találkozásra előzetes megbeszélés után van lehetőség.
      Bonyolult (Bence 04.10.24.)
      HipnoSzülés a tévében

      Comment


        ilkuchta! Kitatrtás, drukkolok. Nekem anno Bianca (az LLL elnöke) ajánlott egy szopibarát bőrgyógyászt, aki nagyon kedves volt. Pesten rendelt.
        Bonyolult! Tudom, hogy az én problémám nagyon pici a többiekéhez képest, de nekem is küldenél a nasi témában valami megnyugtató választ, ha éppen ráérsz?
        Nikka
        Panka: 2007.10.16. (15:31)
        Nóri, Viki: 2014.04.04 (16:01 és 16:14)

        Comment


          1 megnyugtató válasz rendel!

          Nikka, nehéz egy éhes gyereknek azt mondani, hogy "nem kapsz!", pláne, ha te eszel épp...
          De az jól hangzik, hogy aktív vagy te is, ő is, és a sok-sok evéstől nem gömbölyödik.

          Az biztos, hogy jobb lenne 5-6 olyan étkezés, ami legalább egy helyben megülős, nem pedig jövés-menés közben 1-1 falat egész nap. (Barátnőm fia ilyen: csak 1x eszik 1 nap: folyamatosan. )

          Írok magamról.
          Én olyannyira nem vagyok aktív típus, hogy állítólag kiskoromban egyszer direkt azért nyaraltam keresztanyámnál, hogy hátha a 3 nyughatatlan fia megtanít szaladgálni!
          Anyukám súlyos fertőzést kapott szüléskor, ezért sokáig voltunk különválasztva, és az akkori szabályok szerint lázasan nem szoptathatott... összesen talán 2 hétig szoptatott. Nála ez kombinálódott az egyébként is zárkózottabb, hűvösebb természetével: gondozásban tudja kimutatni a szeretetét - tehát számomra az evés a megnyugtatással, szeretgetéssel erősen összeforrt. Jó húsban levő tápszeres-tejbegrízes baba voltam... világ életemben imádtam az édességet.
          Az utóbbi évek nehezek voltak, a szokásosnál is többet nassoltam - gurulok rendesen. Most fogom a fejem, hogy szerzem vissza a formám...

          szóval, erről a partról nézve, tényleg nem bátorítanám ezt a dolgot... másfelől meg irigylem , hogy ezek szerint szerencsés, magas tüzelésű anyagcserétek van, szóval nem kell olyan szigorúnak lennetek, mint nekem! A fiam ugyan szaladgálós - de azért szereti a hasát ő is, jó nagyra nőtt fiú... és vele is nehéz úgy manőverezni, hogy picit kevesebbet, egészségesebb dolgokat egyen - de nekünk muszáj.
          Bonyolult (Bence 04.10.24.)
          HipnoSzülés a tévében

          Comment


            Csatlakoznék Bonyimamihoz! Én is jó húsban voltam egész gyerekkoromban.Szinte mindíg ettem.Persze segített a nagyi is aki mindíg főzött,sütött,és napközi után is még egyszer megebédeltetett!!
            16éves koromra 74Kg voltam!! És ettem örömömben,bánatonban,unalmamban...szóval mindíg...
            Tehát tudom hogy milyen nehéz lemondani az evésről!!
            Viszont rajtam a gyerekek "segítettek".
            Ők is jó húsban vannak:PL.Flórián 7 hónaposan 11Kg!!
            De anyatejtől!!!!! Tehát nem baj!!! Attól nem lehet elhízni! (Ádám azóta 2.5 évesen normál súlyú)

            És elég aktívak is tehát nem kell félni,hogy kövérek lesznek....
            Mégis nekem elég rossz élmény volt gyerekként a súlyom,és ezért igyekszem elkerülni a felesleges kalóriákat.
            Ez azt jelenti hogy leszoktam a nassolásról!! És mivel mindenben utánoznak...rá sem szoktak.
            Ja és azóta 60Kg vagyok.

            Persze elhiszem hogy úgy nehezebb,ha nem kell félni az elhízástól....
            Döme és a lurkók.

            Comment


              sziasztok!

              Mivel nem találtam Szoptatással kapcsolatos zöldfülű kérdések topikot, kénytelen vagyok ide írni
              Azt tudom hogy az ember nem ehet egy csomó dolgot amíg terhes. Nyers halak, nyers hús, nyers tojás, penészes sajtok, nagyon mennyiségű tengeri hal (egykét fajta, amikben sok az ólom), méz. Mert ugye élő bacik, paraziták, gombák, ólom etc.
              De mi a helyzet ugyanezekkel a dolgokkal szoptatás alatt?
              (élek halok egy jó sushiért... )
              Eszter - kislány (2009), kisfiú (2010), kisfiú (2014)
              lekvárok, dzsemek, receptek

              Comment


                Emili, köszi a megnyugtatást. Én is sejtem, hogy nagy szerepe volt a pár órával mérés előtti székletnek abban, hogy nem hízott. meg szerintem a 2 héttel előtte mért 20 deka hízás 2 hét alatt sem volt teljesen igaz.

                Én amúgy azóta nem bízom a mérlegekben, amióta Hanna pár napos korában odaadtam neki 30 mili lefejtet és a mérleg szerint uannyi volt a súlya, mint evés előtt. És nem egyszer mértem le. Szóval ennyit a mérlegekről. Szerintem soha nem mutatják azt, amit szeretnénk látni, csak paráztatják az embert. Amikor terhes voltam megfogadtuk, hogy mérleget nem, aztán mindenféle probléma miatt (császár, lenőtt nyelv) mégis volt itthon egy fél évig, pedig annyira utáltam.
                Mónika, Hannamanna (5,5) anyukája.

                Comment


                  Este zsírosabb tej termelődik,tehát ugyanaz a mennyiség,több kalóriát jelent este mint reggel!

                  Döme, én ezen még el sem gondolkodtam, pedig tényleg teljesen logikus, nahát, már ezért érdemes volt ilyen korán reggel benneteket olvasgatni.

                  Pixiemama, igazad van a védőnőket illetően. Ráadásul nem értem miért csak ez az egy lehetőség van akkor, ha fogyott/nem hízott a baba. Nem vagyok szakértő, de kb. 4-5 dolog nekem is eszembe jut a tápszer előtt. Ő meg egyből rávágja, hogy oké, akkor tápszer. Mert ez biztos gyarapodást jelent. Meg sem néztem mit írt fel a doki

                  Amit tettem: 2 mellből szoptatok azóta mindig. Vettem rizstejet és azt adok neki (ugye nem csinálok hülyeséget?), kb. 2 nap alatt megtanult szívószállal inni Hanna (ugye nincs olyan, hogy szívószál zavar?). És naponta 2-3-szor adok neki vmit, próbálgatom, hátha ízlik neki vmi. Tegnapelőtt megevett 12 kölesgolyót!!!!

                  amúgy én a korosztályos NLC-s topicon mindenhol azt láttam, hogy ahol elkezdett görcsölni anyuka a súlyon, ott tápszer lett a vége

                  Emili, nekem erre van egy magyarázatom.Mondjuk vki úgy gondolja, hogy estére kevés a teje, próbaképpen a tejcsi után lefekvéskor ad a babónak tápszert, aki azon az éjszakán jobban alszik mondjuk. Véletlenül vagy a tápszer lassúbb emésztődése miatt nem ébred fel 3-szor, csak egyszer. Ezek után én is azt gondolnám, hogy húha, lehet, hogy tényleg van vmi kevés köze az éjszakai ébredéseknek a kevés tejcsimhez? És rossz arra gondolni, hogy lehet, hogy azért ébred fel, mert éheske. Legalábbis én valahogy így gondolom sok esetben a tápszerezés elkezdésének az okát.
                  Mónika, Hannamanna (5,5) anyukája.

                  Comment


                    Bonyolult, köszi a segítséget, valahogy magam is ráéreztem erre a 2 mellből szoptatásra. Tegnap mértem, miután 10 napja tegnap kakált először és 8,1 volt. Szóval nem fogytunk tovább. Hannának amúgy teljesen jó a kedve (picit talán sápadtka), nincs vele semmi gond, olyan kisangyal (a Suttogó szerint is , az egyik suttogó fan barátnőm irigykedik is mindig rendesen, ő mondta, hogy ez a legjobb kategória a könyv szerint)) .
                    Írtad, hogy adjak neki vizet. Miért? Lehet, hogy hülyeség, de úgy érzem, hogy azzal csak a pocakja telik, de kalória nincs benne. Ezért gondoltam a rizs és köles italra, mert abban 65 kcal van/dl.

                    Válaszolt amúgy az Eszter, mindjárt bekopizom. Próbáltam LLL-es dokit hívni, az egyik beteg, a másik pedig azt mondta, hogy másnap hívjam időpontért. Azóta sem veszi fel. Úgy döntöttem, hogy adok magunknak 2 hetet, addig azt csinálom, amit ösztönösen jónak gondolok (meg itt olvasok) és ha nincs hízás, akkor majd komolyan utánajárok a dolognak.
                    Mónika, Hannamanna (5,5) anyukája.

                    Comment


                      Ezt válaszolta az Eszter:
                      NINCS olyan, hogy nem elég kalóriadús tej, és persze olyan sincs, hogy eddig elég volt, most meg hirtelen kevés. Arról nem is beszélve persze, hogy ha éhes lenne a manód, akkor többet enne a szilárdból, meg nem is pisilne eleget.

                      Tápszerre akkor van szükség, ha nincs elegendő saját anyatej, és donor női tejet sem lehet szerezni. ha nálatok eddig volt elég, a babád igény szerint szopik, hozzátáplálást is kap, amennyit kér, pisil-kakil megfelelően, akkor nem a bevitellel van a gond.


                      25 deka fogyás azért nem kevés, és ilyenkor felmerül valamiféle rejtett fertőzés lehetősége. Előfordul, hogy tünetmentesen zajlik pl. egy húgyúti fertőzés vagy hasonló, és ez okozza a súlycsökkenést (jó bevitel mellett másra mennek el az energiák). Szóval mindenképpen érdemes lenne alaposan megnézetni a manócskát (vér- és vizeletvizsgálat), és utána lépni. Ha gondolod, akkor fölveheted a kapcsolatot szoptatásban jártas gyerekgyógyásszal is, elérhetőségeket itt találsz: www.ibclc.hu
                      Mónika, Hannamanna (5,5) anyukája.

                      Comment


                        Marla. Gratulálok az elszántságodhoz,kitartásodhoz!
                        Úgy látszik a súlya is alakul! Talán csak a mérleg "csapott be".....legalábbis én a leírtak alapján ezt gondolom,és talán éppen most volt egy kis megtorpanás(ami normális).
                        Csak így tovább!!!
                        Döme és a lurkók.

                        Comment


                          Most látom Eszter válaszát....hát igen.Én fertőzésre nem is gondoltam.(igaz,nem isvagyok szakember)
                          Döme és a lurkók.

                          Comment


                            Eszter,
                            tudtommal nincs ilyen lista.

                            Dohányzás, alkohol, drogok továbbra is kerülendők. Ami kb. belefér, az az első pár hónap eltelte után 1 kis pohár bor vagy sör a vasárnapi ebédhez, mondjuk.
                            Koffein: kerülendő, vagy engedményként kis mennyiségű, alkalmi fogyasztás.
                            Az immunrendszered stabilizálódik pár hét alatt, amint a bébi már nem a testeden belül van - így a nyers dolgoktól, tudtommal, már nem kell annyira tartózkodni.

                            Legyen kéznél több szoptatási tanácsadó telefonszáma.
                            Nem csak szoptatási gondoknál jöhet jól, hanem konzultálni, ha TE a szoptatós évek alatt beteg lennél vagy baleset érne, szóval gyógyszerszedés merül fel. Az orvosod mellett őt is kérdezd meg. (Mivel a gyógyszerek papírján gyakran nem elegendő infó van arról, hogy szedhető-e szoptatott baba mellett. Sokszor nem kell felfüggeszteni a szoptatást, csak pl. időzíteni a gyógyszer felezési idejéhez, vagy még azt sem, mert nem jelenik meg a tejben. Még a C-vitaminra is figyelmeztető szöveget írnak néha... Ők pedig nemzetközi gyógyszerlistákon megnézik, melyik kategóriába sorolták be, milyen molekulaszerkezetű, stb.)
                            Nem csak gyógyszereket, gyógynövényeket, étrendkiegészítőket is érdemes megkérdezni.


                            Olyan "étrendi" szabály van, hogy nagyon figyeld a babádat. Ha bármilyen tünetet produkál, akkor kell kicsit gondolkodni, lehet-e összefüggés az étrendeddel.

                            Gyakran emlegetnek tiltólistás élelmiszereket, de ezekkel a valóságban ritkán van gond. A tehéntejnek és a szoptatós teának ritkán keltik rossz hírét, pedig gyakrabban okoznak gondot, mint mondjuk a hüvelyesek vagy a K betűsök.
                            Ha óvatos akarsz lenni, akkor ilyen "hírbe hozott" ételeket először csak kis mennyiségben fogyassz.
                            Az anyák nagy része bármit ehet - főleg, mivel a baba az első, pl. a neki jutó vitaminok szintje majdnem állandó, csak éhezésnél/erős hiánytáplálkozásnál indul csökkenésnek.
                            Fogyókúrázni (havi mínusz 1kg-nál gyorsabban) nem szabad, mivel a fogyással a zsírszövetből méreganyagok fokozottan kerülnek a vérkeringésbe, és onnan az anyatejbe.

                            A gyermekágyban pihenés (a babával)!!!
                            Később, ha már aktívabb leszel: a rázkódással járó sportok meggondolandók, mert sem a megviselt medenceizmoknak, sem a melleknek nem tesznek jót. Sporthoz jó melltartó kell!
                            Érdemes kímélni a melleket egyébként is: ne nyomja hosszasan kényelmetlen ruhadarab, vagy testhelyzet...

                            Az egyetlen szempont a saját egészséged tehát. Akkor a tejeddel és a babával is minden rendben lesz.
                            Bonyolult (Bence 04.10.24.)
                            HipnoSzülés a tévében

                            Comment


                              hű, Bonyi, köszönöm szépen!

                              az LLL oldaláról ismeritek esetek a II, vagy III. kerületi szoptatási tanácsadók közül valakit aki ajánlanátok?
                              Eszter - kislány (2009), kisfiú (2010), kisfiú (2014)
                              lekvárok, dzsemek, receptek

                              Comment


                                neusiedler eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                hű, Bonyi, köszönöm szépen!

                                az LLL oldaláról ismeritek esetek a II, vagy III. kerületi szoptatási tanácsadók közül valakit aki ajánlanátok?
                                Az én tanácsadóm Somogyi Boglárka(tudom ő nem BPesti),csak azt akarom mondani hogy igazából mindegy kihez mész,mert eddig bárkit hívtam telefonon,mindenki segítőkész,és nagyon kedves volt.
                                És ami a legfontosabb,hogy egységes elvek alapján dolgoznak,tehát mindegy hogy kihez fordulsz,mindíg ugyanazt a tanácsot fogod kapni!!
                                Döme és a lurkók.

                                Comment

                                Mamami portál footer

                                Összecsuk

                                Friss bejegyzések

                                Összecsuk

                                Cikk a mamami portálról

                                Összecsuk

                                szivárvány
                                Betöltés...
                                X