Főoldal ZöldülünkZero waste Hogyan légy takarékos Zero Waster?

Hogyan légy takarékos Zero Waster?

by mamadmin

Első lépés: Ne vedd figyelembe az Instagram általi nyomást, miszerint a hulladékmentes otthonodnak tökéletesnek kell lennie.

Gyakori tévhit, hogy a hulladékmentes háztartás megterheli pénztárcánkat. Nyilvánvalóan, ha túl sok időt töltünk az Instagram nézegetésével, hajlamosak leszünk azt gondolni, hogy fel kell szerelkeznünk egymáshoz illő, különleges üvegekkel, vászon táskákkal, fa fogkefékkel, tengeri szivaccsal és rozsdamentes acél tárolókkal annak érdekében, hogy megfelelően  vezessük háztartásunkat.

Michael Pollan szavaival: “Vásárolj minőséget. Ne túl sokat. Csak amit használni fogsz”.

Ami az alap zero waste muníciót illeti, néhány új szerzemény, mint húzózsinórral ellátott táskák vagy egy pár új rozsdamentes acél ételtároló, üveg tárolók nem ártanak.

Egyszerű javaslatok: Vásároljunk kevesebbet (hogy kevesebb élelmiszerhulladékunk legyen) vagy éppen vásároljunk többet (nagyobb mennyiséget, amit eloszthassunk barátainkkal), termeljük meg a saját zöldségeinket, improvizáljunk főzés közben, tartósítsunk és csökkentsük hús fogyasztásunkat! Elkészíthetjük saját kozmetikai termékeinket, bőrápolóinkat, tisztítószereinket és érdemes megjavítani ruháinkat, mielőtt kicserélnénk őket. Egy idő után azt vehetjük észre, hogy egyre kevesebbet vásárolunk.

Ha takarékosan szeretnénk vezetni hulladékmentes háztartásunkat, egy idő után természetesnek fog tűnni, hogy a megszokottól eltérő módon intézzük a bevásárlást. Az első lépés, hogy más és más helyeket keresünk fel, hogy a különböző élelmiszereket és főzéshez használt eszközöket beszerezzük – használtcikk boltokat, a piacot, útmenti standokat, garázsvásárokat, helyi gazdaságokat – majd idővel gondolni fogunk a csomagolásra is.

Azonban, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy az egészségesnek titulált élelmiszerüzletekben töltsünk el órákat, hogy prémium alapanyagokkal tömjük meg vászon zsákjainkat, biztosan többet fogunk költeni, mint az előbb felsorolt helyeken. Ez a különbség a takarékos zero waster és az Instagram zero waster közt.

Tetszik vagy nem tetszik, a hulladékmentes életmód időigényesebb. A megspórolt idő azonban nem ér fel a hulladékmentes életmód előnyeivel.

A hulladékmentesség egy nagy életmódbeli váltás, sok odafigyelést és gondolkodást igényel. Azt jelenti, hogy előre kell gondolkodnom, hogy mikor dagasszam be a tésztát, hogy a gyerekek friss kenyeret tudjanak vinni reggelire. El kell kezdenem időben beáztatni a babot, legyen az bármilyen étel, amihez szükséges. Időt kell szánnom arra, hogy bogyósgyümölcsöket fagyasszak le télire. Online rendeléseket kell időre leadnom, ha szeretném, hogy üveg tárolóban szállítsák nekem a tejet. Idejében ki kell olvasztanom a megfagyott húslevest, hiszen üvegben van eltéve, nem szeretném, hogy széttörjön. 4 különböző helyen vásárolok be, ami megduplázza azt az időt, amit korábban töltöttem a kamrám feltöltésével, főleg ha biciklivel megyek. Ezek pici részletek, de összeadódnak idővel.

De megéri! Úgy érzem, hasznosan töltöm el az időm, főleg, mert a gyerekeim is gyakran csatlakoznak hozzám. Sok mindenre tanítja őket ez az életmód, megmutatja nekik, hogy a környezetünkért vállalt felelősségünk fontosabb, mint a kényelem.

Egyszóval, használjuk amink van! Ne aggódjunk amiatt, hogy nem csináljuk tökéletesen! Azonban minden kicsi erőfeszítés számít és erre lehet építeni. A legfontosabb, hogy soha ne adjuk fel!

Könyvajánló:  Dobd ki a szemetest

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.