Főoldal ZöldülünkZero waste Hogyan csökkents az élelmiszerhulladékod?

Hogyan csökkents az élelmiszerhulladékod?

by mamadmin

Mamami tippek

Az élelmiszerhulladék csökkentése nem csak pénzt takarít meg neked, de védi a környezetet és kreatívvá is tesz. Tippek a mamami fórumról:

  • Figyelj az adagokra! Otthon, mi kevés ételt szedünk, megesszük, majd ha még éhesek vagyunk, újra szedünk, ahelyett, hogy óriási adagokat vennénk ki rögtön.
  • Utasítsd el az “egyet fizetsz, kettőt kapsz” ajánlatokat – mindannyian beleestünk már ebbe a hibába; elfogadjuk ezeket a kihagyhatatlannak tűnő ajánlatokat, majd javarészt ezek az ételek a kukában kötnek ki.
  • Használd fel az elraktározott ételeidet. Jelenleg “használd fel” hónapot tartok. Kiveszem az összes beazonosíthatalan, eltárolt ételemet a fagyasztóból, megfőzöm őket majd leolvasztom a fagyasztót, hogy készen álljon, mikor ősszel újra telepakolnám.
  • Ossz meg egy zero waste receptet – Neked is van kedvenc ételed, amit maradékból készítettél? A legjobb ételeink általában a véletlennek köszönhetőek, úgyhogy jelentkezz akár itt a mamami csapatnál és osszd meg velünk te is a saját recepted – soha nem tudhatod kit fogsz inspirálni! Topik a mamamin: Mit főztél ma?
  • Vásárolj csomagolás nélkül – ha csomagolás nélkül vásárolod meg a gyümölcsöt/zöldséget, biztosan annyit fogsz venni belőlük, amennyire szükséged van. Lehet, hogy csak 3 banánra és egy fürt szőlőre van szükséged. Mi a helyi hentestől és péktől vásárolunk. Akár két kolbászt is tudunk venni vagy csak három kiflit. Ez egy szuper módja annak, ha csökkentenénk az ételhulladékunkat.
  • Tervezés – Ami engem illet, én még soha nem terveztem meg a heti menümet, de nagyon sok jót hallottam erről, azoktól, akik ezt teszik. Ha minden egyes étkezést megtervezel, majd kizárólag azt veszed meg, amire szükséged van az étel elkészítéséhez, soha nem fogod felhalmozni az ételt és nem lesz szükséged arra, hogy kidobj bármit is.
  • Érdemes átgondolni a szavatossági idő figyelembe vételét. Bízz a szemedben, szaglásodban és ízlelésedben!
  • Ne vásárolj, ha éhes vagy! Egy nagyon fontos tipp, ami sok mindenen változtathat. Ha mégis így teszel, olyan dolgokkal tömöd meg a kosarad, amikre igazából nincs is szükséged, amiatt mert a korgó gyomrodra hallgattál a józan eszed helyett.
  • Gondolj a “maradékra” úgy, mint “hozzávalóra” – töröld ki a “maradék” szót a szótáradból és kezdj el rá úgy tekinteni, mint alapanyagra. Az a kiskanál kukorica, pár szelet paprika és negyed konzerv tonhal nem szemét, hanem a tonhalas tészta alapja…
  • Nem használtad el a zöldeket, amit jó drágán megvettél? Állandóan így járok. Újabban leszárítom, és belemorzsolom az ételbe később, így van egy jó érzésem, hogy észrevétlen csak jut vitamin a gyerekek szervezetébe 🙂

További tippek és beszélgetés a mamami fórumon!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.