Hogyan lehetsz Te is környezettudatosabb szakács
Valahányszor azzal a témával találkozunk, hogy hogyan tegyük konyhánkat hulladékmentessé, hajlamosak vagyunk csak arra figyelni, hogy bevásárláskor textilzsákokat vagy újratölthető tárolóedényeket vigyünk magukkal, elkerülve ezzel az eldobható műanyag zacskók használatát. A műanyag elkerülése ugyan fontos lépés, a kihívás azonban itt nem ér véget. Mindezek nem szabályok, lehetőségek, amik lépésről lépésre lehetnek saját szokásaink, úgy hogy még élvezetes is.
Ha belegondolok, engem a nagyapám tanított erre. No nem tudatosan, hanem egyszerűen csak így élt. Lisztes papírzacskókba tette a magokat, száraz sütiket, de igazából bármit, amihez papírtasak kellett. Komposztált, panelben lakott, de volt egy kiskertje és mindent megtermelt, felhasznált minden alapanyagot, stb. S mivel ezt láttam, nem nehéz visszatérni ide, tulajdonképpen a gyökerekhez. Nem tűnik szabálynak, amit követni kell. Inkább hazatérés. Lássuk a konyhai praktikákat:
A környezettudatos és műanyagtól irtózó szakács konyhája nem csak hulladékmentes, de ezáltal takarékos is. Van néhány főzési praktika, melyek kialakulásához némi tudatosság szükséges, annak érdekében, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a kukába.
Néhány tipp, mit csinál a környezettudatos szakács:
- Improvizál
Abból főz, ami van. Ismerős? A kényelmi/félkész termékek szegény tápanyagtartalmuk mellett bőséges csomagolással bírnak. A környezettudatos szakács irtózik ettől, éppen ezért nyugodtan főz, szinte a semmiből. A mamami fórum kőleves topikjában erre jó ötleteket is találtok.
- Üvegtárolókat gyűjt
Soha nem lehet elég befőttes üvege! Vásárlásra, maradék tárolására, fagyasztásra, befőzésre és különféle ételek és italok szállítására is használhatóak.
- Tartósítja az ételét
Legyen szó eltett paradicsomról, lekvárról vagy fagyasztott gyümölcsről, a környezettudatos konyhafőnök, gondolva az ételek jövőbeni felhasználására,.odafigyel arra, hogy a saját szabályainak megfelelően tartósítsa azokat. Szezon idején, amiből sok van, elősüti vagy -főzi és lefagyasztja. (Padlizsán, spenót, sóska, stb.) Nagyon jó érzés egész télen fogyasztani. Fagyaszthatók a friss gyümölcsökből nyert levek is!
- Kimossa a műanyag táskákat/zacskókat, hogy újra felhasználhassa őket
Ha műanyag zacskó/táska kerül a konyhájába, pl. egy vendég véletlenül abban hoz valamit, a lehető leghosszabb ideig használja!
- Csökkenti a húsfogyasztást
Húsfogyasztásunk korlátozásával nagyban hozzájárulhatunk az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez. A környezettudatos szakács a lehetőségei szerint előnyben részesíti a növényi eredetű alapanyagokat, ha mégis húsfogyasztásra kerül sor, a hús összes részét felhasználja.
- Mindig áztat
Akár gabonát, babot vagy mogyorót, mert lerövidíti a főzési időt. Tészta főzésénél akár félkészen le is kapcsolhatjuk a tűzhelyet, a forró vízben állás megteszi utána a magáét.
- Helyi termelőket keres
A környezettudatos szakács fontosnak találja, hogy amikor csak lehet, a helyileg készített ételeket vásároljon. Majd minden városban vannak helyi közösségek, amelyekhez csatlakozni lehet, helyi gazdáknál vásárol, szabadtartású húsokat vesz, közeli gazdaságokból vásárol gyümölcsöket vagy saját kertje van. Ha lehet, szezonális ételeket főz. Erre jöhetnek kommentben a helyi példák, hátha másnak jól jön az információ!
- Újrahasznosítja a maradékot
A környezettudatos szakács mestere a megmaradt ételek felhasználásának. Nem fél a régebbi zöldségekből, húsokból, hüvelyesekből valami újat kreálni.
- Szárít, aszal
A zöld növények (petrezselyem, fodros kel, zellerlevél, tormalevél) szárítása remek ételízesítő később, ha csontlevest főz, lefagyasztja és jó alapanyag lesz később minden krémlevesébe, az aszalás az isten ajándéka. Nyáron paradicsomot aszal, gyümölcsöt, zöldséget egyaránt. Zöldségből darálva házi vegetát is készít, ha ideje engedi. Ha elfonnyad a fűszernövény, nem dobja ki! Megszárítva elteszi.
- Műanyag használata nélkül fagyaszt
Ez nagy kihívás, de megoldható. Kenyeret vászonzsákban, leveseket befőttes üvegben, papírzacskóban például mákot, diót fagyaszt. A húsok fagyasztására fém tárolók alkalmasabbak.
- Gyűjtöget
Minden eszközt és alapanyagot gyűjt, ami hasznos lehet a konyhában, mint például méhviaszos csomagoló, parmezán reszelő, az előbb említett befőttes üvegek. De gyűjti a megmaradt csontot húsleves alapléhez, tejet az aludttej főzéshez, száradt kenyeret a zsemlemorzsához. Fa vágódeszkát használ, műanyag helyett, minimalizmus a konyhai eszközök terén is, amit viszont nem használ, elajándékozza, eladja.
- Komposztál
A környezettudatos szakács soha nem tesz élelmiszer hulladékot a kukába. A komposzt tároló viszont mindig csordultig tele van.
- Újrahasznosítjott szemeteszsákot használ
A műanyagtól irtózó szakács mindenből képes szemeteszsákot készíteni. Ez lehet egy megmaradt bevásárlótáska, egy nagy papírzsák, vagy egy olyan táska, amiben valamit szállítottak neki vagy csak egyszerűen egy régi újságpapír, amiből hajtogathat szemetesbélést.
- A lehető legnagyobb kiszerelésben veszi az ételt.
Ha nem újrahasznosítható tárolóban veszi az ételt, akkor a környezettudatos konyhafőnök mindig a legnagyobb csomagolású ételt veszi, annak érdekében, hogy csökkentse a hulladék mennyiségét (természetesen figyelve arra, hogy a háztartásában el is fog fogyni a megvásárolt étel viszonylag rövid időn belül). Például olajat 5 literes kiszerelésben kistermelőtől lehet venni.
- Környezettudatosabb kávégépet használ
Nem használ kapszulás kávégépet. Jobb szereti a French press típust vagy a kotyogós kávéfőzőt.
+1 Mamami tipp:
A konyha takarításában is környezetbarát szereket használ. Erről sok-sok infót találtok még oldalunkon!
Ezek a praktikák egyetlen gondolattal összegezhetőek – gondolkodj előre, tudd mindig, hogy melyek azok a folyamatok, amelyek időigényesek és melyek azok, amiket meg lehet akár előre is csinálni. Ha túl kényelmes vagy, szemetet fogsz termelni. A környezettudatosság nem jelenti feltétlenül azt, hogy több munkád lesz, de előre kell tervezned, pl.: kivenni a fagyasztóból az ételt, hogy kiolvadjon, megvárni a tésztát, hogy megkeljen, beáztatni a babot, meghámozni a zöldséget, megtervezni a heti étrendet, hogy kevesebb ételhulladékod legyen és a lehető leghosszabb ideig felhasználni az arra alkalmas ételeket. Hagyd, hogy lassan, fokozatosan alakuljon ki a saját módszered, ne legyen kényszer, élvezd a folyamatot! Jó érzéssel tölti el az embert.