Főoldal Zöldülünk Menstruálni háborúban? – Adománygyűjtés

Menstruálni háborúban? – Adománygyűjtés

by mamadmin

A Zöldövezet Egyesület hívta fel figyelmünket arra, hogy nem csupán a menekülteknek van nagy szükségük menstruációs termékekre, de az otthon maradtaknak is. Jelenleg sok ukrán nő él most ebben a bizonytalanságban az otthonában, ahol a háborús helyzet miatt az ellátás akadozik, a munkahelyek megszűnnek, és a pénztárcák is egyre üresebbek. Lvivben, a Nyugat-Ukrajnában lévő városban működik egy zöld szervezet, akikkel a Zöldövezet évek óta kapcsolatban van, s női lakosságának megsegítésére kértek támogatást újrahasználható menstruációs eszközök gyűjtésével. Most hatalmas segítség lenne az ukrán nőknek, ha újrahasználható menstruációs termékekkel tudnánk támogatni őket.

Jó alkalom arra is hogy elgondolkozzunk azon, mennyire természetesnek is vesszük, hogy minden a rendelkezésünkre áll a nap 24 órájában.

Nézzük mire van szükség és hogyan tudtok részt venni a gyűjtésben

Mit szeretnénk kiküldeni a szervezetnek? (Ők edukáció mellett osztják majd ki a termékeket)

  •     Intim kelyhet
  •     Menstruációs bugyit
  •     Mosható betétet

Hogyan tudsz segíteni?

–> A Mamamibolt webshopon vagy az intimbetetek.hu áruházban vásárolsz terméket és a vásárlásnál betehetsz a kosárba Ukrajnai adomány megjelöléssel ellátott terméket. Ezeket mi eljuttatjuk a Zöldövezet Egyesület számára. A Mamami pedig minden harmadik megvásárolt betét után egy negyediket tesz a csomagba!

–> Pénzadománnyal, melyből a Zöldövezet Egyesület hazai gyártóktól, forgalmazóktól veszi meg a menstruációs termékeket. Az adományodat ide küldheted:

Zöldövezet Egyesület, Magnet Bank 16200151-18534317, közlemény: Lvivi nők

Az egyesület a közösségi oldalán folyamatosan informálja az adományozókat a beszerzett eszközökről.

Egyenlőre április 10-ig tart a kampány, ha lesz rá szükség, folytatjuk!

Miért újrahasználható menstruációs terméket adományozunk?

  •     mert Lvivben a közmű még működik, így a higiénikus mosás, tárolás megoldható,
  •     mert a nők is elszenvedői a háborúnak és anyagi bevétel nélkül várják a háború végét,
  •     mert a női higiéniai termékek lassan elfogynak Lvivben a boltok polcairól, rengeteg menekült érkezett a városba (jelenleg háromszor annyian tartózkodnak a városban, mint korábban), nincs, vagy nagyon limitált a boltok feltöltése menstruációs  termékekből,
  •     mert a női higiéniai termékek nem tartoznak a priorizált külföldről behozott termékek közé, így nincs utánpótlás,
  •     mert az újrahasználható menstruációs termékek hosszútávú költségkímélő megoldást jelentenek.

Kiknek gyűjtünk?

Lviv város női lakóinak, akik nem hagyják el otthonaikat. Tehát itt most az ott maradókról van szó, nem akik út közben vannak.

Hogy juttatjuk el Lvivbe az adományt?

A Zero Waste Lviv környezetvédelmi szervezettel együttműködve juttatjuk el az adománycsomagot Lvivbe. A szervezet munkatársai és önkéntesei osztják majd ki a menstruációs eszközöket. Az adományozást tájékoztató workshoppal kötik össze, melynek szakmai anyagát a Zöldövezet és a Zero Waste csapata közösen dolgozza ki a gyűjtéssel párhuzamosan. Az ukrán civil szervezet korábbi szemléletformáló munkájának tapasztalataira támaszkodva szervezi a tájékoztató workshopokat, mely során bemutatják az újrahasználható menstruációs termékek használatát, tisztítási módszereit valamint praktikus tanácsokat adnak a kiválasztáshoz és a hosszú távú felhasználáshoz.

Háttér

A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület és a Zero Waste Lviv civil szervezet 2019 óta dolgozik együtt az újrahasználható menstruációs és környezettudatos babaápolási termékek népszerűsítésében, lakossági szemléletformálási kampányokban. 2022-ben egy közös vállalkozásfejlesztési és edukációs programot szeretnénk megvalósítani, ehhez a Visegrádi Alaphoz pályáztunk támogatásért, a projektünk elbírálása folyamatban van. Szeretnénk megerősíteni partnerségünket és a jelenlegi méltatlan helyzetben azokra az újrahasználható eszközökre támaszkodva segíteni a rászorulókat, melyeknek környezetvédelmi előnyeit régóta ismerjük, és most másik oldalról is kihasználjuk erősségeiket.

Ukrán partnerünkről több info: https://zerowastelviv.org.ua/en/zero-waste-period/

Nők a nőkért

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.