Főoldal ZöldülünkKertész leszek Tippek kerttervezéshez: Mit csináljunk az év elején?

Tippek kerttervezéshez: Mit csináljunk az év elején?

by mamadmin

Akár már lelkes bio kertész vagy, akár most szeretnéd elkezdeni, itt az idő arra, hogy megtervezd a kertedet. Az év eleje pontosan alkalmas erre a feladatra.

Itt az alkalom, hogy megismerjük a sikeres kertészkedés alapjait. Ne vegyél addig növénymagokat, amíg nem vetted végig ezeket az egyszerű, de annál fontosabb pontokat:

Nézz utána, hogy mely növények “működnek” jól ott, ahol a kertet csinálni fogod.

Anélkül nem fogsz tudni kertet tervezni, hogy kiismernéd a sajátodat. A telked alapos megismerése olyan dolog, amihez idő kell. Viszont minden kert megtervezésének ez az első lépése, hogy utánanézünk, milyen az a hely, ahol élünk.

Magától értetődőnek tűnhet, mégis fontos végigvenni az alapvető környezeti tényezőket. Ismerd meg az élőhelyed időjárását és mikroklímáját. Figyeld meg a nap járását és azt, hogyan vetül az árnyék a kertedben az év folyamán. Nézz utána, milyen a talaj és milyen növények nőnek a környékeden, ha van lehetőség természetes környezetben még jobb megfigyelni milyen növények érzik jól magukat arrafelé.

Tél közepén biztosan nem töltesz sok időt a szabadban. Viszont azért, hogy később jól dönthess, fontos, hogy időt tölts a kertedben, hogy megismerd és megfigyelhesd.

Döntsd el, milyen jellegű kertet szeretnél!

A legtöbb kerttervezéssel foglalkozó írás az egynyári növények termesztésére és az ültetésük ütemezésére összpontosít. Viszont fontos megérteni, hogy a zöldségek sorba vagy négyzetbe rendezése nem az egyetlen mód.

Az élelmiszernövény termesztést három kategóriába szeretem sorolni: egynyári termesztés, évelő termesztés és kis helyet igénylő termesztés. Eldöntheted, hogy ezek közül melyiket csinálod, vagy dönthetsz úgy is, hogy kombinálod ezeket a növénytermesztési módokat.

Az egynyári termesztés a legáltalánosabb és legismertebb kertészkedési mód. Ez egynyári gyümölcsök és zöldségek termesztését jelenti, általában a földben, vagy emelt ágyásban. Ha ezt az irányt választod, érdemes megfontolni az ásás nélküli termesztési módokat.

Az évelő termesztés már egy kevésbé ismert kertészkedési mód. De ez lehet a leginkább környezetbarát, fenntartható és legkönnyebb módja az élelmiszered megtermesztésnek. Rengeteg fajta ehető évelő növény van – a gyümölcsfáktól, gyümölcscserjéktől és bokroktól kezdve az évelő káposztáig és hagymáig … és még mennyi minden! Az erdőkertek megvalósítása az évelő típusú kertészkedés teljeskörű megvalósítása. Ha már kertészkedsz, de eddig egynyári növényekkel foglalkoztál, akkor az évelő termesztés érdekes lehet számodra.

Ha nincs túl sok helyed, a ládákban való termesztés jó választás. De a függőleges kertészkedés és a hidroponikus vagy aquaponikus termesztőrendszerek is számításba jöhetnek.

Mielőtt folytatnád a kerted tervezését, mindenképp gondolkodj el a lehetőségeiden és döntsd el azt, hogy melyik utat választod.

Gondold át mennyi energiát tudsz belefektetni a kertedbe

Minden kert egy rendszer, ami számos részből tevődik össze. Fontos azt is figyelembe venni, hogy ennek a rendszernek Te vagy az egyik eleme. Amikor kertet tervezel, fontos a saját képességeidet, tulajdonságaidat, vágyaidat és személyiségedet is számba venni. 

A kerttervezés egyik fontos eleme, amit gyakran figyelmen kívül hagynak, maga a kertész. Elmélkedj el azon, mennyire leszel ambiciózus, írd le a céljaidat, vedd számba a rendelkezésedre álló erőforrásokat és azt, hogy mennyire gondolkodsz reálisan az elképzeléseiddel kapcsolatban. Gondolkodj el, mennyire vagy kockázatkerülő és hogy ez milyen hatással lesz rád, szemben az igényeiddel.

Az alapok rendezése

Mielőtt egyáltalán elgondolkodnál azon, hogy helyileg hol lesznek a növények, mindenképp azt ajánlom, hogy az alapokat tedd rendbe. Először is, vegyük a vizet, hogyan fogod gyűjteni, tárolni és kezelni. Ha még nincs esővízgyűjtő rendszered, most tökéletes az idő, hogy létrehozz egyet.

Azt is fontos végiggondolni, hogyan fogod fenntartani a termőképességet és hogyan fogod visszajuttatni a tápanyagokat a földbe. Ha még nem készítesz házilag komposztot, most pont jó az idő elkezdeni. Komposztálhatsz helyben a kertedben, lehet hideg vagy meleg komposztáló rendszered, de a giliszták segítségét is számba veheted. Bármely módot vagy módokat választod, fontos, hogy a többletet vissza tudd juttatni a rendszerbe. Ez kiemelten fontos dolog a jövőre nézve.

Tervezd meg a kert elrendezését!

A zónázás egy jó ötlet a permakultúra kialakítására, ez sokat segíthet az elrendezés megtervezésében. Csináld úgy, hogy a leggyakrabban bejárt területek essenek a központhoz legközelebb. A legtöbb kert kialakításakor a józan ész érvényesül.

Gondold végig, milyen útvonalakat fogsz bejárni és tervezz aszerint. Gondolj a kerti eszközök, kerti elemek elhelyezésére, honnan fogod elővenni és hol fogod használni őket. Az esztétika nagyon fontos, de egy kert nem csak erről szól. Praktikusnak is kell lennie.

Készíts egy kezdetleges ültetési tervet

Egy, a helynek és igényeidnek megfelelő kezdetleges ültetési sablon sokat segíthet, hogy megvalósítsd az elgondolásodat. Ezt a kezdetleges tervet vedd kiindulási alapnak, ne úgy tekints rá, mintha a kerted végleges kialakítása lenne. Légy rugalmas, és légy nyitott arra, hogy idővel ez a terv változhat.

Bármelyik kertészkedési módot választod, tartsd észben, hogy a biodiverzitás a kulcs. Akár egynyári polikultúrás ágyásról, akár egy erdőkertről beszélünk – ültess sokfélét és ültesd őket keverve, nem pedig elkülönítve. Járj utána, mely növények teremnek meg együtt, és melyek segítik egymást és milyen módon. Légy kreatív és bátran próbálj ki új társításokat.

A jövő: folyamatos változás

Ha kész a kezdetleges terved a tavaszt/nyarat illetően, ne állj meg. Míg javában tart a tél, lesz egy kis időd a hosszabb távú terveidet kidolgozni. Az egynyáriak egymás utáni, folyamatos ültetését érdemes átgondolni, és hogy hogyan tudod kombinálni a vetésforgót a különféle növények összeültetésével. Évelő növények esetében gondold át, hogy a távolabbi jövőben milyen változásokat szeretnél majd, és ez mennyiben változtatja majd emiatt az eredeti elgondolást.

Sokan hiszik, hogy a kerttervezés mindössze arról szól, hogy milyen magokat és növényeket választunk, ez viszont csak egy kis szelete az egésznek. A fent említett dolgok a kerttervezésnek a kezdete. Elsősorban ezekkel érdemes kezdeni, és utána jöhet a munka!

Forrás: www.treehugger.com/tips-for-garden-planning-5094685

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.