Főoldal ZöldülünkKertész leszek Mire jó a kertészkedés?

Mire jó a kertészkedés?

by mamadmin

Fotó: Csontos Lea

Végre tavaszodik, érkezik a jó idő. A mindennapok sűrűje után, hétvégente (is) kikapcsoló és feltöltő egyre többet időzni a szabadban és élvezni a napsugár cirógató melegét. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van kertünk, akkor ebben az időszakban indul a kertészkedés. Ez az a tevékenység, amibe teljesen be lehet vonni a gyermekeket is. Egy kicsi huzakodás után, ha ráállnak a munkára, biztosan élvezni fogják. Ásás, az apró magocskák földbe szórása, locsolás. A kertészkedés végeredménye pedig, nem csak a szemet gyönyörködteti. Nézzük, miért is jó még a kertészkedés:

  1. A kertészkedés jó a testednek. A kertészkedés, mint utólag rájön az ember, nem nyámnyiláknak való! Egy teljes testedzés. Földdel és fűvel teli dézsákat ide-oda hordani, amik 3-szor nehezebbek, a saját testsúlynál; órákig guggolni, míg kiszedjük a térkövek közül a kinőtt fűcsomót és folyamatosan szaladgálni, ha a gyerekek szomjasak, éhesek, pisilni kell, vagy csak „Nézd meg anya mit csináltam” eset van.
  2. Kertészkedés közben tanulhatsz! A kertészkedés egy kézzel fogható, gyakorlati tárgy, amely próbára teszi kreativitásunkat. A lehetőségek száma végtelen. Az egyéves gyerek szimplán csak élvezi a különböző növényeket, a port, a köveket, míg a nagyobb arról tanul, miért kell kihúznunk a dudvát és hogyan lehet a leghatékonyabban eltávolítani azokat. Szintén megtanulják a virágok nevét, a munka eredményét látni.
  3. A kertészkedés megnyugtat. A kertészkedés, kifejezetten a gyomlálás, az ültetés de akár a locsolás is egy nagyon egyszerű munka, de annál több koncentrációt igényel, ami lecsendesíti a belső zajokat a fejben és kitiszítja az elmét.
  4. A kertészkedés jó az immun rendszernek. Ha véletlenül kicsit megvágod magad vagy felsérted a bőröd, azaz kiteszed magad a környezeti hatásoknak, baktériumoknak, olyan immunválaszt tudsz előidézni, amit megjegyez a tested, ezáltal erősítve az immun rendszered. Nem beszélve a jó levegőről, hogy kint vagy, mozogsz és nem ülsz végre a számítógéped előtt.
  5. A kertészkedés fenntartható. Saját fűszereket, gyümölcsöket, zöldségeket termeszteni nagyon megéri, miközben rengeteget tanulhatsz. Emellett a növénytermesztés egy nagyon környezetbarát és fenntartható módja a családod táplálásának. Kezdd fűszernövényekkel és egyszerű idényzöldségekkel.

Itt a jó idő, menjetek a szabadba!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.