Főoldal ZöldülünkKertész leszek Füves pázsit és lóhere

Füves pázsit és lóhere

Ideje hátradőlni és felfedezni a lóherét

by mamadmin

Mindenki szeret mezitláb a puha zöld gyepen sétálni, feltölt, megnyugtat, leföldel. Gondozása azonban, hogy gyönyörű zöld és gazmentes maradjon, nem egyszerű, ellenben környezetterhelő, víz- és vegyszerigényes. Van megoldás, ami természetközelibb, lusta kertészeknek is ideális és még szép is!

A gyep nem egy természetes élőhely. Eredetileg a státusz szimbólumaként terjedt el Európában, ahol csak a felsőosztály engedhette meg magának, hogy az értékes termőterületet erre a haszontalan növényre pazarolja. Ideje visszatérnünk a természetközeli kertekhez. Miért ne kezdhetnénk a pázsitnál?

Egyre népszerűbb alternatíva erre a fehér here / lóhere (Trifolium repens), ami itthon is igen ismert, bár kevésbé elismert növény. Még mindig sokan tekintik gyomnövénynek, pedig az ötvenes évekig elfogadott pázsit-növény volt, ám amikor elkezdődött a gyomirtók használata, a folyamatnak a lóhere is áldozatául esett.

Miért éppen a lóhere?

Nem kell nyírni, locsolni, felülvetni vagy trágyázni, és még sokkal puhább, süppedősebb is, amikor rálépünk, mint a füves pázsit. Ha lóherét ültetsz a kertedbe, nagy segítségedre lesz a talaj minőségének javításában, stabilizálásában, egészségesebb pázsitod lesz és egész nyáron zöld marad locsolás nélkül is. Ideálisnak hangzik, nem?

A lóhere a gyökere körül élő baktériumok segítségével megköti a nitrogént a levegőből, ezáltal a legjobb minőségű trágyát juttatja a talajba. A lóhere engedi szellőzni a talajt és jól fejlődik akkor is, ha a földrétegek összenyomódnak, ellentétben a fűvel. A lóhere gyökerei hosszabbak, így mélyebbről is fel tudja venni a vizet. Nagy szárazságban, amikor a fű már sárgul, a lóhere szép zöld marad.

Ha fenntartható, természetközelibb kertet szeretnénk, vethetjük a fehér herét a már meglévő fű közé, de kialakítható a teljes talajtakaró csakis lóheréből is. Természetes mulcsként működik, nem igényel műtrágyát vagy gyomirtószert, emellett alig kell öntözni és nyírni. Javítja a talaj minőségét és a kertbe vonzza a méheket, pillangókat és sok hasznos rovarfajtát.

Ráadásul sokkal kellemesebb rajta heverni, mint a füves pázsiton, úgy is mondhatnánk, andalító érzés! Gyógynövényként is használják a herék sok fajtáját, így hasznos növényke is. Ha nem szeretnénk, hogy virágozzon (méhecskék miatt), gyakrabban kell nyírni (virágzás előtt) vagy az utóbbi évtizedben Európában már kapható a fehér here újabb változata, a mikro lóhere. A mikro lóhere kisebb, mint fehér testvére, nem is növeszt annyi virágot.

A fehér here előnyei:

 1. Nitrogénmegkötő. Mivel hüvelyes növény, a lóhere a baktériumokkal szimbiózisban megköti a
  légköri nitrogént, amit saját maga és a környező növények számára is táplálékké alakít. Emiatt van az,
  hogy a fű gyorsabban nő, ha lóherét vetünk közé.
 2. Kevesebb műtrágya. Lóherés gyep esetében sokkal kevesebb műtrágya szükséges, 100%-os lóhere pázsitnál pedig egyáltalán nincs rá szükség.
 3. Aszálytűrő. A lóhere mélyre nyúló gyökereinek köszönhetően száraz időkben is zöld marad, míg a szomszéd füve megbarnul.
 4. Nincs fűnyírás. A 100%-os lóhere pázsitot nem szükséges nyírni, de ha mégis úgy döntenénk, elegendő megtenni 3-4 alkalommal évente.
 5. Talajlazító. A lóhere gyökerei növekedés közben fellazítják a tömörebb talajt, így nincs szükség a talaj levegőztetésére.
 6. Nem szükséges gyomirtószer. Ha tökéletes zöld gyepet szeretnél, nem kell aggódnod a többi „gyomnövény” miatt. A lóhere kiszorítja őket, mivel meglehetősen invazív fajta.
 7. Talajtakaró, mulcs. A lóhere ideális talajtakarót képez az élelmiszernövények számára.
 8. Hasznos rovarok. A lóhere fehér virágai vonzzák a hasznos, beporzást végző rovarokat és pillangókat, illetve eleséget jelentenek a nyulak (és emberek) számára.
 9. Kártevőriasztó. A lóherében gazdag pázsit elriasztja a legtöbb füvet károsító bosszantó rovarfélét. 100% -os lóhere gyep esetén a pajor teljesen eltűnik.
 10. Napsütés és árnyék. A lóhere napsütésben és félárnyékban is jól érzi magát.
 11. Kutyabiztos. A lóhere nem sárgul el a kutyapisitől.
 12. Olcsó alternatíva

Van-e hátránya a fehér here ültetésének?

 • Foltot hagy a ruhán (könnyebben, mint a fű).
 • Nem alkalmas focipályákhoz, vagy nagy közlekedésnek kitett parkokba, hacsak nem keverik fűmaggal.
 • Rövid életű évelő növény, ami 2-3 évente igényli az újravetést, amennyiben kizárólag fehér here a pázsitunk. Kevert, azaz fű-lóhere pázsiton nem szükséges.
 • Aki allergiás a méhcsípésre annak gyakrabban kell nyírnia a lóherét virágzó periódusában.

Hogyan vessünk lóherét?

 • Nem kell mélyre vetni a magokat. Rászórva a talajra, elegendő finoman belegereblyézni.
 • Szereti a napsütést, bár részleges árnyékban is nő, csak lassabban. Nem szereti a teljes árnyékot.
 • Ha félárnyékba vetjük, meg kell duplázni a magok mennyiségét.
 • Tartsuk nedvesen a frissen vetett magok területét.

Számos vadállat- és növényfaj áll globálisan a kihalás szélén… Tegyünk legalább néhány kis lépést és pár apró lóhere és pitypang virágon keresztül mutassuk meg, hogy a bolygónk és a többi élőlény, akikkel osztozunk rajta, az állatok és növények, igenis számítanak.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.